Rođenje drugog djeteta
Unhappy jealous little girl crying with her family in background.

Rođenje drugog djeteta

U obzir ćete morati uzeti i neke druge stvari dok čekate drugu bebu. Morate biti svjesni promjena i pomoći prvom djetetu da shvati što očekivati, to je najbolji način kako da se pripremite za taj radostan događaj.

ŠTO ĆE SE PROMIJENITI ?

Rođenje druge bebe može biti neodoljivo na prvi pogled. Prije nego što se rodi druga beba trebate imati dobru organizaciju, a to može biti izazov.

Imat ćete više posla, ali kad se jednom organizirate, taj raspored možete iskoristiti do maksimuma. Postoji mogućnost da ćete se umoriti ranije, čak i prije nego se beba rodi, ponajviše zbog brige za starije dijete i to vam može uzeti puno energije.

Nakon poroda morate biti spremni na posebne zahtjeve u prvih 6-8 tjedana. Morat ćete se truditi da vaše dijete ide na spavanje i bude nahranjeno na vrijeme, dok također vodite brigu i o starijem djetetu.

Jedna od pozitivnih promjena koje donosi drugo dijete je povećanje povjerenja u vlastite sposobnosti, znanja i iskustva. Ono što se činilo toliko teško s prvim djetetom kao što je dojenje, mijenjanje pelena, njega djeteta će vam biti puno lakše, i izgledat će vam sada kao druga priroda umjesto krize.

KAKO ĆE TO UTJECATI NA VAS?

Donošenje druge bebe kući će utjecati na van na razne načine, neki će biti na emocionalnoj bazi dok će drugi biti na fizičkoj.

Fizički – vjerojatno ćete  biti iscrpljeni i umorni nakon poroda, posebno ako ste imali težak porod. To također podrazumijeva noćno hranjenje, posebno ako ste odlučili dojiti. Dobivanje pomoći od babice ili medicinske sestre tijekom dana može vam pomoći da nadoknadite prijeko potreban san.

Emocionalno – Nemojte biti iznenađeni ako se budete osjećali zabrinuti zbog povezivanja s bebom. Možete se brinuti da li ćete mu moći pružiti isto ljubavi kao što ste pružili i prvom djetetu. Kao roditelj često ćete potvrditi kako se roditeljska ljubav udvostruči kada se rodi i drugo dijete.

Osjećate se tužno? Dolazak druge bebe može biti ponekad zastražujuć, ali nemate potrebe da se brinete. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate osjećaj depresije. Važno je razlikovati početni strah nakon rođenja druge bebe i post porođajnu traumu, to je ozbiljan poremećaj koji može uzrokovati promjene raspoloženja, poremetiti spavanje ako se ne liječi. Ako se počnete osjećati depresivno, usamljeno ili razmišljate o povrjeđivanju sebe ili bebe, odmah potražite pomoć svog liječnika.

Očekujete da ćete imati malo ili nimalo vremena za sebe tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon poroda. Besane noći i svakodnevne napetosti mogu biti neodoljive, stoga pazite da “samostalno vrijeme” bude prioritet. Čak i nekoliko sati izvan kuće može pomoći da se osjećate mirnijima i opuštenijima.

Isto tako, vi i vaš partner primijetit ćete da rijetko provodite vrijeme sami, stoga svakako morate imati povremeni datum kada ćete se posvetiti jedno drugom.

POMOĆ PRILAGODNJE STARIJEM DJETETU

Vaše starije dijete može imati pomiješane osjećaje, od uzbuđenja do ljubomore ili čak ljutnje. Starije dijete koje ne može iskazati svoje osjećaje, moglo bi se vratiti na ranije ponašanje, kao što je sisanje, učenje da pije iz čaše, zaboravljajući svoje vještine i koristi bebu kao izgovor kako bi privuklo pažnju-

Starije dijete može izraziti svoje osjećaje testiranjem vašeg strpljenja, lošim ponašanjem, odbijanjem da jedu. Obično su ti problemi kratkotrajni, ali mala priprema može pomoći starijem djetetu da se prilagodi i prihvati novog brata/sestru.

Usredotočite se na važnu ulogu koju ima starije dijete. Isprobajte neke od ovih savjeta.

 • Dopustite starijem djetetu da pomogne oko odabira stvari za novu dječju sobu.
 • Pronađite poseban dar koji će vaše starije dijete dati bebi, kao što je nova knjiga, igrača ili slika blizanaca za novu dječju sobu.
 • Odredite posebno vrijeme koje ćete provesti vi i vaše starije dijete. To može uključivati posjetu knjižnići, trgovini ili da mu jednostavno pročitate neku priču prije spavanja.
 • Čitajte priče koje će pomoći vašem djetetu da razumije što se događa u obitelji.
 • Pričajte o tome što se očekuje kada beba dođe kući. Pojasnite da novorođenče plače, spava i da mu treba mijenjati pelene često.
 • Recite starijem djetetu kako će imati važnu ulogu kada dođe beba, govoreći kako če biti stariji/ja brat/sestra, i pomozite djetetu da uživa u toj ulozi.
 • Starije dijete ima veoma važnu ulogu u životu bebe, stoga ga nemojte izostaviti kod donošenja odluka.

SAVJETI KOJI VAM POMAŽU PRI RJEŠENJU

Kako bi vam se obaveze pri rođenju druge bebe olakšale, isprobajte neke od ovih savjeta:

 • Osigurajte brzu i jednostavnu večeru. Ako vam se kuha, napravite više porcija i zamrznite ih. Kuhanje će vam biti teže kad se rodi beba.
 • Razmislite o preuređivanju sustava pranja rublja pomoću lakšeg sortiranja robe, možete koristiti i po jednu košaru za svako dijete.
 • Koristite predmete koje već imate umjesto da ih kupujete. Kao što su igrače, odjeća, krevetac, nosiljku i slično. To će vam uštediti vrijeme i novac.
 • Napunite torbu pelenama i stavite u aute, tako ćete uvijek biti pripremljeni kada vam zatrebaju.
 • Držite knjigu, igračku u svojoj sobi, dnevnoj sobi pa čak i u kupaonici, kako bi se djeca zabavila i tako ćete se moći malo odmoriti.
 • Ako postoji mogućnost, pozovite kućnu pomoćnicu jednom tjedno ili jednom mjesešno kako bi vam pomogla raspremiti nered.
 • Nemojte zaboraviti ispuniti i svoje osnovne potrebe. Usrećite se s nečim, pa bilo to da je nova frizura, kupka sa svijećama i glazba koja će vam pomoći da se opustite od napornog dana.