Rođenje bebe prije vremena: radost ili briga?

Aautor: doc.dr.sc. Marjana Jerković Raguž pedijatar-neonatolog, Odjel za neonatologiju SKB Mostar

Prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije sva novorođenčad rođena prije navršenog 37. tjedna trudnoće  odnosno, nošena manje od 259 dana računajući od prvog dana posljednje menstruacije, nazivaju se prematurusima. Incidencija rađanja nedonoščadi varira između različitih zemalja, rasa i populacija, a kreće se između 5 i 10% novorođenčadi. Nedonošče je novorođenče rođeno prije očekivanog vremena. To vrijeme  je potrebno za dovršenje rasta i razvoja organa i organskih sustava neophodnih za preživljavanje ili funkcioniranje kao u djeteta rođenog na termin. Za više od 50% prijevremenih porođaja ne može se naći uzrok, a poznati uzroci su od strane majke, djeteta te posteljice. 

Pa da je se dobro roditi prije termina? Odgovor je nije, a evo i objašnjenja za taj odgovor. Prvo izgled nedonoščeta se razlikuje od izgleda donešene bebe. Nedonošeno dijete ima nježnu građu tijela, glasić mu je slabašan, rijetko plače. Koža je tanka i mekana i prozirna, a i uške su mekane i neformirane. Fiziološki sustavi su nezreli , a osobito disanje. Uspostava disanja je ključna za održavanje života u prvim trenutcima nakon poroda. Pored disanja nedonoščad su sklona metaboličkim poremećajima, žutici, infekciji, krvarenju u mozak, a kasne posljedice prijevremenog rođenja su oštećenje vida , sluha, kostiju, govora te mnogobrojne druge komplikacije koje su legle na pleća tako sićušnog bića koje je samo radoznalo i prijevremeno je željelo vidjeti svijet!

Pjesmica za nedonoščad:

Ja sam tu –zovem se nedonošče

Bože,može li se išta roditi sićušnije od mene ?

Da porastem trebat će ipak neko vrijeme!

Kako ću narasti kad  majke  tu nema?

Svuda oko mene tišina je nijema.

Ne brini se ništa ti malo dijete!

Naše ruke stalno oko tebe lete!

Čuvamo te mi od samoće i boli,

I tuđe se dijete može ko svoje da voli!

Kako tek hranu osigurati takvoj bebi, koja ne može da sisa i ima nezrela crijeva, a želi brzo da raste?

Hrana se osigurava dvojako: parenteralnim putem odnosno preko vene, te enteralnim putem (ishrana na usta), preko želučane sonde malim obrocima majčina mlijeka  ili mliječne formule specijalno namijenjene i adaptirane ( imaju više energije i proteina)  kako bi prematurusu osigurale brz i siguran energetski rast i razvoj. Optimalna prehrana nedonoščeta jedan je od najvažnijih čimbenika preživljavanja i kvalitete budućeg života te djece.

Cilj prehrane nedonošenog djeteta je zadovoljavanje dnevnih fizioloških potreba za energijom i održavanje brzine rasta koju bi plod bio ostvario u unutarmateričnim uvjetima. Specijalna mliječna formula  Humana 0 je sve to uspjela. Proizvodi se po visokim standardima, sa kontroliranom kvalitetom i sastavom koji je prilagođen nezrelim crijevima prematurusa. Najbitnije da je mlijeko sigurno i prilagođeno sa optimalnim sastavom za brzi rast i razvoj novorođenčadi koja što prije treba da udvostruče svoju težinu kako bi se prilagodili izvanjskom svijetu.

Zahvaljujući specijalnim formulama za nedonoščad kao što je Humana 0, nedonošče čeka svjetla, sigurna i zdrava budućnost, jer najčešći strahovi i pitanja majke i oca su čime će prematurusa hraniti i hoće li uspjeti narast tako sićušno maleno biće?

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave