Riješimo se bočice

Riješimo se bočice

Važno je da roditelji počnu odvikavati djecu od boce oko kraja prve godine i počnu ih učiti da piju iz šalica. Dulje korištenje boca može dovesti do šupljina ili uzrokovati da dijete pije više mlijeka nego što on ili ona trebaju.

Prebacivanje s boce u čašu može biti izazovno, ali ov savjeti mogu olakšati promjenu roditeljima i djeci

ODREĐIVANJE VREMENA ODVIKAVANJA OD BOCE

Većina liječnika preporučuje uvođenje šalice oko vremena kad je beba stara 6 mjeseci. U početku, mnogo onoga što poslužite u čaši završit će na podu ili na bebi. No, do 12 mjeseci starosti, većina beba ima koordinaciju i jačinu ruku potrebne za držanje šalice I može piti iz nje.

Dob od 1 godine je također kada liječnici preporučuju prebacivanje iz majčinog mlijeka u kravlje mlijeko. Može biti prirodni prijelaz da se mlijeko ponudi u šalici, a ne u boci.

Ako još doji, možete nastaviti hraniti bebu majčinim mlijekom, ali to možete učiniti tako da ga ponudite u šalici

SAVJETI

Umjesto da istodobno odstranite bocu, pokušajte je eliminirati postupno iz rasporeda hranjenja, počevši od obroka.

Na primjer, ako vaša beba obično pije tri boce svaki dan, počnite uklanjanjem jutarnje boce. Umjesto da odmah donesete bocu, donesite bebu za stol i nakon što je hranjenje započelo, ponudite mlijeko iz šalice. Možda ćete morati ponuditi poticaj i objašnjenje, govoreći nešto poput “ti si sada veliki dječak/djevojčica i možeš upotrijebiti šalicu poput mame/tate”.

Dok pokušavate ukloniti jutarnju bocu, nudite popodnevne i večernje boce oko tjedan dana. Na taj način, ako vaše dijete zatraži bocu, možete pružiti jamstvo da će se dobiti kasnije.

Sljedeći tjedan, eliminirajte drugu bocu i umjesto toga dajte mlijeko u šalicu. Pokušajte to učiniti kada beba sjedi za stolom na visokoj stolici.

Općenito, posljednja bočica koja se zaustavlja trebala bi biti noćna bočica. Ta boca ima tendenciju da bude dio rutine za spavanje i ona je ona koja najviše pruža udobnost kod bebe. Umjesto boca, pokušajte ponuditi šalicu mlijeka s djetetovom večerom i nastavite s ostalim noćnim zadacima, kao što je kupka, priča o spavanju ili četkanje zuba.

OSTALE STRATEGIJE

Slijedi nekoliko drugih savjeta koje morate imati na umu:

  • Nepropusne čaše koje su dizajnirane samo za bebe (često se nazivaju “sippy cups”) mogu olakšati prijelaz iz boce. Stomatolozi preporučuju sippy čaše s tvrdim izljevom, umjesto one s mekim čepovima.
  • Kada vaše dijete koristi šalicu, nudite dosta pohvalaS.
  • Ako se pitate za bočicu, saznajte što vaše dijete zaista treba ili želi i ponuditi to umjesto toga. Ako je vaše dijete žedno ili gladno, stavite hranu u čašu ili na tanjur.
  • Dok izbacite bocu, pokušajte razrijediti mlijeko u boci s vodom. Prvih nekoliko dana napunite polovicu vode i polovicu mlijeka. Zatim postepeno dodajte više vode dok cijela bočica ne postane voda. Tada je vjerojatno da će vaše dijete izgubiti interes i tražiti ukusno mlijeko koje dolazi u šalicu!
  • Riješite se bočica ili ih izbacite iz vida.

Ako i dalje imate problema ili zabrinutost zbog zaustavljanja boca, obratite se svom liječniku.