Regulacija probave u trudnoći

154036-main_Full

Uzrok zatvora u trudnoći je  hormonima uvjetovan  usporeni rad crijeva  koji opet omogućava da se iz stolice „izvuče“ više  hranjivih sastojaka i vode  te matericom pritisnuta crijava. Tako  se čvrsta stolica sporije kreće kroz crijeva i otežano je redovno pražnjenje.Zatvor  nije redovna pojava ali se može dogoditi bilo kada a da bi ga prevenirali daću  Vam par savjeta.

Pijte više tekućine jer dobrom hidratacijom možete zadržati stolicu mekom i time spriječiti zatvor. U redovnu ishranu uvedite supe, mekšu i tečniju hranu.

Koristite hranu bogatu  vlaknima, kruh sa cjelovitim žitaricama, dosta voća i povrća.

Izbjegavajte obilne obroke, pokušajte sa šest mini obroka u toku dana , na taj način spriječavate nadutost i“ težinu u stomaku“

Korištenje jogurta-probiotika-acidophilus će potaknuti rad crijeva.

Redovna lagana tjelesna aktivnost može pomoći da zadržite redovne stolice.

Korištenje željeza može biti uzrok zatvora,tako da u dogovoru sa svojim ljekarom možete prekinuti terapiju na kraći period

Dobra opcija je da sa svojim ljekarom razgovarate o korištenju  psilijuma ( psyllium ).

Navest ću  neke od dostupnih dokaza koji sugeriraju da je korištenje psilijuma u trudnoći efikasno i  bezbjedno kada se uzima prema uputama. Jedna od studija provedena 1981. na više od 100 trudnica koje su uzimale psilijum u prvom tromjesečju trudnoće ( kada je plod najosjetljiviji) nije našla veću učestalost malformacija nego kod žena koje ga nisu koristila(PubMed).

Psilijum se pokazao

-kao efikasan u regulisanju zatvora i nadutosti  kod trudnica

-pomaže kod proljeva( interesantan je način kako psilijum reguliše i proljev i zatvor-reguliše količinu otpadnih tvari i vrijeme potrebno za prolaz kroz debelo crijevo.Kod proljeva apsorbira višak tečnosti i usporava kretanje kroz debelo crijevo.Kod zatvora ista vlakna povećavaju voluman stolice i olakšavaju prolaz kroz debelo crijevo).

-kao sredstvo za omekšavanje stolice ,pomaže kod hemoroida i analnih pukotina

-pomaže u snižavanju holesterola.