Regresija sna

Zamislite ovaj scenarij: Blagoslovljeni ste bebom koja, za čudo, prespava noć. Svakako, može biti povremenih teških noći tokom rasta zubića ili neobjašnjivih buđenja, ali sveukupno ste izbjegli ekstremne probleme sa snom koji izgleda da progone toliko roditelja.

Možda se tapšete po leđima zbog dobro obavljenog posla, možda se zahvaljujete sretnim zvijezdama što niste morali izaći na kraj s mjesecima bez spavanja ili se možda pitate u čemu je stvar pa se drugi roditelji žale… a onda se nešto promijeni. Vaša se beba pretvara u malo dijete, a sa 18 mjeseci vaš sjajni mali spavač neće da ide spavati prije noći, često se budi tokom noći ili oboje. Dobrodošli u 18-mjesečnu regresiju sna. Evo načina kako to riješiti.

Šta je regresija sna?

Iako je uobičajeni stereotip da dojenčad ne spavaju, većina beba zapravo prespava noć do dobi od tri mjeseca. Međutim, obrasci spavanja mogu se mijenjati kako bebe rastu, a ponekad to znači regresiju sna.

Regresija sna događa se kada dijete koje inače odlično spava, odjednom odbija ići na spavanje, ima česta noćna buđenja ili se budi tokom noći i ne želi se vratiti na spavanje.

Regresije sna mogu se dogoditi u mnogim različitim dijelovima djetetovog života, često u periodima brzog rasta i razvoja mozga. Ovaj rast može privremeno poremetiti hormone koji regulišu san u mozgu. Mozak vašeg mališana se resetira, što bi moglo dovesti do poremećaja spavanja.

Regresije sna obično su privremene, a na njih mogu utjecati i vanjski faktori. Rast zuba, putovanje, stres, promjena rutine ili bolest također mogu prouzrokovati privremene poremećaje spavanja kod mališana.

Zašto se ovo događa?

San je vrlo važan za novorođenčad i malu djecu jer omogućava rast i razvoj mozga. U stvari, mozak mališana čak je i aktivniji za vrijeme spavanja nego za vrijeme budnosti. Do druge godine, djetetu treba oko 12 do 14 sati sna dnevno.

Kada djeca ne spavaju dovoljno tokom ranog djetinjstva, to može imati dugoročne negativne posljedice na njihovo zdravlje. Loš san rano u životu povezan je s komplikacijama poput problema u ponašanju i kognitivnih deficita.

Kako uspješno prebroditi regresiju sna

Dosljednost je ključ. Mozak vašeg djeteta mora se naučiti kako ići na spavanje, kako ostati uspavan i kako se vratiti na spavanje tokom perioda noćnog buđenja. Možda će imati na umu da je regresija sna privremena.

Ako se vaše dijete iznenada počne buditi u svako doba noći sa 18 mjeseci ili odbija spavati, to ne znači da je izgubljena svaka nada i da više nikada nećete spavati. Ako razmišljate na način da je regresija sna normalna i da neće trajati vječno, moglo bi vam pomoći da ostanete mirni i strpljivi dok se nosite s tim.

Da biste riješili regresiju sna, razmotrite sljedeće strategije.

Ostanite dosljedni

Najbolje što možete učiniti kroz regresiju sna vašeg djeteta je da budete dosljedni svojoj rutini prije spavanja i ponašanju tokom noći. Sjetite se da je ovo i za vaše dijete zbunjujuće vrijeme.

Održavajte svoju tipičnu rutinu prije spavanja, kao što je kupanje i vrijeme za priču, ili posebno vrijeme plišanih životinja, kako biste nagovijestili svom djetetu da je vrijeme da se pripremite za spavanje. Ključno je stvoriti i zadržati jednostavnu, predvidljivu rutinu prije spavanja koja se ne mijenja.

Ostanite mirni

Pored dosljednosti, važno je ostati smiren kada imate posla sa regresijom sna vašeg djeteta. Neka poruka bude jasna: kada je vrijeme za spavanje, vrijeme je za spavanje. Tješite svoje dijete, uvjeravajte ga, a zatim ponovite po potrebi.

Svi roditelji imaju drugačiji nivo ugode kako bi se nosili s noćnim buđenjem. Na primjer, neki se mogu odlučiti za zajedničko spavanje, dok drugi radije potiču svoje dijete da spava samostalno.

Samo znajte da bi bilo koja strategija koju koristite tokom regresije sna mogla biti nešto što će vaše dijete trebati nastaviti. Dakle, ako zajedničko spavanje nije nešto što dugoročno želite, izbjegavajte ga koristiti kao kratkoročno rješenje za pomoć vašem djetetu da spava.

Umjesto toga, fokusirajte se na dugoročne strategije.

Razmislite o savjetniku za spavanje

Angažovanje savjetnika za spavanje ili specijaliste nije nešto što rade samo poznate ličnosti. Mnoge porodice imaju koristi od stručnjaka koji im mogu pomoći da dobiju ono što im je svima potrebno. Istina je, učenje spavanja je vještina, a ponekad i vještine treba učiti i učiti, čak kada je riječ o maloj djeci.

Ograničite vrijeme za digitalne uređaje

Vrijeme upotrebe digitalnih uređaja povezano je s poremećajima spavanja kod djece, pa ako vaše dijete ima poteškoća sa spavanjem, razmislite koju ulogu u tome može igrati vrijeme provedeno uz ove uređaje. Izbjegavajte ih najmanje dva sata prije spavanja i nemojte koristiti televizor u spavaćoj sobi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave