Refleksi s kojima se bebe rađaju

Refleksi s kojima se bebe rađaju

Dok se roditelji uglavnom fokusiraju na to što trebaju i mogu naučiti djecu u pojedinim fazama života, zaboravljaju koliko je to maleno biće čudesno i koliko stvari zna i može netom nakon rođenja. Upravo ta znanja nazivaju se urođeni refleksi. Oni olakšavaju život tek rođenim bebicama i većina njih jednostavno nestaje s vremenom kako beba postaje sve veća i snažnija.

Ako beba ne reagira na podražaje kojima se testiraju urođeni refleksi, to je znak da nešto nije u redu i da je moguće da je došlo do određenih oštećenja živčanog sustava. Važno je odmah se konzultirati s liječnikom ako primijetite da dijete ne reagira kako bi trebalo. Uz klasične reflekse treptanja pred izvorom svjetlosti i okretanju na podražaj rukom ili glasom, tu su i sljedeći urođeni refleksi:

Refleks stiskanja šakica

Ovo je zapravo refleks hvatanja, kada beba na dodir njezinog dlana reagira snažnim stiskanjem šakice. Stisak je toliko jak da već i novorođenče ima dovoljno snage pridržavajući se objema rukama za vaše prste podići težinu vlastitog tijela. Kako biste bolje razumjeli o čemu pričamo pokušajte napraviti samo jedan zgib na šipci. E, upravo to bebice rade već od rođenja. Pravi mali sportaši, zar ne?

No, ovaj refleks će se postupno početi gubiti kako bebica bude rasla i razvijala se. Stisak ručicama i dalje će biti prisutan, no to više neće biti refleksa reakcija, već bebina potreba za zbližavanjem i svjesna i namjerna radnja.

Sličan refleks možete uočiti i na bebinim nožicama. Dotaknete li bebino stopalo primijetit ćete kako su prstići snažno zgrčeni. Zapravo, ponekad će vam se činiti kao da ih nikada niti ne opuštaju. No, pokušajte nježno prstom priječi preko bebinog tabana u smjeru od pete prema prstima i tada bi se prstići trebali refleksno raširiti.

Refleks traženja hrane

Dodirivanjem bebinog lica, osobito obraščića, primijetit ćete kako beba okreće glavu na tu stranu uz otvaranje usta. Beba ovako traži dojku. Refleks za hranjenjem olakšava i dojenje. Nije potrebno bebi stavljati bradavicu u usta, već je dovoljno njome tek dotaknuti bebin obraz i tada će beba sama potražiti dojku i početi s hranjenjem.

Refleks sisanja

Bebice refleksno sisaju sve što uspiju staviti usta i to čine već i u maminom trbuhu. Moguće je već tijekom ultrazvuka primijetiti kako beba prije rođenja u trbuhu sisa palac. Upravo ovaj refleks potiče bebu na privlačenje svojih ili tuđih prstića u usta, a ako im to i dopustite osjetit ćete lagano škakljanje jezikom i sisanje jer će bebica misliti da je vrijeme za hranjenje. Nakon 3. mjeseca ovaj refleks nestaje i sisanje postaje naučena navika.

Refleks obuhvaćanja

Nakon rođenja beba će biti suočena s mnogo snažnijim podražajima iz okoline no što je to bilo kada je bila u trbuhu. Mamin trbuh i posteljica tada su služili kao zaštita, a sada je odjednom sve bučnije i izraženije. Tako i sasvim uobičajena buka ponekad može preplašiti dijete, a ono tada reagira cijelim tijelom. Upravo ta reakcija je refleksna i često se naziva i Moorov refleksBeba tada izvija leđa, zabacuje glavicu, širi ruke i otvara oči. Tada bebi možete pomoći samo smirenom reakcijom i tišinom i nježnošću ju utješiti.

Refleks kretanja

Puzanje i hodanje zapravo nema puno veze s ovim refleksima. To su naučene radnje do kojih dolazi mnogo kasnije nakon što ovi refleksi potpuno nestanu.

Refleksi puzanja i hodanja javljaju se već od samog rođenja i obično nestaju nakon tri mjeseca starosti djeteta. Ne radi se tu o stvarnom puzanju i hodanju, već djetetovim pokušajima.

Ako dijete starosti do tri mjeseca položite na podlogu potrbuške, ona će se sama dočekati na sve četiri i pokušati zauzeti stav za puzanje. Održavat će se na koljenima, izbaciti guzu i biti u zgrčenom položaju. Nakon navršena tri mjeseca beba će uglavnom pružati ručice i nožice i neće biti u ovom položaju dok ne dođe vrijeme za „pravo“ puzanje.

Slično je i s refleksom hodanja. Kada bebicu starosti do tri mjeseca pridržite okomito na podlogu, ona će imitirati pokrete koraka po zraku, kao da doticanje s tlo shvaća kao prepreku koju želi preskočiti. Također će nestati do kraja trećeg mjeseca.

www.mojaobitelj.hr