Razvoj bebe u početku trudnoće

Prva sedmica je zapravo ona u kojoj dolazi do izostanka menstruacije. Dan kad ste trebali dobiti menstruaciju uzima se kao prvi dan trudnoće, a ta sedmica se uzima kao prva od ukupno 40 sedmica koliko traje trudnoća. Vi tad još uvijek i ne znate da je beba već začeta.

PRVA SEDMICA

Tokom trudnoće zdravlje vaše bebe najviše ovisi o vašim zdravim navikama. Dok planirate začeće, pripremite se za majčinstvo. Prije nego zatrudnite, trebali biste:

  • Izbjegavajte alkohol, cigarete i lijekove. Ove supstance mogu prouzrokovati teškoće prilikom poroda, mogu izazvati alkoholni sindrom kod fetusa, probleme disajnog trakta, nisku kilažu bebe i mnoge druge probleme;
  • Razgovarajte sa svojim doktorom o lijekovima koje koristite. Tokom trudnoće lijekove ćete morati uzimati uz posebne mjere opreza budući da mnogi medikamenti mogu negativno utjecati na fetus. Ni slučajno nemojte lijekove uzimati bez savjetovanja sa svojim liječnikom koji će vam odrediti pravu terapiju i zaustaviti potencijalne rizike;
  • Pridržavajte se ishrane koja sadrži veliki broj vitamina, posebno folne kiseline. Žene koje žele zatrudniti trebale bi uzimati oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Adekvatan unos folne kiseline smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi (spriječava greške poput nepotpunog razvoja mozga i leđne moždine). O uzimanju folne kiseline se također morate konsultirati sa svojim doktorom.

DRUGA SEDMICA

Razvoj vaše bebe

Ovo će možda izgledati čudno, ali vi još uvijek niste trudni. Spajanje jajašca i spermija će se desiti tek krajem prve sedmice. Iako ćete morati čekati nekoliko mjeseci da vam doktor potvrdi bebin rod, beba „nastaje“ u trenutku fertilizacije. Od ukupno 46 hromosoma koje „učestvuju“ u genetskom kodu bebe, samo dva – jedan od spermija i jedan od ženske jajne ćelije – učestvuju u kreiranju bebinog spola. Ta dva hromosoma poznati su kao hromosomi spola. Svako jajašce ima X hromosom, dok muška ćelija ima X i Y. Ako se muški X spoji sa ženskim X, beba će biti djevojčica. Ako se X spoji sa Y, onda ćete dobiti dječaka.

Vaše tijelo

Obloga vaše materice, koja će hraniti bebu, se razvija i pri tome vaše tijelo luči folikul stimulirajućeg hormona (FSH), koji stimulira proces od jajašca do fetusa. Na kraju druge sedmice, bit ćete na sredini menstrualnog ciklusa (ako imate redovni 28-dnevni ciklus), a ovulacija će se svakako dogoditi (vaš jajnik će pustiti jajašce prema u falopijevu tubu). Upravo u tom periodu je najveća mogućnost začeća. Spolni odnos bez zaštite u vrijeme ovulacije daje velike šanse začeću. Nakon što vaš partner ejakulira, milioni spermija odlaze u vaginu, stotine njih dospijevaju do falopijeve tube, a samo jedan uspijeva da se spoji sa jajnom ćelijom. Kad se to dogodi, dolazi do oplodnje i tek tada ste istinski trudni. Ipak nećete osjećati neke velike tjelesne promjene još uvijek.

TREĆA SEDMICA

Razvoj vaše bebe

Iako još uvijek nećete osjećati da ste trudni, ipak beba već raste i razvija se u vama. Iako je tek začeta, ona zapravo već sad počinje svoj prekovremeni „rad“. Oplođeno jajašce prolazi kroz proces diobe ćelija. Otprilike 30 sati nakon oplodnje, oplođena ćelija se dijeli u dvije stanice, zatim u četiri, pa osam i onda se nastavlja dijeliti sve dok iz jajovoda ne dođe u matericu. U trenutku kad dođe u matericu, ta grupa ćelija, izgleda kao malena lopta i zove se morula. Morula je ispunjena tekućinom i šuplja je – poznata kao blastocist. Pred kraj druge sedmice, blastocist se zalijepi za enometrij, sluznicu materice. Taj proces se zove implantacija. Implantancija u materici stvara bitne veze – endometrij pruža razvoj embrija, daje mu hranjive tvari i uklanja ono što nije u redu. U toku vremena, mjesto implantacije razvija se u posteljicu (placenta).

Vaše tijelo

Adekvatan unos pojedinih hranjivih tvari poput folne kiseline, proteina, kalcija i željeza, veoma je bitan za bebu. Folna kiselina je jedan od najvažnijih sastojaka koji se trebaju unositi u toku trudnoće. Unos bjelančevina, koje se koriste za stvaranje novog tkiva, treba također povećati u trudnoći. Kalcij je nužan za razvoj kostiju i zuba. Da biste bili sigurni da unosite ove sastojke hranite se mliječnim proizvodima, zelenim povrćem, mahunarkama… Željezo je vrlo važno za jačanje bebine krvi. Njega možete pronaći u crvenom mesu, mahunarkama, jajima, i zelenom povrću također.

ČETVRTA SEDMICA

Razvoj vaše bebe

Četiri sedmice trudnoće (vaša beba se tad zove embrio) sastoji se od dva sloja ćelija – ebiplasta i hipoblasta – koji će se eventualno razviti u sve bebine organe i ostale dijelove tijela. Dvije druge strukture koje  se razvijaju u tom trenutku su vodenjak i žućna vrećica. Vodenjak je ispunjen amnionskom kiselinom koja okružuje i štiti razvoj embrija. Žućna vrećica proizvodi krv i pomaže embriju da se hrani dok posteljica potpuno ne preuzme tu ulogu.

Vaše tijelo

U ovoj sedmici beba je idalje implatant materice, smještena duboko u endometriju. Nakon smiještanja, beba počinje proizvoditi hormon koji se zove ljudski korionik gonadotropin (HCG) koji pomaže u održavanju sluznice materice. Također šalje signal jajnicima da zaustavi mjesečno ispuštanje jajašaca, što zaustavlja menstrualni ciklus. Neke žene u ovom periodu doživljavaju blage grčeve i moguće su mrlje od krvi , što vas može zbuniti pa da pomislite da je riječ o menstruaciji. HCG je hormon koji je presudan kad se rade testovi trudnoće. U ovoj sedmici ćete već moći odraditi test koji bi mogao biti pouzdan. Dakle, HCG uzrokuje simptome trudnoće. Konfuziju između menstruacije i trudnoće također mogu izazvati i umor, peckanje i bol grudi ili mučnina jer ti simptomi se najčešće javljaju ju periodu PMS-a. Ali ako ste trudni, mensturacija će sigurno izostati na kraju ove sedmice. Trudnoća je na dobrom putu.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave