Razlozi zašto ne smijete ignorirati bolne ovulacije

Razlozi zašto ne smijete ignorirati bolne ovulacije

Mnoge žene osjećaju kada nastupi ovulacija i to nije ništa neuobičajeno, no kada ovulacije postanu bolne trebali biste se zabrinuti. Naime bolovi koji podsjećaju na rez u jajniku i oštro probadanje zapravo nisu normalni, već samo znak za uzbunu da nešto nije u redu!

Evo najčešćih tegoba na koje mogu upućivati bolne ovulacije:

1. Infekcija

Ako ste nedavno rodili ili imali abdominalnu operaciju, moguće je da je tijekom zahvata došlo do prijenosa bakterija u zdjeličnu šupljinu. Upravo infekcija u zdjelici može dovesti do bolova tijekom ovulacije.

2. Spolno prenosive bolesti

Jedan od primjera spolno prenosivih bolesti koje mogu uzrokovati bolne ovulacije jest klamidija. Ona može uzrokovati oštećenja, upale i ožiljke u jajovodu i zdjelici. Sjetite se da ignoriranje spolnih bolesti može dovesti do neplodnosti i ukoliko sumnjate na to, što prije posjetite liječnika.

 

3. Ciste

Ciste na jajnicima najčešći su uzrok bolnih ovulacija. Osim što se uglavnom formiraju tijekom ovulacije, ciste najčešće i pucaju u ovom dijelu ciklusa, što naravno može biti manje ili više bolno, ovisno o veličini ciste.

4. Endometrioza

Endometrioza je bolest gdje dolazi do rasta endometrijskog tkiva izvan maternice. Ako je tkivo rašireno na jajnike i jajovode, iako dolazi do ljuštenja maternice, ne dolazi do mjesečnice i može doći do unutarnjeg krvarenja. Osim simptoma bolnih ovulacija, moguća je i bol tijekom spolnih odnosa, glavobolje, vrtoglavice i zatvor.

5. Posljedice prethodnih zahvata

Ako ste imali određene zahvate u abdomenu ili carski rez, ovulacije mogu biti bolne zbog unutarnjih ožiljaka.

U svakom slučaju, ako su ovulacije izrazito bolne, pogotovo ako su popraćene krvarenjem, svakako se savjetujte s liječnikom.

 

trudnoca.hr