Raspored hranjenja bebe

Ako ste novopečeni roditelj, prehrana je izvor mnogih vaših pitanja i briga. Koliko grama hrane treba uzeti vaša beba? Budite li usnulu bebu da jede? Zašto stalno izgledaju kao da su gladni? Kada vaše dijete može početi sa čvrstom hranom?

Sada se preporučuje da novorođenčad, čak i ona hranjena adaptiranim mlijekom, jedu na zahtjev (smatra se to dobrom pripremom za tinejdžerske godine) i da bebe čekaju da krenu s čvrstom hranom dok ne napune 4 do 6 mjeseci.

Raspored hranjenja bebe prema starosti

675769657

Prvog dana života, bebin želudac je veličine trešnje i odjednom može primiti samo 1 do 1,4 kašičice tečnosti. Kako vaša beba stari, stomak joj se rasteže i raste.

Teško je znati koliko mlijeka uzima vaša beba dok doji. Ali ako je hranite iz boce iz bilo kojeg razloga, malo je lakše izmjeriti.

Koliko često bi vaša beba trebala jesti?

Svaka je beba jedinstvena – ali jedna stvar koja je prilično standardna je da bebe koje doje češće jedu od one koja se hrane na bočicu. To je zato što se majčino mlijeko lako probavlja i puno brže se isprazni iz želuca od adaptiranog mlijeka.

Dojenčad

Trebali biste početi dojiti svoju bebu u roku od 1 sata od rođenja i imati oko 8 do 12 hranjenja dnevno u prvih nekoliko sedmica života. U početku je važno da ne puštate bebu da provede duže od 4 sata bez hranjenja. Vjerovatno ćete ih trebati probuditi ako je potrebno, barem dok se raspored dojenja uspostavi i dok se ne udebljaju na odgovarajući način.

Kako vaša beba raste, a količina mlijeka raste, beba će moći dojiti više mlijeka za manje vremena za jedno hranjenje. Tada biste mogli početi primjećivati ​​predvidljiviji obrazac.

 • 1 do 3 mjeseca: Vaša će se beba hraniti 7 do 9 puta u 24 sata.
 • 3 mjeseca: Hranjenje se odvija 6 do 8 puta u 24 sata.
 • 6 mjeseci: Vaša beba će se hraniti oko 6 puta dnevno.
 • 12 mjeseci: Dojenje se može svesti na 4 puta dnevno. Uvođenje čvrstih tvari nakon otprilike 6 mjeseci pomaže dodatnim prehrambenim potrebama vaše bebe.

Imajte na umu da je ovaj obrazac samo jedan od primjera. Različite bebe imaju različite korake i sklonosti, zajedno s drugim faktorima koji utječu na učestalost hranjenja.

Bebe koje se hrane na bočicu

Poput beba koje doje, i djeca hranjena na bočicu trebaju jesti na zahtjev. U prosjeku je to otprilike svaka 2 do 3 sata. Tipični raspored hranjenja može izgledati ovako:

 • Novorođenče: svaka 2 do 3 sata
 • Sa 2 mjeseca: svaka 3 do 4 sata
 • Sa 4 do 6 mjeseci: svakih 4 do 5 sati
 • Sa 6 i više mjeseci: svakih 4 do 5 sati

Za bebe koje doje i hrane se na bočicu

 • Bebama mlađim od godinu dana ne dajte tečnosti osim adaptiranog mlijeka ili majčino mlijeko. To uključuje sokove i kravlje mlijeko. Ne daju im prave hranjive sastojke i mogu uznemiriti stomak vaše bebe.
 • Voda se može uvesti oko šestog mjeseca.
 • Nemojte dodavati žitarice u bočicu. Mogu stvoriti opasnost od gušenja.
 • Ne dajte svojoj bebi nikakav oblik meda prije prvog rođendana. Med može biti opasan za bebu, povremeno uzrokujući takozvani dječji botulizam.

Prilagodite svoja očekivanja na osnovu vaše bebe i njenih potreba. Prerano rođena djeca vjerojatno će slijediti obrasce hranjenja u skladu s prilagođenom dobi. Ako vaša beba ima problema poput refluksa ili slabo napreduje, možda ćete trebati raditi sa svojim doktorom na odgovarajućem rasporedu hranjenja i količini koju bi trebala jesti.

Osim rasporeda hranjenja, fokusirajte se na učenje znakova gladi vaše bebe, kao što su:

 • traženje bradavica
 • stavljanje šaka u usta
 • lizanje usana
 • nerviranje koje može brzo eskalirati

Kad vaša beba napuni nekoliko mjeseci, možda ćete moći uvesti raspored spavanja/hranjenja koji odgovara vama. Recimo, na primjer, vaše dijete od 4 mjeseca budi se svakih 5 sati za hranjenje. To znači da ako ih hranite u 21 sat, beba se budi oko 2 sata ujutro, ali ako se probudite i nahranite bebu oko 23 sata, to znači da se beba neće probuditi do 4 ujutru, što vam ostavlja poprilično vremena da se naspavate.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave