Putovanje u trudnoći – korisni savjeti!

Putovanje u trudnoći – korisni savjeti!

Putovanje u trudnoći obično je sigurno, sve dok je vaše zdravstveno stanje u redu i dok slijedite osnovne sigurnosne mjere. Idealno vrijeme za putovanje je u drugom tromjesečju kada prestaju jutarnje mučnine, tijelo se prilagodilo na nošenje bebe i postoji manji rizik od pobačaja.

Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije dugih putovanja, budući da način prijevoza i odredište mogu utjecati na trudnoću. Liječnik će provjeriti vašu povijest bolesti i pregledati vas prije odlaska na put. Slijedi nekoliko korisnih savjeta kako putovanje u trudnoći učiniti sigurnijim i ugodnijim.

Kad putujete automobilom:

  • Redovito se zaustavite kako bi se istegnuli

Izbjegavajte sjediti duže od dva sata u komadu. Ograničite vrijeme provedeno u automobilu na šest sati dnevno. Lagana šetnja svakih nekoliko sati spriječit će nakupljanje krvi u nogama i smanjit će rizik stvaranja krvnog ugruška.

  • Budite vezani tijekom vožnje

Ozljede budućih mama najčešći su uzrok fetalne smrti, a prometne nesreće glavni su uzrok teških ozljeda trudnih žena. Vežite pojas tako da jedna traka prelazi iznad vašega trbuha, druga iznad bedara, dok traka koja ide preko ramena prolazi između dojki.

 

Kad putujete avionom: 

  • Budite vezani sigurnosnim pojasom

Namjestite pojas nisko oko kukova kako biste spriječili ozljeđivanje bebe.

  • Odaberite sjedalo

Ako je moguće, odaberite sjedalo uz prolaz ili sjedalo blizu pregrade ili izlaza u slučaju opasnosti koja nude najviše prostora. Sjedalo iznad krila pruža najugodniju vožnju. Dok sjedite, pokušajte savijati i ispružati gležnjeve.

  • Pijte dovoljno tekućine

Uzmite dovoljnu količinu tekućine prije i tijekom leta. Uzimanje dovoljne količine tekućine smanjuje i umor zbog vremenske razlike.

 

Putovanje brodom

Brodovi i jahte jednako su sigurni za trudnicu kao i druga prijevozna sredstva. Ipak, vožnja brodom kod nekih trudnica može izazvati mučnine i povraćanje. Budite oprezni i dok hodate po palubi kako se ne biste poskliznuli ili izgubili ravnotežu i pali.

Međunarodno putovanje

Ako putujete u inozemstvo, morate uzeti u obzir kamo idete, cijepljenje te kvalitetu i dostupnost medicinske zaštite. Kako biste izbjegli putnički proljev, izbjegavajte piti vodu iz slavine u područjima visokoga rizika. Pitajte svoga liječnika koji su lijekovi protiv proljeva pogodni za trudnice. Klonite se hrane kupljene na ulici te voća i povrća koje se ne može oguliti.

 

klinfo.rtl.hr