Pucanje bradavica tokom dojenja

Pravilno pozicioniranje neophodno je za sprječavanje budućih povreda bradavica.

 Ukoliko dojite, vjerovatno ste doživjeli neugodnu pojavu bolnih, ispucanih bradavica. S tom pojavom se susreću mnoge mame dojilje. Obično je uzrokovana neispravnim zasunom, a predstavlja rezultat nepravilnog postavljanja vaše bebe na dojku.

Isprobajte ovih pet prirodnih lijekova za liječenje bolnih, ispucalih bradavica. Zatim naučite šta možete učiniti da se ovaj problem ne ponovi.

Šta uzrokuje ispucale bradavice?

Bolne bradavice se definišu kao bradavice koje su:

 • natečene
 • cure
 • krvare
 • pulsiraju
 • ispucale su

Dva su česta uzroka bolnih bradavica: loš zasun na dojci i usisne povrede kao rezultat nepravilnog položaja.

Postoji nekoliko mogućih razloga za nepravilno pozicioniranje bebe. Dojenje je naučena vještina i za mame i za bebe. Potrebno je malo vježbe kako biste pravilno postavili bradavicu u bebina usta i njihovo tijelo uz majku. Bebe koje nisu dobro postavljene mogu se zaštititi od refleksnog ispuštanja mlijeka štipanjem bradavice. Ako beba ima plitak zasun, može i češće dojiti. To je zato što ne dobijaju toliko mlijeka tokom svake sesije dojenja. U drugim slučajevima, beba može pretjerano stezati bradavicu svoje majke zbog anatomskih problema, uključujući:

 • zaplitanje jezika
 • mala usta
 • kratak frenulum
 • visoko nepce

Ostali mogući uzroci uključuju:

 • zbunjenost (zbog mogućnosti dojenja, hranjenja bočicama ili nuđenja duda)
 • problemi sa sisanjem
 • beba koja uvlači ili nepravilno postavlja jezik tokom dojenja

Važno je utvrditi šta uzrokuje vaše ispucale, bolne bradavice, kako biste izbjegli ponavljanje problema. Razgovarajte sa savjetnikom za laktaciju. Moći će procijeniti i vaše tehnike dojenja i zasuna. Također, mogu dobiti uvid u šablon kojim vaša beba sisa, kao i njenu snagu pri dojenju.

Kako mogu liječiti ispucale bradavice?

Pravilno pozicioniranje neophodno je za sprječavanje budućih povreda bradavica. Ali, znate li kako možete liječiti ispucale bradavice ukoliko ih već imate?

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja kod kuće i u prodavnici.

Nanesite svježe izdojeno majčino mlijeko na bradavice

Nanošenje svježe izdojenog majčinog mlijeka na ispucale bradavice može im pomoći da ozdrave zbog antibakterijske zaštite. Ako ste dojilja, pri ruci će vam biti majčino mlijeko, što ga čini lakšim za primjenu nakon dojenja. Obavezno operite ruke prije nego što nježno nanesete nekoliko kapi majčinog mlijeka na bradavice. Ostavite da se mlijeko osuši na zraku pre nego što pokrijete grudi.

Napomena: Ako imate drozd, ovaj lijek treba izbjegavati. Majčino mlijeko treba isprati sa bradavice nakon hranjenja bebe.  Gljivice se brzo razmnožavaju u majčinom mlijeku.

Tople obloge

Ovo je još jedna lako dostupna i jeftina opcija liječenja. Iako nema nikakvih antibakterijskih blagodati, korištenje toplih, vlažnih obloga nakon dojenja može biti umirujuće za bolne, ispucale bradavice.

Za nanošenje umočite krpu u toplu vodu. Iscijedite višak tečnosti. Stavite krpu preko bradavice i dojke na nekoliko minuta. Lagano osušite.

Ispiranje slanom vodom

Ova domaća fiziološka otopina pomoći će hidrataciji kože i ubrzati zacjeljivanje:

Pomiješajte 1/2 kašičice soli u 250 ml tople vode.

Potopite bradavice u malu posudu ovog toplog fiziološkog rastvora otprilike minutu nakon dojenja.

Možete koristiti i bočicu sa raspršivačem za nanošenje otopine na sva područja bradavice.

Lagano tapkati da se osuši.

Obavezno svakodnevno nanosite fiziološku otopinu kako biste smanjili šanse za bakterijsku kontaminaciju. Ako se čini da se bebi ne sviđa okus osušene otopine, isperite bradavice prije hranjenja.

Nanesite medicinsku mast (Lanolin mast)

Korištenje lanolin masti posebno dizajnirane za dojilje pomoći će vlažnom zacjeljivanju rana. Nanesite mast na bradavice nakon dojenja. Ne treba je uklanjati prije dojenja.

Često mijenjajte jastučiće za njegu

Mijenjajte jastučiće za njegu čim se navlaže. Vlaga na bradavicama može usporiti njihovo zacjeljivanje. Izbjegavajte i jastučiće za njegu izrađene od plastičnih materijala, jer mogu ometati protok zraka. Umjesto toga, odlučite se za jastučiće izrađene od 100-postotnog pamuka.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave