PSIHOLOZI OTKRIVAJU ŠTA ZNAČI BITI DOBAR RODITELJ

PSIHOLOZI OTKRIVAJU ŠTA ZNAČI BITI DOBAR RODITELJ

Šta znači biti dobar roditelj? Pitanje staro koliko i sama uloga roditelja, nudi beskrajni broj odgovora. Dobra vijest je da nijedan odgovor ne uključuje materijalne stvari, novac, status, niti poslednji iPhone. Dobri roditelji se rađaju u svim formama, veličinama, boji kože, polovima, sposobnostima, seksualnim orijentacijama, kao i sama djeca, na kraju krajeva. Svakom djetetu je od roditelja potrebno nešto baš po njegovom senzibilitetu. Kada šira slika dođe u kadar, postoje ciljevi kojima svi roditelji treba da teže, kako bi njihova deca imala koristi od njih na duže staze.

Pitali smo psihologe koji su svoj radni vijek proveli u pomaganju roditeljima, koji su to trikovi roditeljske struke koje svaki roditelj treba da zna.

Kategorizacija obaveza

Zaboravite obavljanje mnogo stvari istovremeno, modernog zvanja “multitasking” –  tajna u redukovanju “to-do” liste, onda kada imaš 27,000 stvari da odradiš, krije se u planiranju i kategorizaciji obaveza – na hitne i one koje mogu da sačekaju. Takva organizacija nam dozvoljava da se fokusiramo na djecu onako kako valja, nepodeljene pažnje. Ovaj savjet je univerzalno primjenljiv na sve roditelje, bez obzira na njihov status, bili oni zaposleni ili ne, bilo da su tek dobili bebu ili imaju djecu školskog uzrasta, bilo da su u braku ili samohrani.

Klinički psiholozi tvrde da nam dobra raspodjela obaveza omogućava da se fokusiramo na djecu onda kada su djeca sa nama. Kada djeca nisu sa nama, dobar raspored nam omogućava da se uspješno fokusiramo na druge zadatke i obaveze koje imamo – bilo da je u pitanju posao, plaćanje računa, bilo šta od onoga što nije u direktnoj vezi sa djecom. Dobro poznata roditeljska griža savesti, uvijek se uvuče u formi nedostajanja – naša djeca nam neopisivo nedostaju kada nisu pored nas i to svakako utiče na našu efikasnost. Usporiće nas da odradimo sve na vrijeme, usporava nas da ispoštujemo zadate rokove. Ono što stalno treba da imamo na umu jeste da budemo najbolji u onome što trenutno radimo. Budite najbolji radnik kada radite. Budite najbolji kuvar kada kuvate. Radi se o posvećenosti i fokusu na ono što je trenutno važno.

najboljamamanasvetu.com