Prvi pregled u trudnoći – kada otići doktoru?

Očekivanje djeteta je jako uzbudljivo iskustvo. S onim što današnja nauka nudi, možete utjecati na dobar životni start djeteta, čak i prije nego što je dijete rođeno.

Uravnotežena i kvalitetna prehrana važna je tokom planiranja trudnoće, a naročito u prvom tromjesečju kada se formiraju osnove svih organa ploda. Danas znamo da naš životni stil, okoliš i drugi čimbenici utječu na ishod trudnoće.

Iako mnogi faktori utječu na to hoće li dijete postati pretilo ili ne, čini se da je jedan od najvažnijih unos hranjivih tvari prije i nakon rođenja.

Prvi pregled u trudnoći najbolje je učiniti između 6-10. sedmice trudnoće. Zgodno je znati: dužina (starost) trudnoće računa se od prvog dana Vaše posljednje mjesečnice i traje 40 sedmica.

Na prvom pregledu učinit ćemo palpacijski pregled, PAPA test i ultrazvuk. Provjerit će se tjelesna težina i krvni tlak.

Ciljevi ultrazvučnog pregleda su provjeriti razvija li se trudnoća unutar maternice ili pak izvan maternice te koliki broj embrija imamo.

Jako je važno učiniti pregled odmah ako se pojavljuje bol ili krvarenje te ako ste imali izvanmaterničnu trudnoću ili spontani pobačaj.

Dobit ćete upute za prehranu u trudnoći, obzirom na fiziološke i metaboličke promjene koje počinju u vašem tijelu potaknute trudnoćom i intenzivan razvoj embrija odmah u startu.

Više na: trudnoca.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave