Prvi dan kod kuće

Dolazak vaše bebe na svijet je najljepši i najuzbudljiviji događaj u vašem životu kao roditelja. Postoje razna očekivanja o tome kakav će biti prvi dan kod kuće kada beba dođe. Majka može biti iscrpljena i umorna, tata će pokušavati da pronađe najbolji način da pomogne , rodbina će vjerovatno dolaziti u posjet, a brača i sestre će biti u potrazi za malo eksta pažnje za njih. Sa svim mogučim scenarijima dan bi trebao biti veoma radostan za večinu porodica, ali se veoma lako može pretvoriti u haos.

Koji je najbolji način da prebrodite prvi dan kod kuće? Kao kod večine aspekata roditeljstva, ne postoji savršena formula, ali postoje stvari koje vi možete učiniti da bi olakšali dolazak bebe kući vama i vašoj cijeloj porodici.

Pripreme za bebu

Da bi olakšali prve dane organizujte se tako da podijelite poslove. Mnogi roditelji koji prvi put dobiju dijete osječaju se zatrpani obavezama. Možete izbječi ovaj problem razgovarajuči sa svojim partnerom o tome ko če šta raditi kada beba dođe kući. Podijela rada se razlikuje u svakoj porodici i nije ista za svu dijecu, ali je bitno da razgovarate o tome i napravite plan tako da niko ne osječa da je pretrpan obavezama.

Uzmite u obzir da bi oba roditelja trebala uzeti par dana slobodnih na poslu. Večina poslodavaca će to učiniti za novopečene roditelje. To može biti od velike koristi da su oba roditelja u prvim danima kod kuće dok se ne razvije rutina. To je također veoma važno jer majka dijeteta u prvim danima nakon poroda prolazi kroz razne faze raspoloženja zbog hormona.

Govoreći o rutini najbolja stvar koju možete učiniti je da odmah uspostavite rutinu prvog dana. Odmah pri dolasku kući počniti da radite sve što trebate, tako da dijete zna šta ga očekuje. Na primjer, uvijek kupajte bebu prije nego je obučete, nahranite i stavite na spavanje. Kada uspostavite rutinu od prvog dana biti će vam puno lakše da uspavate bebu navečer.

Bebama nije mnogo potrebno što se tiče materijalnih stvari. Mnogi roditelji su opterečenim kupovinom svih mogučih sprava i uređaja koji se prodaju. Žele da ih sve imaju prije dolaska bebe kući. Ne osječajte pritisak da morate imati sve odmah. Sve ono što vaša beba treba ste vi, nešto čiste odjeće i pelene.

Bilo bi dobro kada bi odvojili prostor za boravak bebe i prostor za spavanje. Odvajanjem prostora za boravak i prostora za spavanje beba lakše uspostaviti vlastiti ritam spavanja i budnosti. Tako je manja vjerovatnoča da će beba zamjeniti dan i noć. Ležaljke su pogodne za boravak dijeteta u dnevnom boravku jer imaju blago izdignut naslon što omogučava bebi da promatra okolinu u kojoj se nalazi.

U prvim mjesecima beba je najosjetljivija na dejstva okoline  pa bi zbog toga trebali prostor vašeg doma prilagoditi. Najvažnije je da mu osigurate mir i tišinu i higijenske uslove. Prostorija u kojoj će beba boraviti treba da bude prozračna i svijetla.

Ukoliko kod kuće imate starije dijete i njega morate pripremiti za dolazak novog člana porodice. Starija dijeca novog člana porodice doživljavaju kao konkurenciju i osječaju se ugroženo i zapostavljeno. Počnite sa pripremama još dok ste trudni. Razgovarajte sa dijetetom o tome kako će ono dobiti mlađeg brata ili sestru. Uključite ga u sve pripreme za dolazak bebe (uređenje sobe, odabir odjeće, igračaka). Kada beba dođe kod kuće uključite ga u sve aktivnosti oko bebe. Objasnite mu zašto vaša briga mora da bude usmjerena na bebu i da će to biti privremeno. Potrudite se da ne mijenjate rutinu starijeg dijeteta. Organizujte svoje vrijeme tako da uvijek odvojite vrijeme koje ćete provesti samo starijem dijetu ( čitanje, crtanje, igranje).

Imajte strpljenja, jer vašem malenom, kao i vama je potrebno vrijeme da bi se navikao na promjene u porodici. Nemojte mu ništa zamjerati jer je njemu veoma teško da se privikne i prihvati ogromne promjene koje su se desile u porodici.

 

erif”;�� as�����e:SH’>Samim tim što ste stigli kući znači da je vaše dijete izbjeglo sve komplikacije, što znači da se disanje stabilizovalo i već može da samostalno apsorbira hranu. Težina djeteta nije tako važna.

 
Ponovno trudna nakon prijevremenog poroda
“Jednom nedonošče” ne znači nužno “uvijek nedonošče”, pogotovo kada uzroci prvog prijevremenog rođenja nisu medicinski, već su psihosocijalni. Vaš ginekolog će sigurno pratiti svaku promjenu na vama i pokušat će na vrijeme ukloniti svaku sumnju. Vrlo dobro se razumije strah roditelja da se ne ponovi isti događaj. Ipak, valja uzeti u obzir praćenje trudnoće kao potpuno novo poglavlje u životu.

 

me št : i������e, tako da možete shvatiti šta se dogodilo. To će vam dati osjećaj da imate veću kontrolu nad trenutnoj situaciji. Na žalost, mnoge pobačaje je nemoguće objasniti, ali dobra vijest je da je vjerovatnost da se s jednim ili dva prethodna pobačaja povećava šansa da imate bebu. Većina žena koje su doživjele pobačaj, imaju normalnu, zdravu trudnoću.

 

Razgovarajte sa bebom. Mnogi stručnjaci također vjeruju da “proces spajanja” jača u razgovoru s djetetom.

Podijelite strahove sa svojim partnerom. Nemojte misliti da trebate kroz sve proći sami. Vaš partner je također pretrpio gubitak. Trebate jedno drugom pomoći i dati hrabrost.

Razgovarajte sa svojim doktorom ili babicom. Redovnim testovima i kontrolama možete se uvjeriti da se  beba dobro razvija. Pitajte ako je moguće doći češće i poslušati zvukove srca djeteta. Tako ćete se sigurno osjećati bolje.

Razmijenite iskustva s drugim ženama.  Razgovarajte sa drugim ženama koje su imale slično iskustvo. Možda će vam na početku biti teško sa strancima razgovarati o takvim stvarima, ali će vas one sigurno najbolje razumjeti. Dolazak-bebe-u-porodicu [wallcoo_com]_Baby_Photography_of_newborn_baby_sleeping_ISPC006016