Prva posjeta zubaru

Zdravlje zuba i usne šupljine djeteta povjerite liječniku

Djeca su specifični i zahjevni pacijenti u svim oblastima. Ipak, jako je važno da ih od malena naučimo da je redovna posjeta zubaru obavezna i neophodna. Prilikom prve posjete zubaru potrebno je dijete spremiti na ono što ga čeka te odabrati dobrog dječijeg stomatologa.

 

Piše: Ajša Agić, specijalista oralne medicine i parodontologije

Biografija:

Ajša Agić je specijalista oralne medicine i parodontologije. Diplomirala je 1996. godine na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu i od tada radi u privatnoj praksi, gdje je stekla više od 20 godina iskustva.

 

Pedodoncija je izrazito važna kako bi djeca u najranijoj dobi naučila pravilno održavati zdravlje usne šupljine i kako kasnije ne bi imala nepotreban strah od stomatoloških pregleda. Izrazito je važno da zdravlje zuba svog djeteta povjerite prvenstveno liječniku u kojeg imate povjerenja i koji će profesionalno pratiti i najmlađe pacijente, kako bi njihovi zubi bili što zdraviji u budućnosti. Djeca su posebni pacijenti i traže posebne metode rada. S njima treba raditi brzo, nestrpljivi su i često jako uplašeni. Dobar dječji stomatolog mora znati prenijeti djetetu mir i vedrinu.

Zalijevanje fisura i fluorizacija (premazivanje) zuba, pogotovo trajnih, nužna je zaštita i čini rane zube otpornijima na karijes.

Rast zuba kod beba

Mlijećni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života bebe, a nicanje se završava oko 28 do 30 mjeseca.

Uglavnom niču prvo donji centralni sjekutići, pa gornji centralni sjekutići, zatim gornji drugi sjekutići, te donji.

Od 12 mjeseca do 16 mjeseca niču mlijećni prvi kutnjaci, zatim mlijećni očnjaci. Gornji očnjaci niču u periodu između 16 do 19 mjeseca a donji u periodu od 17 do 20 mjeseca. Mlijećni drugi kutnjaci u donjoj vilici od 20 do 26 mjeseca, a u gornjoj od 25 do 28 mjeseca.

Nicanje zuba je fiziološki proces, može proći bez simptoma ali može biti prisutan nemir, nervoza, svrbež i pojačanja salivacija. Uslijed toga djeca stavljaju prstiće ili druge predmete, najčešće igračke, u usta pa može doći do blage infekcije zbog čega toga može doći do povećane temperature.

Roditelji, u tom početnom periodu, trebaju voditi brigu o higijeni usta tako što će prve zubiće prati sa gazom ili vaticom natopljenom u vodu da bi se otklonili ostatci hrane, a istovremeno i masirati desni. Prije spavanje se ne trebaju konzumirati zaslađeni čajevi i sokovi, a ako djeca koriste cuclu onda ona mora biti fiziološka i ne smije se umakati u šećer, med i slično. Cucla bi se trebala prestati koristiti do 3 godine života.

Zube je potrebno prati od početka

Djeca ne mogu sama na početku prati zube, nego to trebaju raditi roditelji dok se ne razviju motoričke sposobnosti kod djece, a i nakon što djeca sama krenu prati zube roditelji obavezno moraju nadgledati pranje.

Za pranje je potrebno koristiti manje četikice sa manjom glaavom da bi pranje bilo ugodnije i detaljnije. Preporučuje se korištenje pasta sa fluorom i malih interdentalnih četkica da bi se oprala područja između zuba. To isključivo radi roditelj jer gingiva ni kod djece ne smije biti crvena i ne smije krvariti.

Prva posjeta zubaru

Prvi dolazak stomatologu treba da bude unutar prve godine života da bi dijete upoznalo ambijent stomatološke ordinacije i da bi se upoznalo sa svojim stomatolog. Treba se razviti međusobno povjerenje između djeteta i stomatologa. Prvi susret treba da prođe u veseloj i prijateljskoj atmosferi. Ako dijete nije spremno da sjedne na stolicu ne treba ga forsirati. Prvim kliničkim pregledom stomatolog može procjeniti i ukazati na bilo kakvu eventualnu nepravilnost.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave