Prva posjeta patronažne sestre porodilji i novorođenčetu

Prva posjeta patronažne sestre porodilji i novorođenčetu

Samira Sejdinović, patronažna sestra – DZ Tuzla

Patronažna zdravstvena zaštita je medicinsko-socijalna djelatnost sa svrhom očuvanja i unaprjeđenja zdravlja pojedinca, porodice i zajednice.

Patronažna sestra je važan segment primarne zdravstvene zaštite tj. spona pacijent, klijent- zdravstveni sistem.

Naziv rada, akcenat stavlja na posjetu patronažne sestre porodilji i novorođenčetu. Zdravstvena njega novorođenčeta i porodilje predstavlja značajan djelokrug rada patronažne sestre tj pomoć i podršku roditeljima u trenutcima prilagodne djeteta i roditelja na novi životni stil i ponašanje, sa što manje negativnih posljedica kako za novorođenče tako i za majku.

Patronažna sestra prati odnos majke i bebe, odnosno cijele porodice, ide u susret potrebama porodice, pokazuje šta je važno i postepeno otklanja uočene nepravilnosti koje bi mogle biti rizik u razvoju bebe.

Tokom prve posjete treba stvoriti osjećaj povjerenja i potpore uz pokazivanje stručnosti i kompetentnosti kako bi roditelji shvatili da u tom razdoblju nisu sami tj da postoji zdravstveni profesionalac koji im stoji na raspolaganju.

Uvidom u medicinsku dokumentaciju- otpusno pismo, patronažna sestra pravi procjenu potreba novorođenčeta i potrebe majke kako bi im mogla pružiti potrebnu njegu

Prati i procjenjuje:

 • Vitalne funkcije ( disanje, temperatura )
 • Procjena glave i vrata ( simetrija lica, vrata, fontanela, kosa i vlasište, usna šupljina)
 • Procjena genitalija ( crvenilo, otok, iscjedak )
 • Procjenu kože ( žutica, eritem, lanugo dlačice )
 • Prati urođene reflekse ( gutanje, sisanje )

Zadaća svake patronažne sestre je da:

savjetuje majku o njezi pupčane rane ( održavanje čiste i suhe pupčane rane, važnost procjene i blagovremeno reagovanje na crven pupak i neugodan miris)

 • prezentuje prvo kupanje ( glava, vrat, prsni koš, trbuh, ruke, leđa, noge, gluteusi, spolni organ. Temperatura vode i prostorije )
 • njega kože
 • pravilno presvlačenje i oblačenje djeteta
 • pravilno držanje i nošenje novorođenčeta, položaj i ritam spavanja…
 • podučava roditelje o održavanju prohodnosti dišnih puteva, čišćenje nosića, toaleta usne šupljine , masažu suznog kanala, tretman grčeva , prvoj šetnji…
 • savjetuje roditelje o važnosti preventivnih pregleda- SKRINING METOD ( metabolički skrining radi u kućnim uslovima, pregled pedijatra, ortopeda, otorinolaringologa te važnost vakcinacije.

Obzirom da je novorođenačko i dojenačko razdoblje period intenzivnog rasta i razvoja, prehrana je jedna od važnijih mjera promocije zdravlja djeteta. Idealna prehrana za novorođenče i  dojenče je majčino mlijeko, te je zadatak patronažne sestre promocija dojenja, pomoć i majci i novorođenčetu u savladavanju tehnike dojenja te ukoliko postoje određene prepreke, hranjenje novorođenčeta alternativnim metodama ( kašikica, šprica ).

Tokom patronažne posjete neophodno je izdvojiti vrijeme za procjenu stanja majke i njenu njegu.

Iz razgovora i medicinske dokumentacije, patronažna sestra prikuplja anamnestičke podatke, zdravstvene navike, brigu o zdravlju, educiranost porodilje o majčinstvu, procjenu psihičkog stanja, komunikacijske vještine ali i vitalne funkcije.

Patronažna sestra savjetuje:

 • o vrsti i načinu ishrane ( u skladu sa zdravstvenim stanjem i potrebama porodilje )
 • tretmanu epiziotomijske rane ( važnost održavanja rane čistom, tuširanje – ne kupanje, provjera šavova i okolnog tkiva, procjena znakova infekcije, blagovremeno djelovanje u slučaju jačeg bola, crvenila i povišene temperature )
 • tretman dojki (nošenje ugodnih grudnjaka – nošenje jastučića, masaža, izdajanje kao i savjet o pohrani izdojenog mlijeka)

Ponekad je potrebno da se porodica poveže sa nekom od službi doma zdravlja, službom socijalne zaštite, te odgovarajućim službama u lokalnoj zajednici koje mogu pomoći porodici da pronađe najbolja rješenja, kako da se pomogne prije svega djetetu a i porodici u cjelini. Ukoliko je beba pod rizikom, bilo zdravstveno ili psihosocijalno sestra djeluje u smislu smanjenja rizika po zdravlje djeteta.

I ono što je vrlo važno, sve nedoumice mame trebaju riješiti raspitujući se kod svoje patronažne sestre jer „glupa“ ili „smješna“ pitanja ne postoje.

Piše: Samira Sejdinović, patronažna sestra – DZ Tuzla

roditelj.ba