Proširene vene u trudnoći

spider-veins-removal-miamiwoman-varicose-alamy-350tm-220811

 

Proširene vene su venski krvni sudovi prepunjeni krvlju, tamno plave ili ljubičaste boje  smješteni ispod kože, najčešće, nogu. U osnovi proširene vene se  javljaju  kod osoba koje su rođene sa slabijom otpornošću zidova vena tako da se mogu smatrati nasljednom bolešću. Kod osoba sa predispozicijom, trudnoća, gojaznost, poslovi vezani za dugo stajanje pogoduju nastanku varikoziteta. Trudnoća je najčešći uzročnik i zbog toga je bolest tri puta učestalija kod žena i najčešće se javlja u trudnoći. Uzrok je povećani volumen  krvi  i utjecaj progesterona, a u drugom dijelu trudnoće pritisak materice na krvne sudove u zdjelici. Prvi simptomi  se  javljaju u prvoj trudnoći, smiruju se nakon poroda te se pogoršavaju sa svakom slijedećom trudnoćom. Spriječavanje pojave nije moguće,  ali vam ovi  savjeti mogu pomoći:

-izbjegavajte dugo stajanje i kada sjedite koristite nisku stolicu za noge, vježbajte, šetajte i  pokušajte da ne sjedite  prekrštenih nogu;

-povedite računa o tjelesnoj težini, dodatni kilogrami povećavaju opterećenje na oslabljene vene;

-eleastične čarape se preporučuju, a izbjegavajte pojaseve te usku odjeću naročito u predjelu prepona;

-spavajte na lijevom boku i koristite jastuk  da podignete stopala;

-koristite hranu bogatu C vitaminom.

Ukoliko se stanje nakon poroda ne poboljša i ne namjeravate više rađati, na raspolaganju vam je niz tretmana (hemijski, laserski, operacija) te se u tom slučaju javite svom ljekaru.