PROMJENA NA KOŽI TOKOM TRUDNOĆE

Kada ste trudni, vi naravno osjećate sreću. No, pored radnosnih vijesti, trudnoća donosi i neke probleme kroz koje svaka trudnica mora proći. Tokom trudnoće žena prolazi kroz mnogo tjelesnih i kožnih promjena. Promjene na koži tokom trudnoće su čest problem kod većine žena. Hormonska neravnoteža uzrokuje niz promjena na koži tokom trudnoće. U nastavku pogledajte nekoliko promjena na koži sa kojima se svaka trudnica susreće.

KOZA

 

Akne


Jedan od najčešćih problema s kožom tokom trudnoće su akne. Kada imate akne u trudnoći, koristite prirodne lijekove kako bi ih se riješili. Nemojte koristiti piling, jer je vaša koža osjetljiva za vrijeme trudnoće. 

Boja kože


Možda ćete primijetiti da tamnija područja na vašem tijelu postaju još tamnija tokom vremena. Vidjet ćete da mali madeži i pjege, koje su postojale prije trudnoće sada mogu postati veće. Smeđe mrlje ili madeži postat će tamniji.


Ruke


Ako pogledate vaše ruke, možete odjednom primijetiti da su vam dlanovi crvene boje. To je vrlo čest problem u drugom mjesecu trudnoće. 


Masna koža


Zbog hormonalnih promjena u tijelu, koža će lučiti više masnoće nego obično. To dovodi do masne kože. Hidratizirajte vaše tijelo i koristite prirodne načine za uklanjanje ulja sa vaše kože.


Suha koža


Ako ne patite od masne kože, moguće je da ćete se suočiti sa problemom suhe kože. Kako bi izbjegli da vaša koža postane suha tokom trudnoće, trebate konzumirati puno sočnog voća poput lubenica i narandže koje će vam pružiti blistavu kožu. 


Osip


Jedna od najčešćih kožnih promjena tokom trudnoće je početak osipa. Ovaj problem se javlja kada ste alergični na neku vrstu hrane. Prije liječenja osipa, posavjetujte se sa svojim ginekologom.


Strije 


Tokom trudnoće, jedna od najčešćih kožnih promjena koju ćete primijetiti je pojava strija u blizini pazuha i na bedrima. Razlog pojavljivanja strija tokom trudnoće jeste debljanje. Možete masirajti kožu s prirodnim uljima kao što je ulje ruzmarina, maslinovo i bademovo ulje.


Noge


Baš kao i sa dlanovima, jedan dio stopala postaje crven zbog hormonalnih promjena i povećanja tjelesne težine. Redovna masaža stopala s biljnim uljima je jedino rješenje za ovaj problem kože tokom trudnoće.


Psorijaza


Kada ste trudni može vam se javiti psorijaza. To je hronično stanje kože u kojem mrlje na koži postaju crvene, upaljene i pokrivena bijelim slojem. 


Pigmentacija na koži


Jedna od promjena na koži tokom trudnoće je pigmentacija. Možda ćete primijetiti smeđu pigmentaciju na čelu, obrazima i vratu.

(ZDRAVLJE.BA)