Proljev

 Jedan od najčešćih problema s kojima se djeca susreću jeste proljev. Zašto se javlja i kako se nositi s ovim problemom?

piše: dr. Evelina Čehajić, specijalista pedijatar

 

Mlijeko u bočici koje se u ljetnim mjesecima ne popije u roku od 30 minuta, ne treba koristiti

Proljev definišemo kao tri ili više tečnih stolica tokom 24 h

Jedan od važnih znakova dehidratacije kod djece je ubrzan rad srca ili tahikardija

Kupanje u moru, bazenima, kontakt sa djecom pogoduju prenosu virusa, koji su najčešći uzročnici proljeva kod djece. Porijeklom iz hrane, česti  bakterijski uzročnici proljeva su salmonela, stafilokoki i kampilobakter.

Za malu djecu izvor opasnosti su bočice sa pripremljenim mlijekom. Mlijeko u bočici je odlična podloga za razvoj bakterija. Ono koje se u ljetnim mjesecima ne popije u roku od 30 minuta, ne treba koristiti. Ukoliko ćete duže vrijeme boraviti vani, ponesite odvojeno mlijeko u prahu i vodu u termos boci, te pripremite svjež obrok neposredno prije hranjenja.

Proljev definišemo kao tri ili više tečnih stolica tokom 24 h. Često je udružen sa povraćanjem, ponekad i temperaturom. Voda se u crijevima zbog brzine peristaltike ne stiže resorbovati ili se čak secernira preko sluznice. To povećava količinu crijevnog sadržaja, dovodi do daljeg ubrzanja protoka kroz crijeva te gubitka tečnosti i minerala iz organizma. Drugi problem je oštećenje enzimskih funkcija crijevne sluznice. Prvo stradaju laktaze koje razlažu laktozu, mliječni šećer. Laktoza iz mlijeka osmotskim putem veže vodu na sebe, pogoršava proljev i dovodi do nadutosti.

Terapija

Bez obzira šta je uzrok ovom stanju, terapija je uglavnom ista, a to su: dijeta, nadoknada tečnosti i probiotici. Dijeta podrazumijeva izbjegavanje slatke i masne hrane, te namirnica sa puno celuloze, svježeg voća osim banana, izbjegavanje voćnih sokova i mliječnih proizvoda.        Nadoknadu tečnosti kod djeteta koje ne povraća provodimo peroralno – na usta. Preparati za rehidrataciju koji sadrže izbalansiran odnos minerala i glukoze sa ukusom maline ili banane su najbolji izbor. Količina zavisi od uzrasta djeteta i broja stolica. Dnevna potreba dojenčeta bez gubitaka je 100-150 ml /kg / 24 h tečnosti. Jedna obilna vodena stolica predstavlja gubitak oko 50-100 ml tečnosti koji se mora nadoknaditi. Rastvori se daju svakih 5 min po 5-10 ml. U prva 4 sata rehidratacije trebalo bi dati 30-50 ml/kg tečnosti, a dalje nastaviti prema stanju i gubicima.

Osim rastvora za rehidrataciju, dajte čaj zaslađen dekstrozom, šećerom koji možete kupiti na odjelu za dijabetičare. Dojeno dijete nastavite dojiti, jer majčino mlijeko sadrži materije koje pomažu i kod proljeva. Dojenče na adaptiranom mlijeku možete zadržati na standardnoj formuli ako stolice nisu brojne i obilne, ali kod težih slučajeva preporučuju se specijalne formule bez laktoze.

Kuhana, nemasna riža, sa mrkvom i krompirom je osnova ishrane u prvom danu dijete. Za dojenče možete pripremiti rižinu sluz tako da jednu supenu kašiku riže raskuhate do sluzi u 1 litru vode. Tako dobijate osnovu za kašice od kuhanih jabuka, banana ili pripremu polovičnog mliječnog obroka. Banane su idealna hrana za proljev. Smatra se da djeluju kao prirodni antibiotik u ovim situacijama. Po djelomičnoj stabilizaciji stolice uključuju se nemasne supe od bijelog pilećeg mesa, a kasnije postepeni povratak na normalnu ishranu.                                                              Nezaobilazni lijek u terapiji proljeva je probiotik.  Poremećaj ravnoteže između „dobrih“ i patogenih mikroorganizama igra važnu ulogu kod proljeva. Probiotik treba koristiti i nekoliko dana poslije prestanka proljeva, radi normalizacije crijevne flore.                                                                                                                              Dojenčad često reaguju proljevom na infekcije koje nisu direktno vezane za oboljenje crijeva,  npr. viroza sa respiratornom simptomatologijom ili urinarna infekcija može biti praćena proljevom. Opće je poznato da rast zuba često kao popratni simptom ima proljev. Antibiotski sirupi ponekad izazivaju proljev. Zbog toga se preporučuje uz antibiotik uvesti i probiotik, ali sa minimalnim intervalom 2 sata između ta dva preparata. Ako se na antibiotskoj terapiji javi proljev, uvedite dijetu, dajte probiotik, a o isključivanju antibiotske terapije se posavjetujte sa ljekarom.

Proljev i povraćanje

Teža situacija je kod proljeva praćenog povraćanjem. Gubitak tečnosti je dvostran, a unos vrlo ograničen, te je i opasnost od dehidratacije veća. Dajte tečnost za rehidrataciju na kašičicu svakih 5 min. Ako se povraćanje ne zaustavi, često je potrebna infuziona terapija. Kod visoke temperature izbjegavajte davati čepiće djetetu s proljevom, jer to još više pogoršava stolicu. Pokušajte sa sirupom i fizikalnim mjerama. Proljev je često praćen meteorizmom i grčevima. Od pomoći mogu biti neki od preparata koji se inače daju bebama za grčeve.

Terapija proljeva traži upornost i strpljivost. Greška u ishrani vas može vratiti na početak problema nakon 24-48 h truda i djelimičnog poboljšanja stanja. Uz sve ovo ne zaboravite na maksimalnu higijenu i pranje ruku, jer je proljev, uglavnom, infektivne prirode. Vodite računa o koži pelenske regije – dodatni tretman kremama sa zinkom i drugim kremama za pelenski osip je često potreban.

Kako znati da li je dijete dehidrirano?

– Zapišite broj stolica i broj eventualnih povraćanja.                                                                          – Pratite unos tečnosti. Zapišite šta je dijete pilo i jelo.                                                                        – Uporedite sa dnevnim potrebama i gubicima.                                                                                                                                                   – Pratite koliko mokri, koliko je pelena bez stolice.                                                                              – Obratite pažnju na opće stanje.

Ako je dijete umorno, malaksalo, razdražljivo, blijedo sa podočnjacima, ima suh i obložen jezik, ispucale usne, uvučenu fontanelu morate potražiti ljekara. Jedan od važnih znakova dehidratacije kod djece je ubrzan rad srca ili tahikardija.potty trainingsleepless night