Produžite bebin san uz ovih nekoliko savjeta!

Popodnevno dremanje je super, ali bebi treba malo više sna da bi napunile svoje baterije.

Ako vaša beba ne spava dugo po danu, postoji par stvari koje možete učiniti da im pomognete.

Beba je napokon zaspala, sad se možete družiti s vešom i sudima. Pola sata poslije, vaša beba je budna. Kako? Uspavljujete je pola sata, a ona spava isto toliko? Takav san može samo odmoći.

Pripremite sve prije vremena

Zamračite im sobu koliko je god moguće. Tamna soba potiče rad melatonina koji uspavljuje naše tijelo, za razliku od svjetla koji potiče serotonin koji nas razbuđuje.

Upalite bijeli šum. On će blokirati sve vanjske zvukove koji bi mogli probuditi bebu poput laveža psa, prolazećih auta ili buke u kući. Pustite zvuk cijelo vrijeme dok beba spava. Ne uspavanku, bijeli šum!

Adekvatno utoplite bebu. Ako beba nije dovoljo obučena sigurno će se probuditi zbog hladnoće. Međutim, ako joj je pretoplo mogli biste izazvati duge probleme.

Pratite rutinu Hrana – Igra – Spavanje

Kad se probudi nahranite svoju bebu. Tako neće ostati uspavana i pojest će više. Ako je beba dovoljno pojela spavat će duže idući put.

Aktivno se igrajte s njom do idućeg spavanja. Bitno je da ostanu aktivne i zaigrane, dok će vožnja u autu samo uspavati bebu i poremetiti cijeli ritam. Igrom će se izmoriti i sigurno spavati duže.

Spavanje. Bitno je da ne spuštate bebu u krevetac ako nije vrijeme za spavanje. Ako je dugo uspavljujete ili ako je ona pospana dugo vremena prije spavanja, to će skratiti njen san jer se i tako puni njena energija.

Kad je vrijeme za spavanje?

Pokušajte primijetiti znakove umora. Čim vidite da bi mogla zaspati odmah je stavite u krevet, ne dopustite da se previše umori dok je budna.

Vrijeme koliko treba biti budna zavisi od bebe. Previše nespavanja često uzrokuje kratak san, pa je bitno da ubodete pravo vrijeme i napravite balans.

Bebe najčešće ostanu kratko budne prije prvog dnevnog spavanja. Kako dan prolazi tako one ostaju duže budne između svakog sna.

Uspjeli ste ako se beba sama ušuška

To znači da se beba može sama ušuškati iako je prije samo par trenutaka bila aktivna. Možete im dati neku igračku kojom će se igrati prije spavanja da bi se brže uvela u san. Za neke bebe je to dekica, plišana igračka ili ljuljuškanje.

Dopustite im da same odrede jesu li se naspavale

Ako se vaša beba probudila ranije, pustite je na par trenutaka da vidite hoće li opet sama zaspati. Ako požurite u sobu čim se probudi to će je još više razbuditi i tad je san sigurno prekinut.

Ne oslanjajte se na kratka drijemanja. Ako ste pustili bebu da pokuša sama opet zaspati a nije uspjelo, ne brinite. Ustanite ih i pripremite za idući san.

Produženje sna može biti pomalo komplikovano. Ali ako uspijete u ovim savjetima koje smo naveli za vas sigurno ćete uspjeti. Nadamo se da ćete uskoro opet moći uživati u dugim odmorima i toplim napicima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave