Prirodne metode planiranja porodice

menstruacijski_ciklus

Želite dijete? Morate da upoznate Vaš ciklus. U ovome Vam pomaže mjerenje bazalne temperature i posmatranje cervikalne sluzi. Ovdje ćemo Vam pojasniti kako funkcionišu ovi načini planiranja porodice.

Metoda temperatura

Komplikovan naziv, ali stvarno to je vrlo jednostavno: da biste ostali trudni uz pomoć “simptom-toplinske metode” (ili “metodom temperature”), jednostavno znači da morate učiniti dvije stvari – mjerenje t.zv. bazalne tjelesne temperature i promatranje cervikalne sluzi. Oba rezultata bilježite svaki dan na listu ciklusa.

Ova metoda ima brojne prednosti: Osim pronalaženja plodnih dana također se koristi da upoznate svoje tijelo i da ga svjesno osjetite. Sve nepravilnosti ciklusa se mogu otkriti brzo, a redoslijed ciklusa zapisan na Vašoj listi daje i podršku  liječniku u njegovoj dijagnozi.

Ova metoda ne samo da je pouzdana, nego  je još i vrlo jeftina. Ukoliko je Vaša porodica kompletna ova  metoda se još uvijek smatra prilično pouzdanom prevencijom trudnoće .

Šta vam je potrebno? Samo malo discipline, jer morate mjeriti temperaturu svako jutro u isto vrijeme.

Ovako funkcioniše mjerenje bazalne temperature?

•             Mjerite temperaturu odmah nakon buđenja. Važno je da pri tome ne ustanete iz kreveta.

•             Mjerite uvijek u isto vrijeme, inače bi razlike u temperaturama mogle biti prevelike.

•             Uvijek mjerite na istom mjestu – ispod jezika najmanje 5 minuta, rektalno najmanje 2 minute ili u vagini najmanje 5 minuta. Mjerenje ispod pazuha u ovom slučaju nije posve pouzdano.

•             Prvi dan ciklusa počnite zapisivati!

•             Ako jednom spavate manje od 4 sata, zapišite i to na Vašu listu. Čak i tada dođe do promjene bazalne temperature. Nepisani zakon je da je za mjerenje uvijek potrebno 6-8 sati sna.

•             Zapišite i sve promjene raspoloženja, stresne situacije, ako ste bolesni ili ako ste konzumirali alkohol.

•             Stavite toplomjer pored Vaše liste. Ako koristite toplomjer sa živom, istresite ga prije spavanja.

Koji toplomjer za mjerenje bazalne temperature?

Nećete pogriješiti sa najobičnijim. No digitalni toplomjeri su praktični jer se ne moraju tresti i ne razbiju se ako slučajno ispadnu iz ruku.

Koje prednosti ima ciklusni kompjuter?

Postoje sprave za praćenje Vašeg ciklusa kao što su Persona, Mini Sophia, Cyclo test, Baby comp. Oni imaju razne funkcije. Čak imaju funkciju prikazivanja ovulacije.  Ove sprave su praktične ali još uvijek previše skupe i zbog toga nisu dostupne svima.

Kakve veze ima temperatura tijela sa plodnosti?

Temperatura tijela se dijeli na dvije faze: Donja, na početku ciklusa koja pridonosi ovulaciji i gornja, koja se objašnjava kao neplodno vrijeme žena. Otprilike dva dana prije ovulacije se povećava broj progesterona. Progesteroni su hormoni trudnoće. Oni su vrlo važni u prvoj fazi trudnoće. Progesteronje bitan za održanje oplodnjedreamstime_m_3015672imali odnos n.pr.5 dana prije ovulacije. Poslje ovulacije ćelija se može oploditi još 12-18 sati.

Metoda: Cervikalna sluz

Cervikalna sluz prikazuje plodne i neplodne dane žena. Sluz se promatra po stanju vagine – da li je suha, vlažna ili mokra. Najplodnije stanje je kada je sluz prozirna ili vodena. Cervikalna sluz se može posmatrati direktno na cerviksu i tu se može i uzeti uzorak. Neke žene ne produciraju dovoljno cervikalne sluzi koja bi se mogla vidjeti  na izlazu vagine.

•             Značenje konzistencije cervikalne sluzi:

-suho, svrbež, neugodan osjećaj – znak neplodnosti

-bez osjećaja, bez tečnosti, bez sluzi izvan vagine – znak neplodnosti

-vlažno, bez sluzi – malo plodna

-vlažno, gusto, bijelo, žućkasto, ljepljivo, elastično – znak plodnosti

-vlažno, prozirno, tečno kao voda, crvenkasto, smećkasto, žuto-crveno  – veoma plodna

Zašto je bitno posmatrati i cerviks?

Na cerviksu se može izmjeriti konzistencija  cervikalne sluzi.

Na početku ciklusa cerviks je tvrd i zatvoren, a tokom ciklusa postaje mekši i otvara se, da bi spermatozoidi lakše ušli.

Kod pregleda se stave dva prsta u vaginu. Ako cerviks stoji uspravno, znak je za plodne dane. Ako je mekan i ako je otvoren, potvrđuje najplodnije dane. Sluz je tada bezbojna kao voda.

Kalendarska metoda

Kod žena koje imaju uredne menstrualne cikluse, u kojih je razmak između menstruacija od 26 do 34 dana računanje plodnih i neplodnih dana je moguće izračunati na slijedeći način.

Od najkraćeg ciklusa odbija se 18 dana kako bi se dobio prvi plodni dan ciklusa. Od najdužeg ciklusa se odbija 11 dana, kako bi se dobio posljednji plodni dan. U pravilnom 28-dnevnom ciklusu plodni dani su od 10. do 17. dana ciklusa. Početak ciklusa 28-18=10. dan, završetak plodnih dana 28-11=17. dan.

Kalendarska metoda se koristi kao plan kako zatrudnjeti ili kao metoda sprječavanja neželjene trudnoće.

Šta moram znati o listi ciklusa?

Uz pomoć ove liste može dokumentirati Vaš ciklus.

Na listi ciklusa zapišite sva zapažanja o ciklusu. Ne samo da bi trebali zapisivati bazalnu temperaturu i stanje sluzi cerviksa, nego i sve informacije n.p.r o neispavanim noćima, raspoloženju.

Jedan primjer je da jedna žena ima ciklus od 30-32 dana. 15-ti dan slijedi ovulacija u tom ciklusu. Bazalna temperatura se uspinje i opet smanjuje, zatim 11 dana ostane povišena, dok se ne vrati na 36,6 stepeni. Sljedeći dan uslijedi menstruacija.

Iako je po listi ispalo sve u normali, nije došlo do oplodnje? –  Ovaj slučaj nije neobičan. Čak i kod zdravih partnera se može desiti da ne uslijedi trudnoća, jer je po ciklusu samo moguća 38%-tna oplodnja.

Da li je uspjelo?

Ako je bazalna temperatura više od 18 dana u usponu, može se reći da je došlo do uspješne oplodnje. Za svu sigurnost uradite i test trudnoće ili posjetite ginekologa.

Da li ova metoda govori išta o datumu porođaja? Ovako se računa dan poroda:

Prvi dan povišene temperature minus sedam dana,  minus tri mjeseca i plus jedna godina.

Bazalna temperatura i sluz cerviksa su odlična metoda upoznavanja sopstvenog ciklusa. Na ovaj način možete odrediti Vaše plodne dane. Poslije tri ciklusa tačno ćete upoznati kako Vaše tijelo funkcionira. Ipak ne pretjerujte sa kontrolama. Može da naškodi Vašoj vezi ili braku.