Prirodan porod ili carski rez

Što se tiče porođaja, sve žene imaju isti cilj: donijeti dijete na svijet! Kako to postići ponekad je stvar ličnog izbora, a ponekad medicinska potreba. Ako ste trudni i pokušavate odlučiti koja je opcija najbolja za vas – prirodni porod ili carski rez – postoje neke ključne razlike koje treba uzeti u obzir i pitanja koja biste trebali postaviti svom doktoru. Ovaj članak će vam pružiti pregled oba načina poroda, vremena zacjeljivanja i oporavka te rizika i komplikacija, kako bismo vam pomogli da bolje razumijete kako je u rađaonici.

Newborn Baby

Definicija prirodnog poroda i carskog reza

Za potrebe ovog članka, “prirodnim porođajem” smatra se porođaj koja može proći sa ili bez lijekova protiv bolova ili druge medicinske intervencije. Vaginalni porodi obično rezultiraju kraćim boravkom u bolnici i bržem vremenu oporavka. Neke će žene roditi dijete bez medicinskih intervencija, dok druge mogu zahtijevati neki oblik intervencije. To može uključivati:

  • pitocin za poticanje porođaja
  • epiziotomija (hirurški rez) koji omogućava djetetovoj glavi da prođe bez kidanja kože
  • amniotomija ili umjetno pucanje plodnih membrana (dolazi do pucanja vodenjaka)
  • vakumska ekstrakcija bebe

Druga mogućnost je, carski rez, koji predstavlja hirurški postupak za uklanjanje bebe kada prirodan porod nije moguć ili ga majka ne zahtijeva. Carski rez može biti planiran ili medicinski potreban. Iako nisu toliko česti kao vaginalni porodi, Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG) smatra da određene situacije čine carski rez nužnim. To uključuje:

  • zabrinutost za bebino zdravlje
  • trudnoća u kojoj žena nosi više od jedne bebe
  • problemi s posteljicom
  • porod koji ne napreduje pravovremeno
  • velika beba
  • infekcije ili drugi medicinski problemi majke, poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa

Ako ste imali carski rez, a ponovo ste trudni, doktor će vam možda predložiti prirodni porod. Prema ACOG-u, žene koje su imale carski rez imaju dva izbora kada je riječ o budućim porođajima: planirani carski porod ili prirodan, vaginalni porod.

Ipak, žene s većim rizikom od puknuća maternice nisu dobri kandidati za prirodan porod. Ako vam je rez nastao carskim rezom nizak ili previsok, doktor vam može savjetovati da se odlučite za carski rez. Ovakav tip reza nosi veći rizik od puknuća od niskih poprečnih ili bočnih rezova napravljenih preko donjeg dijela maternice.

Koji je postupak svake vrste poroda?

Vaginalni porođaj može se dogoditi u bolnici ili kod kuće. Neke žene traže lijek protiv bolova, poput epiduralne, koji će im pomoći u rješavanju porođajne boli. Možete očekivati ​​da ćete se kretati kroz tri faze poroda: ranu, aktivnu i prelaznu (ili prvu, drugu i treću fazu). Medicinska sestra ili doktor povremeno će vas pregledavati kako biste vidjeli u kojoj ste fazi, što uključuje i mjerenje vrata maternice.

Kad dosegnete 10 cm, potpuno ste prošireni i vrijeme je za porod. Vaš medicinski tim pomoći će vam dok tiskate i dijete se kreće niz rodni kanal. Jednom kada se dijete rodi, i dalje ćete imati manje kontrakcije dok se pripremate za izbacivanje posteljice.

Carski rez prilično se razlikuje od prirodnog poroda. Općenito, carski rez je kirurški postupak koji traje oko 45 minuta, dok prirodan porod može trajati satima. Za ovu vrstu porođaja doktor će vam napraviti rez na trbuhu i maternici kako bi vašu bebu donio na svijet.

Kad dijete izađe, doktor će presjeći pupkovinu, ukloniti posteljicu i zatvoriti rez. Budući da je ovo operacija, dobit ćete epiduralnu ili opću anesteziju. Ako se vaš doktor odluči za drugu opciju, nećete biti budni. Suprotno tome, epidural, koji umrtvljuje donji dio vašeg tijela, omogućuje vam da ostanete budni tokom postupka.

Nakon poroda carskim rezom, vaš će medicinski tim možda trebati pregledati vašu bebu i očistiti joj dišne ​​puteve prije nego što vam dopusti susret sa bebom. Iako ćete se sresti što je prije moguće nakon rođenja, to možda neće biti odmah kao kod prirodnog poroda.

Iscjeljenje i oporavak

Doktori s razlogom prvih 6 sedmica nakon poroda nazivaju “razdobljem oporavka”. U to vrijeme vaše se tijelo treba odmoriti i izliječiti od stresa zbog porođaja. Vaše ozdravljenje i oporavak ovisit će o tome koji su medicinski postupci, ako su postojali, obavljeni tijekom poroda. Naprimjer, ako ste poderali kožu perinealne regije ili zatrebali epiziotomiju, izlječenje i oporavak će najvjerojatnije trajati punih 6 sedmica. Također, oporavak će biti bolniji i zahtijevat će neke prilagodbe u vašoj svakodnevnoj rutini.

Mame koje su rodile bez perinealnih ruptura ili epiziotomije mogu se osjećati bolje u roku od 3 sedmice ili manje. Bez obzira na to, većina će žena osjetiti bol i krvarenje barem 1 do 2 sedmice. Oporavak nakon carskog reza sličan je oporavku nakon bilo koje operacije. Morat ćete ostati u bolnici prva 2 do 4 dana nakon zahvata. Kretanje, uključujući ulazak i izlazak iz kreveta, često je teško i prilično bolno. U prvih nekoliko sedmica možete primijetiti da vas ožiljak svrbi ili boli. Ovo je dio procesa ozdravljenja. Također možete osjetiti blage grčeve, krvarenje ili iscjedak otprilike 4 do 6 sedmica. Vaš će liječnik na šestosedmičnom sastanku ponovo procijeniti vaš napredak kako bi utvrdio koje aktivnosti možete nastaviti.

Rizici i komplikacije

I prirodan porođaj i carski rez nose rizike i potencijalne komplikacije. Žene koje rađaju prirodnim putem mogu doživjeti perinealne rupture ili im je potrebna epiziotomija koja zahtijeva šavove i nekoliko sedmica liječenja. Uz to, mnoge će žene nakon vaginalnog rođenja imati problema s kontrolom mjehura ili prolapsom organa. Slično ostalim velikim operacijama, carski rez ima potencijalne rizike i komplikacije. Mogu se pojaviti problemi sa infekcijama, gubitkom krvi, krvnim ugrušcima, ozljedom crijeva ili mokraćnog mjehura i reakcijama na anesteziju ili lijekove.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave