Prirast tjelesne težine u trudnoći i njen značaj za mamu i bebu

Ishrana u trudnoći je vrlo važna jer od nje zavisi kako će se organizam žene ponašati u vrijeme povećanih potreba, te kako će se to odraziti na rast i razvoj bebe.

Ishrana u trudnoći je vrlo važna jer od nje zavisi kako će se organizam žene ponašati u vrijeme povećanih potreba, te kako će se to odraziti na rast i razvoj bebe. Koliko i šta treba jesti trudnica za časopis Roditelj piše Prof. dr. sci. Adem Balić, Subspec. fetalne medicine i obstetricije

Piše: Prof. dr. sci. Adem Balić, Subspec. fetalne medicine i obstetricije

Prof. dr. sci. Adem Balić, Subspec. fetalne medicine i obstetricije

Prof. dr. sci. Adem Balić,  poznat je kao autor “Trudničke knjižice” koja je u praktičnoj primjeni skoro 25 godina. Urednik je i autor  univerzitetskog udžbenika “Perinatologija”. Pionir je mjerenja nuhalnog zadebljanja i fetalnog skrininga na kraju III trimestra i 3D/4D ultrazvuka na našim prostorima, ali i šire. Član je tima koji je uveo vantjelesnu oplodnju na naše prostore, te rođenje preko 500 beba. 10 godina je bio Načelnik dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica u Domu zdravlja u Tuzli, a od 2012. načelnik Ginekološke ordinacije “Dr Balić”. Jedan je od osnivača Ljekarske komore TK

Koliko kg tjelesne težine treba dobiti u trudnoći?

Treba li trudnica zaista jesti za dvoje?

Zašto se neke žene naglo udebljaju u trudnoći?

Zašto je prekomjerni porast težine u trudnoći opasan i koje su njegove posljedice?

Intrauterini zastoj u rastu ploda!

Šta trudnica treba jesti, a šta izbjegavati?

Kako spriječiti prekomjerni rast tjeslesne težine u trudnoći?

Koliko kg tjelesne težine treba dobiti u trudnoći?

U toku cijele trudnoće žena treba dobiti ukupno 10 do 12kg. Na dan pred porođaj bi trebala imati najviše 12kg više, ako nosi bebu tešku 4kg. Ostalih 8 kg ide na račun povećane količine krvi, uvećane matericu, plodovu vodu, posteljicu i uvećane dojke.

U pravilu trudnica treba dobiti 3x više nego njena beba. To bi značilo da u prva tri mjeseca tjelesna težina treba biti ista ili veća za najviše 1kg, jer beba na kraju trećeg mjeseca teži manje od 100g. U drugom tromjesečju trudnica treba dobiti oko 3 kg (1kg mjesečno), a u zadnjem tromjesečju 6kg (2kg mjesečno ili 500g sedmično).

Takav prirast tjelesne težine u trudnoći omogućuje postepeno prilagođavanje vitalnih organa, normalan rast bebe u materici, te da se pri tome trudnica subjektivno dobro osjeća.

Treba li trudnica zaista jesti za dvoje?

Ishrana u trudnoći je vrlo važna jer od nje zavisi kako će se organizam žene ponašati u vrijeme povećanih potreba, te kako će se to odraziti na rast i razvoj bebe. Trudnica treba jesti za dvoje u smislu sadržaja i kvalitete onoga što jede, te neprestano voditi računa o tome. To bi značilo ne jesti sve ono što želi, nego sve ono što je treba!

Zašto se neke trudnice naglo udebljaju u trudnoći?

Dobitak na težini u trudnoći ovisi prije svega o unosu slatkiša, voća i sokova, te masnih namirnica. Metabolizam u trudnoći je 4x brži nego izvan trudnoće, što u prevodu znači da je jedan kolač koji pojede trudnica jednak 4 kolača koje pojede kad nije trudna.  Nekritičan unos voća je jedan od čestih razloga naglog debljanja, jer trudnice nerijetko voćem i sokovima zamjenjuju obroke s opravdanjem da unose „vitamine za bebu“.

Posebno izdvajam manekenke, glumice, stjuardese i ostale žene koje zbog prirode svog posla strogo vode računa o onome šta i koliko jedu a u trudnoći misle da se mogu opustiti i da jedu ono što su striktno izbjegavale.

A možda najvažniji i najčešći uzrok jeste preskakanje svakodnevnog vaganja. Naime, svakodnevnim vaganjem i praćenjem tjelesne težine, znatno se bolje kontrolira i „korigira“ njen prirast.

Ovdje pomažu i redovne ginekološke kontrole jer se sve trudnice pripremaju za pregled pa između ostalog i vode računa da ne budu kritikovane zbog viška kilograma.

Zašto je prekomjerni prrast težine kod trudnica opasan i koje su njegove posljedice?

Sve na svijetu ima svoja ograničenja, pa tako i naš organizam.

Organizam svake trudnice može bez problema podnijeti prirast u težini od 20% tj. da će svi vitalni organi žene i pred porod moći da bez problema obavljaju svoju funkciju. To se odnosi na žene tzv. reproduktivne dobi između 15 i 45 godina, pod uslovom da su sasvim zdrave. Međutim, pitanje je šta će se desiti ako se ta granica pređe? Ako je uz prevelik prirast težine u trudnoći, prisutna gojaznost prije trudnoće, pušenje, povećan krvni pritisak, ili neka hronična bolest, ta granica je i niža! Negativne posljedice mogu se manifestirati pojavom otoka na nogama, povećanjem krvnog pritiska, usporenjem rasta bebe, a u teškim slučajevima eklampsijom, koja može ugroziti i život. Granica je mala i individualna, te nije dobro ni ispitivati gdje je…

Intrauterini zastoj u rastu ploda!

Usporenje rasta ploda vrlo često je povezano sa neadekvatnom ishranom trudnice. Češće se dešava kao posljedica naglog dobivanja na težini, i to najčešće u VII i VIII mjesecu trudnoće, kad nastupa ubrzan rast tjelesne mase bebe. Prekomjerni kilogrami na izvjestan način uzimaju dio hrane plodu. Tome doprinose i mokraćne infekcije, smanjen nivo eritocita i hemoglobina, te pretjerana fizička aktivnost. Rjeđe se dešava da pretjerano dijetalna ishrana rezultira usporenjem fetalnog rasta.

Da bismo to otkrili i spriječili pored redovnog vaganja trudnica na svakom ultrazvučnom pregledu, vršimo i procjenu težine ploda, te blagovremeno poduzimamo odgovarajuće mjere. To se odnosi prije svega na adekvatnu ishranu, primjereno ponašanje koje podrazumijeva više ležanja, i to pretežno na lijevom boku, te preparatima željeza.

Češćim pregledima pratimo rast težine i trudnice i ploda, te na taj način spriječavamo ozbiljne komplikacije koju mogu biti i fatalne.

Šta u stvari trudnica treba jesti a šta izbjegavati?

Meso i povrće

Trudnice treba da unose dovoljne količine bjelančevina jer su one osnova za izgradnju i rast ploda, a organizam čovjeka ih ne može sam stvoriti iz neke druge namirnice. Najbolja hrana za bjelančevina u organizam je MESO. Bilo koje meso, i crveno i bijelo i riblje! Vitamini, minerali i željezo se nalaze u povrću. Kada to dobro i znalački pomiješamo dobivamo ono što zovemo „ručak“.

Za piće najbolja je obična voda ili čaj bez šećera i to je jelovnik za trudnice.

Ono što bi trudnice trebale izbjegavati jesu: VOĆE, SOKOVI, SLATKIŠI i u našoj kulturi često korišteni HLJEB. Izbjegavati ne znači da su ove namirnice zabranjene. Trudnica treba pojesti i voćku, popiti sok, pojesti kolač ili sladoled, te parče hljeba ali sve to umjereno i povremeno, jer:

Portrait of a joyful young pregnant woman having healthy breakfast while sitting on bed with a bowl and spoon

 Bebe rastu od mesa, a mame od voća i slatkiša!

Kako spriječiti prekomjerni rast težine u trudnoći?

  1. Vagati se svako jutro
  2. Ne propuštati ginekološke kontrole
  3. Oprezno s unosom voća, sokova, slatkiša i hljeba
  4. Nikad ne zaboraviti da trudnica u prva tri mjeseca ne bi trebala dobiti nimalo na težini, da u drugom tromjesečju treba da dobiti jedan kilogram mjesečno, a u zadnjem trimestru 2kg mjesečno.
  5. Znati da je normalno da dobiti na težini tri puta više nego njihova beba
  6. Dobro je da u kući i frižideru nema namirnica koje je potrebno izbjegavati
  7. Ako ne znate gdje griješite dobro zapišite sve što pojedete i popijete u toku dana, pa će odgovor na to pitanje postati lako uočljiv.

SVI ZNAMO DA DJECA MORAJU DA REDOVNO I KVALITETNO JEDU DA BI SE PRAVILNO RAZVIJALA I RASLA, A TO JE ZA TRUDNICE JOŠ I VAŽNIJE JER SU ODGOVORNE ZA DVA ORGANIZMA.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave