Pripremite bebu za "hladne" šetnje

Mnogi roditelji izbjegavaju da izvedu bebu u šetnju u jesenskim i zimskim mjesecima kako se ne bi prehladila. Pročitajte kako da pripremite bebu za izlazak iz kuće i prvo zimovanje.

wintwr-baby

Kada izvesti bebu u šetnju

Do navršenih šest sedmica života, beba smije da se iznosi napolje samo ako je temperatura viša od 15 stepeni i ako je lijep, stabilan dan, bez vjetra. Posle šeste sedmice, kada sazri moždani centar za termoregulaciju, može da se iznosi i na temperaturu oko nula stepeni, pod uslovom da se adekvatno obuče i da nema vjetra.

Prvom izlasku treba da prethodi kratak boravak pored otvorenog prozora ili na terasi. u hladnim mjesecima bebu treba šetati u najtoplijem djelu dana, od 12 do 13h. Napolje se izlazi prvo na deset minuta, pa se taj period svakog (lijepog) dana postepeno povećava za po deset minuta, ali ne više od dva sata dnevno. Pri tom treba gledati aktuelne vremenske uslove, a ne kalendar. Preporučuje se i da se zimi sa bebom ne udaljavate mnogo od kuće. Ako plače, možda joj je hladno – uzmite je u naručje, ispod kaputa, kako biste je zagrijali svojim tijelom, a zatim je odvedite kući.

Kako da znate da li je bebi hladno

Posmatrajte joj boju kože i opipajte šake i stopala. Ako je blijeda i ima hladne i modre „krajeve” ekstremiteta treba je utopliti, a u slučaju da je mokra, obavezno je presvući. Topli napitak će biti od koristi (mamino mlijeko ili čaj). Ne treba čekati da dijete zapadne u stanje pothlađenosti, jer to može da bude opasno po život.

Zašto bebi napolju curi nosić

Ne radi se o prehladi, već o normalnoj reakciji na hladan vazduh (kao, uostalom, i kod odraslih), koja je prolaznog karaktera. Čim se vratite kući, sve će biti u redu. Međutim, mala beba često balavi, pa joj lice treba često brisati da se vlažna koža ne bi oštetila pod uticajem hladnoće. Iz istog razloga se ne preporučuje cucla varalica. Najbolje bi bilo da prije izlaska namažete bebino lice nekom masnijom zaštitnom bebi kremom.

Kako obući bebu za zimsku šetnju

Treba uvijek uzeti u obzir da beba u kolicima leži, pa ju je potrebno bolje obući nego stariju djecu, koja se kreću. Pelene za jednokratnu upotrebu su se pokazale kao bolje za izlaske, jer je u njima dijete uvijek suho, a poznato je da se vlažni dijelovi tijela brže rashlađuju. Najbolje je bebu staviti u postavljenu šuškavac vreću ili skafander. Stopala dodatno zaštitite debelim, mekim patofnama (vunenim ili kožnim, sa krznom iznutra). Na glavi je obavezna kapa koja pokriva uši, a ako je temperatura blizu nule, i kapuljača. Na ručice joj stavite tople rukavice. Šal treba da grije samo vrat, ali se ne stavlja preko usta, jer se on potparuje od izdahnutog vlažnog vazduha i drži vlagu uz lice, tako da dolazi do kontra efekta.

 

 

mondo.rs