Priprema za očinstvo

Priprema za očinstvo

Kao ponosni otac, vjerojatno želite učiniti sve u vašoj moći kako bi bili što kvalitetnije uključeni u život svog djeteta. Međutim, toekom prvih sedmica, dok dijete najčešće isključivo doji i spava, možda će vam biti teško odlučiti kako započeti vaš lični odnos s djetetom.

Edukujte se.

Hrpa knjiga o trudnoći i bebama na noćnom ormariću vaše partnerice ne stoji tamo samo zbog nje. Odaberite (barem) jednu i počnite čitati. Pripremite se za čudo novog života i težak, ali isplativ rad koji će se od vas očekivati čim vaše dijete dođe na svijet.

Budite partner u pripremama za porod i podrška na porodu.
Zajedničko planiranje i pripreme, prilika su da se još bolje upoznate – saznate o partneričinim strahovima, očekivanjima i željama. Date njoj priliku da čuje vaša razmišljanja. Ukoliko vaša partnerica na porodu želi podršku doule, nemojte to shvatiti osobno, podržite je u njenim željama, pomozite joj pronaći i odabrati pravu osobu za taj posao. Najviše što možete dati partnerici koja se priprema za porođaj je upravo to – podrška i sloboda da odabere opciju s kojom će se osjećati najsigurnije tijekom porođaja.
Osim što ćete partnerici olakšati “prolazak” kroz porod, prisutnost rođenju djeteta svečano će vas uvesti u roditeljsku ulogu i naoružati samopouzdanjem potrebnim da se lakše snađete u svojoj novoj ulozi tokom prvih tjedana kod kuće.

Vježbajte, vježbajte, vježbajte.
Ne postoji nikakva magična intuicija s kojom se žene rađaju i koja im govori kako se brinuti o novorođenčetu – one uče brinući se za svoju bebu, a tako bi trebali i očevi. Zato odite i promijenite tu prljavu pelenu, okupajte svoju bebu, potrudite se utješiti je kad je uznemirena. Možda ćete u početku biti nespretni, ali uhodat ćete se.

Budite strpljivi.
Uhodavanje u brigu o djetetu nije lako, osobito ako nemate mogućnost biti s mamom i bebom tokom cijelog perioda upoznavanja. Nakon što se vratite na posao (a većina očeva vraća se na posao u prvom tjednu bebina života), od vremena provedenog s bebom navečer ili vikendom učinite male rituale. Izvedite bebu u šetnju, čitajte joj (ne, nije prerano, beba će obožavati slušati vaš glas), nježno je masirajte.

Umiješajte se.
Vaša partnerica možda osjeća potrebu da nadgleda i obavlja sve poslove oko bebe (da, ima nas i takvih) – od hranjenja, promjene pelena, oblačenja i umirivanja bebe do igranja s njom i to 24 sata, svakodnevno. Vrlo je važno za vas kao oca, da ne spominjemo bebu, ali i fizičko i psihičko zdravlje partnerice, da preuzmete dio obaveza na sebe. Čak i ako se partnerica protivi tome, “uskočite” i preuzmite dio poslova i igara. Nećete požaliti.

Ne popuštajte.
Svjesno ili ne, žene često sabotiraju partnerove prilike za povezivanje s bebom, reagirajući na očevu početničku nespretnost, drugačiju tehniku kupanja ili oblačenja bebe i sl. Ukoliko vas partnerica kritizira, nježno je podsjetite da ste u stanju pobrinuti se za bebu, ukoliko vam ona pruži priliku.

Budite partner i u dojenju.
Ukoliko vaša partnerica doji, omogućite joj što udobnije i nesmetano dojenje, pobrinite se da joj je na dohvat ruke sve što joj je potrebno (npr. hrana i piće, osobito u prvim tjednima kada većina žena doji vrlo često), podignite dijete da podrigne kada je gotovo s podojem.
Educirajte se i o dojenju, kako bi partnerici pružili podršku u suočavanju s mogućim problemima s dojenjem.

Igrajte se.
Očevi komuniciraju s djecom drugačije nego majke i to je savršeno u redu. U biti, znanstvenici pretpostavljaju da je s razvojnog stajališta, očevima karakteristična tjelesna igra, savršen kontrast majčinom nježnijem, brižnijem pristupu. Dakle, ne oklijevajte, ponudite bebi let avionom, jahanje na konju i slične igre, ali nemojte se ograničiti samo na ovaj način igre – pravi muškarci znaju i kako se maziti.