Priprema za bolove poroda, trudova i poroda

Priprema za bolove poroda, trudova i poroda

Bol tijekom poroda je uzrokovana kontrakcijama mišića maternice i pritiska na cerviks. Ova bol se može osjetiti kao snažan grč u abdomenu, preponama i leđima. Neke žene također osjećaju bolove u bedrima.

Pripremite se

Kako biste ublažili bolove tijekom poroda, imamo par savjeta koji bi mogli raditi prije i tijekom vaše trudnoće:

Redovita i razumna vježba (koju vaš liječnik kaže da je u redu) može vam pomoći u jačanju mišića koje pripremaju vaše tijelo za stres poroda. Vježba također može povećati vašu izdržljivost koja će vam biti korisna ako imate dug porod. Važno je zapamtiti da sa svakom vježbom ne pretjerate Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što on ili ona smatra sigurnim planom vježbanja za vas.

Ako vi i vaš partner pohađate tečajeve za trudnice, onda imate priliku naučiti različite tehnike za rješavanje boli, od vizualizacije do rastezanja koji jačaju mišiće koji podržavaju vašu maternicu.

Načini smanjenja boli tijekom poroda koji ne uključuju lijekove:

 • hipnoza
 • joga
 • meditacija
 • hodanje
 • masaža
 • mijenjanje položaja
 • kupanje ili tuširanje
 • slušanje muzike

 

Lijekovi protiv bolova prilikom poroda

Različiti lijekovi protiv bolova mogu se koristiti tijekom poroda, ovisno o situaciji. Mnoge se žene oslanjaju na takve lijekove, a to može biti veliko olakšanje kada se bol brzo ublaži tijelo može biti usredotočeno na dobivanje trudova. Razgovarajte sa svojim liječnikom o rizicima i prednostima svake vrste lijeka.

Analgetici. Analgetici olakšavaju bol i ne utječu na osjećaj ili pokret mišića. Može ih se koristiti na mnogo načina. Ako se daju intravenozno ili pomoću injekciju u mišić, mogu utjecati na cijelo tijelo. Ovi lijekovi mogu uzrokovati nuspojave kod majke, uključujući pospanost i mučninu. Oni također mogu imati i efekt na bebu.

Regionalna anestezija. To je ono što većina žena smatra sredstvom za riješavanjem boli tijekom poroda. Blokiranjem osjećaja iz specifičnih područja tijela, ove metode mogu se koristiti za ublažavanje boli tijekom vaginalnog poroda i carskog reza.

Epiduralna anestezija je oblik lokalne anestezije, oslobađa većinu bolova iz cijelog tijela ispod trbuha, uključujući vaginalne zidove, tijekom poroda. Epiduralni lijekovi daju se kroz tanki cjevasti kateter koji je umetnut u donji dio leđa žene. Količina lijeka može se povećati ili smanjiti prema potrebama žene. Epiduralna anestezija ima i neke nedostatke – mogu uzrokovati da ženski krvni tlak padne i može otežati mokrenje. Oni također mogu uzrokovati svrbež, mučninu i glavobolju kod majke.

Sredstvo za smirenje. Ovi lijekovi ne oslobađaju bol, ali mogu pomoći za smirenje i opuštanje žene koje su jako zabrinute. Ponekad se koriste zajedno s analgeticima. Oni također mogu otežati ženi da se sjeća o pojedinostima poroda.

Neke žene rađanju bez uzimanja ikakvog lijeka, oslanjajem na tehnike opuštanja i kontroliranog disanja za ublažavanje bolova.

Evo nekoliko stvari koje treba razmotriti prilikom razmatranja kontrole boli tijekom poroda:

 • Lijekovi mogu olakšati bol, ali vjerojatno neće osloboditi sve.
 • Porod može naštetiti više nego što ste očekivali. Neke žene koje su rekle da žele porod bez lijekova, ipak se predomisle tijekom rađanja.
 • Neki lijekovi mogu utjecati na bebu, čineći bebu pospanom ili uzrokujući promjene u brzini otkucaja srca.