Prijevremeni porod

IMAG0060
Normalna trudnoća traje  od 37 do 42 sedmice. Prijevremeni porod je porod prije 37. sedmice trudnoće.

Koji su uzroci prijevremenog poroda?

U mnogim slučajevima tačan uzrok za prijevremeni porod nažalost nije poznat. Čimbenici rizika su visok tlak trudnice, dijabetes, bolesti srca, kao i problemi tokom trudnoće kao što su infekcije, prijevremeni trudovi, te prerano puknuće vodenjaka. Duševni poremećaji i psihosocijalni problemi majke, kao što su stres, strah, problemi u braku, također mogu biti uzrok prijevremenog poroda.

 Kako spriječiti prijevremeni porod?

Najbolja prevencija prijevremenog poroda  je redoviti pregled kod ginekologa. Ako se pojave problemi, najbolje je što više mirovati. Prijevremeni porod može se u 50 posto pacijentica zaustaviti mirovanjem u krevetu i nadoknadom tekućine. Kao terapija koriste se tokolitici i kortikosteroidi.

 Prerano rođenje – što sada?

Prvi pogled na nedonošče je veliki šok za mnoge roditelje. Ne samo da je beba premalena, njena koža je transparentna, oči su najčešće zatvorene, motorika i tonus muskulature su sniženi, udovi nisu u polusavijenom položaju kao kod novorođenčadi, refleksi značajni za novorođenčad su smanjeni ili nisu prisutni. Cijevi i kablovi spojeni na bebi, te aparat na koji je priključena, mnogim roditeljima ulijeva veliki strah.

Kod nedonoščeta veća je učestalost žutice, anemije i rahitisa.

Doktori će vas poticati, da što prije je moguće uspostavite kontakt sa svojim djetetom. Iskoristite svaki mogući trenutak da provedete sa svojim djetetom  jer vas ono treba.

Nakon otpusta iz bolnice

Samim tim što ste stigli kući znači da je vaše dijete izbjeglo sve komplikacije, što znači da se disanje stabilizovalo i već može da samostalno apsorbira hranu. Težina djeteta nije tako važna.

Ponovno trudna nakon prijevremenog poroda

“Jednom nedonošče” ne znači nužno “uvijek nedonošče”, pogotovo kada uzroci prvog prijevremenog rođenja nisu medicinski, već su psihosocijalni. Vaš ginekolog će sigurno pratiti svaku promjenu na vama i pokušat će na vrijeme ukloniti svaku sumnju. Vrlo dobro se razumije strah roditelja da se ne ponovi isti događaj. Ipak, valja uzeti u obzir praćenje trudnoće kao potpuno novo poglavlje u životu.