Pričanje o teškim temama sa djecom: Kako obaviti ovu roditeljsku dužnost?

Teške teme za djecu uključuju razvod, bolest, smrt, seks i prirodne katastrofe.

Teške teme za djecu uključuju razvod, bolest, smrt, seks i prirodne katastrofe.  Priča o ovakvim temama pomaže vašem djetetu da razumije stvari, razuvjerava ga i omogućava vama da objasnite vrijednosti porodice.

Način na koji pričate o ovim temama ovisi o dobi djeteta i mogućnosti da razumije.

Razvod, bolest, smrt, seks, prirodne katastrofe – dio su života. Priča o teškim temama je jedini način da pomognete djetetu da se nosi s poteškoćama u životu.

Ako podržite otvorenu komunikaciju o teškim temama, vaše dijete uči da s vama uvijek može razgovarati. Razumjet će da ćete uvijek biti tu za njega ukoliko ga nešto tišti. Ovo je odličan temelj komunikacije u tinejdžerskim godinama.

Priča o teškim temama osnažnjuje i djetetovo razmišljanje, rješavanje problema i komunikaciju. Pomaže i kod stvaranja otpora kod djeteta.

A priča o takvim temama vam daje šansu da objasnite vrijednosti i vjerovanja koja su bitna za vašu porodicu.

To može biti i važno za njihovu dobrobit. Kad djeca imaju šansu da se izraze i nose s osjećajima, lakše podnose stres.

Priča o teškim temama kroz različitu dob

Način na koji pričate zavisi od djetetove dobi i kako shvata svijet.

Manja djeca i predškolski uzrast

Ovaj uzrast razlikuje osjećaje sreće, tuge, straha i ljutnje. Ali treba im mnogo uvjeravanja da razumiju nove i složenije osjećaje. Oni i dalje razmišljaju veoma pravolinijski i dalje uče kako da spoje različite koncepte.

To znači da kad pričate o teškim temama s ovim uzrastom, dobro se fokusirati na osjećaje koje već poznaju i objašnjavati na jednostavnom jeziku. Naprimjer:

„Nena je umrla i nećemo je više vidjeti. Veoma smo tužni.“

„Mi vas volimo. Ali mislimo da će porodica biti sretnija ako tata i ja budemo živjeli u odvojenim kućama.“

„Bebe rastu u mamama, na mjestu koje se zove materica.“

Djeca školske dobi

U ovoj dobi, djeca su emocionalno zrelija i razumiju složenije emocije, ali nove emocije su i dalje previše za njih. Njihovi mozgovi se brzo razvijaju i mogu brzo upiti informaciju. Njihov svijet se također širi, i mogu se susresti s više teških tema putem medija ili komunikacije s drugom djecom u školi.

To znači da kad pričate o teškim temama s djetetom ove dobi, možete pričati i o složenijim emocijama i spomenuti više detalja. Naprimjer:

„Smrt znači više ne živjeti, baš kako i cvijet umre i ne raste više. Ili ako umre pas, pa se on više ne igra i ne jede. Sva živa bića nekada moraju umrijeti.“

„Mi vas volimo. Ali tata i ja ne želimo više biti vjenčani. Tata i ja ćemo živjeti u različitim kućama, ali ćemo se i dalje oboje brinuti za vas.“

„Da bi se napravila beba, spajaju se sperma muškarca i jaje žene.“

„Znam da je bilo strašno napustiti kuću zbog požara. Ali sjećate se kako smo pratili plan u slučaju požara? I onda nam je mnogo ljudi pomoglo.“

Uvijek je dobro biti svjestan onoga što vaše dijete vidi ili priča, kao i ono što vidi od medija. Ovo vam može dati šansu da počnete pričati o teškim temama i prije nego što dijete upita o njima.

 

Planiranje priče o teškim temama

Dobra je ideja razmisliti o takvim temama prije nego vas dijete išta upita. Na ovaj način bit ćete spremni kad se spomene teška tema.

Evo nekoliko savjeta da napravite plan u slučaju teških konverzacija:

Sami recite djetetu za tužnu ili strašnu vijest, ili pitajte nekoga da to uradi ukoliko dobro poznaje vaše dijete. Recite to djetetu što je prije moguće, nakon događaja.

Ako nemate vremena da unaprijed planirate, odaberite vrijeme kad ste oboje opušteni. Ako možete, pričajte na privatnom i udobnom mjestu.

Budite iskreni. Naprimjer, „Da, tata će živjeti s drugom ženom sada. Ali to ne znači da vas više ne voli“.

Dajte djetetu do znanja da vam može postavljati pitanja.

Slušajte vaše dijete nakon što ste započeli priču. Gledajte ih u oči i spustite se na njihov nivo. Bit će vam od koristi da im date do znanja da razumijete osjećaj i ono što govore.

Koristite primjer iz prošlosti da biste neki nedavni događaj objasnili djetetu. Naprimjer, ako pričate o nedavnom požaru, spomenite djetetu neki požar od prije. Možete ga uvjeriti tako što ćete se fokusirati na ljude koji su to proživjeli i zajedno se borili.

Budite spremni da dijete utješite s mnogo zagrljaja ako bude potrebno.

Vratite se na tešku temu sedmicu poslije prvog spominjanja, ukoliko vaše dijete ne bude ništa spomenulo. Vašem djetetu treba vremena da procesira ono o čemu ste pričali, ali mu vjerovatno treba i potpore da opet priča o tome.

Priče iz knjiga često mogu biti dobar početak konverzacije za djecu svake dobi. Pokušajte naći knjigu u bibliotekama ili na internetu.

Teme s kojim imate problema

Možda postoje neke stvari o kojima vam je jako teško pričati. To može biti zbog vaših ličnih, kulturalnih i religijskih vrijednosti. Ili jednostavno zato što te teme na vas utječu, naprimjer razvod. Ako vam ovo zvuči poznato, probajte pričati s partnerom ili prijateljem o problemima koje teško podnosite.

Uredu je osjećati i dati djetetu do znanja šta su osjećaji. Ali ako pokažete previše stresa, moglo bi biti loše za vaše dijete. Ono bi moglo kopirati vašu reakciju ili se uznemirit.

Ako ste pod velikim stresom kad pričate ili razmišljate o teškim temama, popričajte sa stručnjakom. Naprimjer, ako ste proživjeli traumatični događaj, vjerovatno ćete primijetiti da vas i priča o istom događaju uznemiruje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave