Prevencija za majčine i djetetove zube u trudnoći

Piše: Mirjam Škorjanc-oralni higijeničar

Briga za zdravlje pojedinca na području brige za zdravlje zuba započinje već dok majka nosi dijete u svom stomaku. Možda je čudno pročitati da trudnica već u trudnoći može pomoći razvoju zuba svog djeteta jer kad se dijete rodi, ionako još nema zube, ali to nije tačno. Koliko će zdrave zube imati dijete i kasnije odrasla osoba, zavisi od toga kako se njegova majka već u ranoj trudnoći brine za svoju prehranu te higijenu svojih zuba i usne šupljine.

Preporučuje se da majka još prije trudnoće, ako je ona planirana, a inače u trudnoći uredi zubna tkiva i zube. Neka posjeti oralnog higijeničara koji će joj očistiti zubni kamenac i pregledati zubna tkiva, a zatim i stomatologa ako treba liječiti ili popravljati zube.  

Ako bude imala sređene zube i usnu šupljinu, trudnica će puno doprinijeti svom zdravlju i koristiti sebi. Briga za higijenu usne šupljine i češće posjete oralnom higijeničaru kod trudnica su itekako važne jer hormonske promjene doprinose većoj osjetljivosti desni. One su podložnije češćim upalama, otečenosti i nastanku takozvanih zubnih džepova u kojima se nakupljaju ostaci hrane ili zubne naslage (plak) koje se čišćenjem zuba kod kuće ne mogu ukloniti.

Razvoj zuba kod djece započinje u šestoj sedmici trudnoće, a u četvrtom mjesecu započinje mineralizacija zuba (gradnja gleđi). Ako majka u trudnoći dobije dovoljnu količinu vitamina A i D te minerala kao šta su kalcij, fluor i fosfor, dijete će imati zdrave zube s vrlo malom mogućnošću stvaranja karijesa. Gleđ djetetovih zuba bit će dobra. Inače se trudnicama preporučuje uravnotežena i raznovrsna prehrana.

Dojenje je za razvoj djetetovih zuba također vrlo važno. Ne samo zbog hranjivih tvari koje sadržava majčino mlijeko nego i zbog motoričkih sposobnosti čeljusti koje se kod djeteta razvijaju s dojenjem. Zdravstvena struka preporučuje da majka doji dijete bar do šestog mjeseca njegovog života. Dojenje obezbjeđuje pravilan razvoj djetetovih čeljusti i kasnije zuba. Dijete naime već prilikom rođenja ima urođeni refleks gutanja i sisanja, a to redovnim dojenjem priprema čeljust na pravilan rast djetetovih zuba.

Za majke koje ne mogu dojiti preporučuje se hranjenje djeteta bočicom s malom cuclom veličine grudne bradavice. Budući da novorođenče ima veliku potrebu za sisanjem, a majka ne može neprestano držati dijete na svojim grudima, za pravilan razvoj djetetove čeljusti i zuba preporučuju se posebne ortopedski i anatomski oblikovane cucle. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave