Prevencija alergija i astme kod djece

Odavno je poznato da se alergije i astma obično javljaju u porodicama, što čini da djeca kod kojih jedan ili oba roditelja imaju alergijsku bolest imaju veću vjerovatnoću da razviju ova stanja. Srećom, postoje koraci koji mogu odgoditi ili možda spriječiti razvoj alergija ili astme.

Prevencija alergija na hranu

Alergije na hranu mogu uzrokovati probleme poput ekcema do alergijskih reakcija opasnih po život. Uobičajeni okidači uključuju kikiriki, orašaste plodove, kravlje mlijeko, jaja, soju, pšenicu, ribu i školjke.

Dojenčad s bratom ili sestrom ili barem jednim biološkim roditeljem koji ima probleme sa alergijama u opasnosti je od razvoja alergije na hranu, posebno ako već pokazuju alergijske simptome atopijskog dermatitisa, alergijskog rinitisa ili astme.

50648510 – allegy

Ograničavanje majčine prehrane određenim alergenima tokom trudnoće i tokom dojenja, kada je dijete dobro, ne preporučuje se kao sredstvo za sprječavanje alergija na hranu. Najnovije informacije pokazuju da nema značajne koristi od prevencije alergija za vašu bebu ako za to vrijeme izbjegavate hranu sa visokim alergenim potencijalom. Majčino mlijeko idealan je način za prehranu vaše dojenčadi. Najmanje je vjerovatno da će pokrenuti alergijsku reakciju, lako se probavlja i jača imunološki sistem dojenčeta. Posebno se preporučuje u prvih četiri do šest mjeseci, može smanjiti rani ekcem i alergiju na kravlje mlijeko. Za dojenčad koja imaju rizik od alergije na hranu kod kojih majka ne može dojiti, hidrolizirane adaptirane mliječne formule za dojenčad preporučuju se kao hipoalergenske zamjene za kravlje mlijeko i formule od soje.

Između četiri i šest mjeseci može se uvesti hrana za dojenčad s jednim sastojkom, koja obično uključuje voće (jabuke, kruške i banane), povrće (zeleno povrće, slatki krompir, tikvice i šargarepa) i žitarice (npr. zobene žitarice) jedno po jedno. Hrana se na ovaj način može uvesti svaka 3 do 5 dana, u skladu s razvojem dojenčeta. Ovaj spor proces daje roditeljima ili starateljima šansu da identifikuju i uklone bilo koju hranu koja izaziva alergijsku reakciju.

Jaje, mliječni proizvodi, kikiriki, orašasti plodovi, riba i školjke mogu se postepeno uvoditi tokom istog perioda od četiri do šest mjeseci nakon što se tolerišu manje alergene namirnice. Zapravo, odgađanje uvođenja ove hrane može povećati rizik bebe od razvoja alergija.

Treba se obratiti alergologu ako se pojave alergijske reakcije, poput umjerenog do ozbiljnog ekcema ili ako dojenče ima bližeg člana porodice alergičnog na kikiriki.

Prevencija alergija i astme usljed faktora iz životne sredine

Grinje

Budući da neke supstance u zraku mogu pokrenuti simptome alergije ili astme, smanjenje kontakta s tim supstancama što ranije može odgoditi ili spriječiti simptome alergije ili astme. Ovo istraživanje se najbolje pokazuje na primjeru grinja. Ako vaše dijete ima visok rizik od razvoja alergija, postoje koraci koje možete poduzeti za suzbijanje grinja.

Koristite presvlake sa rajferšlusom, “nepropusne za alergene”  jastuke i madrace, a posteljinu perite u vrućoj vodi. Vlagu u zatvorenom treba održavati ispod 50%. Ako je moguće, tepihe i tapacirani namještaj treba ukloniti iz spavaće sobe vašeg djeteta.

Kućni ljubimci i ostale životinje

Odnos između rane izloženosti životinjama i razvoja alergija i astme pomalo je zbunjujući i treba uzeti u obzir mnogo faktora. Prethodni dokazi sugerišu da djeca koja su rano u životu izložena životinjama češće razvijaju alergije i astmu. Ipak, novija istraživanja pokazuju da rano izlaganje životinjama (posebno mačkama i psima) zapravo može zaštititi djecu od razvoja ovih bolesti. Novija istraživanja također sugerišu da djeca koja odrastaju na farmama razvijaju manje alergija i astme. Razgovarajte sa svojim doktorom kako biste utvrdili šta je najbolje za vas i vašu porodicu.

Duhanski dim

Vrlo je važno da svoju djecu ne izlažete duhanskom dimu prije ili poslije rođenja. Pušenje tokom trudnoće povećava šansu da vaše dijete ima poteškoća sa disanjem već u ranoj dobi. Pokazalo se i da izlaganje djece pasivnom pušenju povećava razvoj astme i drugih hroničnih respiratornih bolesti.

Prednosti dojenja

Infekcije koje započnu u plućima uobičajeni su pokretači astme. Budući da dojenje najmanje četiri do šest mjeseci jača djetetov imuni sistem, korisno je u izbjegavanju ovih infekcija i, dugoročno gledano, astme.

Traženje pomoći

Ako vjerujete da vaše dijete može imati alergije ili astmu, važno je potražiti pomoć. Alergolog / imunolog, specijalista je za dijagnozu i liječenje alergija, astme i drugih bolesti imunog sistema. Alergolozi su završili medicinski fakultet, najmanje tri godine proveli radeći na pedijatriji ili internoj medicini, zatim su imali najmanje dvije godine specijalizovane obuke iz alergije i imunologije.

Testiranje koje vrši alergolog uglavnom je sigurno i efikasno za djecu svih uzrasta. Alergijski testovi, u kombinaciji sa znanjem vašeg stručnjaka za alergije da ih protumači, mogu dati precizne informacije o tome na šta je dijete alergično.

Na primjer, ako vaše dijete ima problema sa disanjem kad ste kod kuće i ne znate zašto, ne morate se riješiti mačke ako djetetovi testovi na alergiju pokažu da je alergično na grinje, ali ne i na mačke. Pomoću ovih informacija vi i vaš alergolog možete razviti plan liječenja za upravljanje ili čak uklanjanje simptoma vašeg djeteta.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave