Preslačenje beba zna biti prava avantura

Kad kupujete dječiju odjeću, gledajte sastav, jer dječija roba treba da bude pamučna. Pri kupovini ne treba pretjerivati sa komadima odjeće, jer beba brzo raste i ubrzo će je ono što ste sada kupili biti malo. 

Kad vaša beba počne puzati, odjeća će se zaprljati. Pamučni kombinezon ili hlače koje se lako peru dobri su za ovu fazu. Hlače s podstavljenim koljenima i gumbima na međunožju za jednostavno mijenjanje pelena idealne su.

Kada preslačite bebu, prvo stavite pelenu i onda je krenite preslačiti. Ukoliko vaša beba sjedi ili stoji, moći ćete lako navući robicu preko glave. Kada vaše dijete napuni 12 mjeseci, tada će vam se možda činiti da će ga biti nemoguće obući, jer je puno energije i neće mirovati kada se preslači. Tada morate pokušati djetetu odvratiti pažnju pjesmom ili igrom ili mu dati u ruke igračku da se zabavi.

Kada se vaša beba počne kretati, kotrljati i vijugati, puno je sigurnije staviti je na pod kako bi se obukla ili promijenila pelene. To pomaže u sprječavanju padova . Nosite li svoju bebu na podignutu površinu poput stola za presvlačenje ili kreveta, uvijek držite ruku na djetetu da se ne otkotrlja.

Odjeću za bebe možete prati s ostalim haljinama, ali pokušajte izbjeći jake deterdžente i omekšivače. Manja je vjerovatnost da će deterdženti za haljine s oznakom “osjetljivo” ili “nježno” nadražiti kožu vaše bebe.

Kad vaša beba uči hodati, bosa stopala će vam pomoći što češće, a nošenje cipela zapravo može otežati stvari. Ako je jako hladno, možete isprobati neklizajuće čarape ili mekane kožne papuče koje služe kao prvi par cipela.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave