Preskakanje doručka opasno je za djecu

Preskakanje doručka opasno je za djecu

Zašto je doručak tako važan? Djeca koja ga preskaču imat će slabije kosti, manji mozak i sporiji metabolizam.

Godinama nas stručnjaci upozoravaju na važnost prvog jutarnjeg obroka, a novo istraživanje provedeno na King’s Collegeu u Londonu pokazalo je da je doručak od ključne važnosti, naročito za tinejdžere i djecu.

Mladi koji preskaču doručak izlažu se povećanom riziku za pojavu ozbiljnih problema u razvoju koji bi se mogli javiti kasnije tijekom njihova života. Djeca u dobi od četiri do 18 godina koja ne doručkuju ne unose u organizam dovoljno željeza, folata, kalcija i joda, a posljedica mogu biti smanjena funkcija mozga te nedostatak energije, no i niz drugih zdravstvenih problema.

Autori ovog istraživanja pratili su prehrambene navike djece u dobi od četiri do 18 godina svakodnevno od 2008. do 2012. godine te su otkrili da četvrtina djece u dobi između 11 i 18 godina preskače doručak, što čini i sedam posto djece u dobi između četiri i deset godina. Trećina djece koja preskače doručak ne dobiva dovoljno željeza, dok ih petina ne dobiva dovoljno kalcija ili joda, a oko sedam posto ne dobiva dovoljno folata.

 

Trebate znati

Ako dijete ne unosi u organizam dovoljno željeza, dolazi do manjka kisika u tijelu, pojave umora i slabljenja funkcija mozga. Manjak kalcija može za posljedicu imati krhke kosti, poremećaje u lučenju hormona te grčeve mišića. Djeca koja ne unose dovoljno joda u organizam mogu imati spor mentalni razvoj, a manjak folata može negativno utjecati na apsorpciju nutrijenata u crijevima te na rad metabolizma.

Zivim.hr