Prehrana prije trudnoće

Većina žena zapravo ne unosi dovoljne količine folata putem hrane u ključnom vremenu prije otkrivanja trudnoće

Za majku i novorođenče od iznimne važnosti je postizanje i održavanje adekvatnog nutritivnog statusa prije I tijekom trudnoće. Zbog toga se savjetuje prije začeća započeti s pravilnim prehrambenim navikama koje valja zadržati tijekom trudnoće i dojenja. O prehrambenim navikama prije trudnoće za časopis Roditelj piše mag.nut. Nevena Pandža

Piše: mag.nutr. Nevena Pandža

Nevena Pandža, magistrica nutricionizma, 2015. godine magistrirala je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.  Suosnivačica je Centra zdravih navika, udruženje koja se bavi multidisciplinarnim pristupom nutricionizma i psiholoogije, promicanjem i edukacijom o važnosti uravnotežene prehrane, te sveukupnog tjelesnog i mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu. Područje njenog najintezivnijeg rada su nutricionistički konsalting i edukacije koje je do sada kreirala za brojne udruženja, fitness centre,  sportske klubove, centre za mlade, privatne i državne vrtiće, osnovne i srednje škole, firme diljem Bosne i Hercegovine. Trenutno je zaposlena u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a redovna je suradnica brojnih poliklinika i centara u Hercegovini.

Kreatorica je „Nutricioniziraj se“ Facebook i Instagram stranice na kojima objavljuje stručne, znanstveno utemeljene, praktične i korisne informacije iz područja nutricionizma, te kako se hraniti uravnoteženo, a pri tom uživati u hrani.  

Prehrana prije i tijekom trudnoće ne razlikuje se mnogo od pravilne prehrane koju nutricionisti zagovaraju za većinu populacije, uz naglašene povećane potrebe za određenim nutrijentima. Najprije, prehrana trudnica treba biti raznolika, bogata svježim, neprocesiranim namirnicama poput povrća, voća, cjelovitih žitarica, svježe pripremljenog mesa i ribe. Koliko je moguće, korisno je birati namirnice iz organsko-biološkog uzgoja. Izvori masnoća moraju biti kvalitetni, siromašni zasićenim, a bogati nezasićenim masnim kiselinama, poput maslinovog, repinog, bućinog ulja, orašastih plodova, plave ribe i mesa peradi.

Pred tijelom trudnice je izrazito zahtjevno razdoblje, pa tako za normalan tijek trudnoće i njen povoljan ishod osobitno je važno osigurati sve potrebne nutrijente u adekvatnim količinama. To se najbolje postiže raznolikom i uravnoteženom prehrenom uz eventualnu pomoć kvalitetnih dodataka prehrani.

NE PREPORUČUJE SE KONZUMIRATI:

 • napitke koji sadrža kofein
 • Nikotin
 • Alkohol
 • Umjetna sladila
 • Sirovo(meso, riba, jaja) ili nedovoljno termički odrađeno
 • Sirevi s pljesni I nepasteriziranog mlijeka (feta, brie, camembert)
 • Nepasterizirano mlijeko

PREPORUČUJE SE KONZUMIRATI

 • Voće
 • Povrće
 • Cjelovite žitarice
 • Riba, izbjegavati vrste kao što su npr. Morski pas, skuša, sabljarka, te ograničiti unos npr. Brancina, tune, grdobine, raže
 • Svježe pripremljeno meso i jaja
 • Mlijeko I mliječni proizvodi

Koje dodatke prehrani je poželjno uzimati prije trudnoće

Adekvatan unos folne kiseline je izrazito važan zbog uloge u dijeljenju stanica i formacije određenih struktura fetusa, te sve žene reproduktivne dobi trebaju pripaziti na unos tog vitamina. Istraživanja ukazuju kako unos folne kiseline prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od spina bifidae i drugih defekata nuralne cijevi u novorožđenčadi.

Većina žena zapravo ne unosi dovoljne količine folata putem hrane u ključnom vremenu prije otkrivanja trudnoće. Međutim, to je vrijeme kada je adekvatan unos folata od najveće važnosti. Zbog toga se savjetuje da sve žene reproduktivne dobi kao dodatak hrani bogatoj folatima, koriste i dodatak prehrani koji sadrži 400 mikrograma folne kiseline svaki dan.

Žene koje prije trudnoće ne konzumiraju nikakvu hranu životinjskog porijekla trebaju osigurati dodatni unos vitamina B12 putem obogaćene hrane ili dodataka prehrani. Ako majka ima nedostatak vitamina B12, i plod je izložen posbenom riziku od nedostatnih rezervi tog vitamina, što može uzrokovati anemiju i neurološke abnormalnosti.

Prehrana žena prije trudnoće  trudnica i dojilja koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porijekla stoga treba biti obogaćena vitaminima B12  te ako je izloženost suncu slaba, onda i vitaminom D.

Jesti za dvoje” ili biti na dijeti? Niti jedno!

Na rast fetusa uveliko utječe tjelesna masa žene prije začeća i porast mase tijekom trudnoće. Žene s prekomjernom tjelesnom masom i pretile žene imaju posebno povećan rizik od razvoja komplikacija u trudnoći poput visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa te postpartalnih infekcija. Novorođenčad pretilih trudnica češće se rađaju nakon očekivanog termina poroda i češće teže više od 4 kg. S druge strane, žene s niskom tjelesnom masom imaju veće izgleda da će roditi novorođenče niske porođajne mase, te da će doći do prijevremenog poroda, naročito ako ne uspjevaju dobiti potrebne kilograme tijekom trudnoće. Isto vrijedi čak i kada je dobitak na tjelesnoj masi jednak kao i u adekvatno uhranjenih žena.

Kada žene pripremaju tijelo za trudnoću, u potpunosti trebaju izbjegavati stroge redukcijske dijete, izbgladnjivanje, restriktivne prehrambene režime poput loše planiranje vegetarijanske ili veganske prehrane te sve druge moderne načine prehrane. S druge strane, preveliko povećanje tjelesne mase majke može biti rizično za razvoj dijabetesa, hipertenzije i potrebom za porodom putem carskog reza. Također, raste i rizik za prijevremenim porođajem, mogućnošću razvoja srčanih i nervnih poremećaja kod bebe, te makrosomije. Ukoliko je ginekolog ili liječnik opće prakse savjetovao korigiranje tjelesne mase, preporučljivo je obratiti se nutricionisti za savjete i individualan plan prehrane. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave