Pregledi u trudnoći

Trudnoća i rođenje djeteta su najljepši trenuci u obitelji. No, iako je to prirodni proces može se povremeno zakomplicirati. Danas se većina tih komplikacija može predvidjeti i izbjeći ili uspješno izliječiti prije trudnoće, odnosno od početka trudnoće pravilno usmjeriti nadzor i liječenje.

Stoga je idealno planirati trudnoću te doći na pregled i savjetovanje prije začeća. Tada valja iscrpno obavijestiti liječnika o svim bolestima u obitelji kao i o dosadašnjim zdravstvenim tegobama, eventualnim ginekološkim problemima i trudnoćama. Na temelju tih informacija i ginekološkog i ultrazvučnog pregleda utvrđuju se moguće teškoće u trudnoći. Neka se stanja mogu izliječiti i prije trudnoće primjerice infekcija mokraćnih puteva, vaginalne infekcije poput klamidije (koja može uzrokovati spontani pobačaj ili prijevremeni porod) ili anomalije građe maternice koje dovode do istih posljedica, a mogu se uspješno korigirati prije trudnoće. Ako niste bili na pregledu prije trudnoće, učinite to dva do četiri tjedna po izostanku menstruacije. Kućni test za trudnoću pokazuje samo da ste trudni, ali ne pokazuje gdje je trudnoća (u maternici ili izvan nje) i što je s plodom.

Trudnoća traje 40 tjedana računajući od prvog dana posljednje menstruacije, što znači da se računaju i dva tjedna dok još niste bili trudni. Na prvom pregledu uz već spomenuto uzimanje podataka, uzima se bris za -Papa test- ako je prošla godina dana od prethodnog, analizira stupanj čistoće radi otkrivanja infekcije u rodnici. Potom se vaginalnim pregledom određuje veličina i položaj maternice te stanje jajnika. Dobivaju se upute o prehrani, ponašanju, navikama, fizičkim aktivnostima, spolnim odnosima. Većina liječnika tada obavlja i ultrazvučni pregled koji točno pokazuje mjesto trudnoće i koliko je star plod, odnosno trajanje trudnoće, srčanu akciju koja potvrđuje da je plod živ.

Trudnica mora učiniti i neke pretrage, koje uključuju krvnu sliku, pregled mokraće, razinu željeza u krvi, krvnu grupu i Rh faktor, te test za hepatitis i sifilis. Može se preporučiti i stomatološki pregled, te EKG i internistički pregled. Nakon toga liječnik može zaključiti je li trudnoća rizična (što znači da se mogu očekivati neke komplikacije), pa ođreduje još dodatne pretrage i poseban režim nadzora. Ako je trudnoća normalna sljedeće se kontrole obavljaju u razmacima od četiri tjedna do 28. tjedna trudnoće, potom svaka tri tjedna do 36. tjedna i zatim svaka dva tjedna do poroda, što je obično oko devet pregleda. Ultrazvučni pregled preporučuje se između 12. i 15. tjedna trudnoće kada se obavlja probir plodova u kojih je viši rizik za kromosomsku anomaliju. U to doba može se učiniti i pregled krvi, koji na osnovu razine pojedinih hormona koje proizvodi posteljica određuje rizik djeteta za neku kromosomsku anomaliju.

Nijedna od ovih dviju pretraga ne može sigurno utvrditi je li dijete zdravo ili bolesno već samo reći da postoji veći rizik za kromosomsku bolest i da se preporučuju dodatne pretrage koje to točno utvrđuju. Zatim se radi ultrazvuk oko 20. tjedna trudnoće kada se potvrđuje normalna građa ploda, trajanje trudnoće, sijelo posteljice i količina plodne vode te dinamika djeteta te završni izmedu 34. i 36. tjedna trudnoće zbog veličine i položaja djeteta, dinamike, količine plodne vode i stanja posteljice. Sredinom trudnoće valjalo bi učiniti test opterećenja šećerom (oGTT) no većina liječnika obavlja ga samo kada ima i poseban razlog za to (šećerna bolest u obitelji, prekomjerni porast težine i dr.). Prema potrebi se radi bakteriološki pregled mokraće (urinokultura) i grlića maternice (cervikalni brisevi).

 

www.roda.hr