Prednosti masaže beba

Nježna masaža jača imunološki sistem i samopouzdanje vašeg djeteta, te olakšava kasnije držanje kako glavice, tako i cijelog tijela.
Za novorođenče je sve, osim majke, nepoznato. Tu su novi zvukovi, mirisi i lica. Masaža može pomoći djetetu da se osjeća sigurno.
Studije su pokazale pozitivne učinke masaže na fizičko i mentalno stanje djeteta. U mnogim zemljama masaža beba je stara tradicija.
Istraživanja su pokazala da bebe koje su masirane od stane roditelja stvaraju više mijelina (tvar nalik masti koja obavija živčana vlakna kao izolator). Što više mijelina, bolji je prijenos između živaca i mišića, te dolazi do boljeg  motoričkog razvoja. Dugoročno beba će sigurno imati bolje držanje, te je smanjena mogućnost oštećenja kostiju i zglobova.
Bebe uživa u ​​masaži te tako prorade hormoni koji jačaju  imunološki sistem i reakciju na stres. Osjetljivost na bolesti i alergije na taj način su svedeni na minimumi.
Redovito masirane bebe plaču manje, bolje spavaju, znatiželjne su i razigranije. Liječnici kažu da masaže jačaju odnose i sposobnost za ljubav u odrasloj dobi. Veza roditelj – dijete se produbljuje u mirnoj i opuštenoj atmosferi redovne masaže.

Savjeti za masažu

Prije masaže beba ne smije biti umorna ili gladna. I vi bi također trebali biti opušteni i imati dovoljno vremena. Planirajte masažu kao redovni ritual npr, u popodnevnim satima. Masaža može trajati između nekoliko minuta i četvrt sata.
Počnite s rukama ili nogama. U ruke utrljajte bademovo ulje, maslinovo ulje ili ulje jojobe.
Masaža treba djetetu osigurati podršku i sigurnost. To se postiže nježnim dodirom majke ili oca. Možete polako masirati od ramena preko grudi, po stomaku u smjeru kazaljke na satu ili krenuti od ramena do stražnjice niz leđa. Čak masiranje uz lagani pritisak, bez određene tehnike je za bebe ugodno i korisno.
Svaka masaža treba imati isti ritual, tako da će beba poslije nekoliko dana znati šta slijedi. Izraz na njenom licu će vam reći ako je masaža poželjna.

Trebate znati:

 • Ne masirajte bebu ukoliko je bolesna, ima temperaturu ili vam daje signale da želi je ostavite na miru.
 • Prije masaže stavite na minutu jednu ruku na bebinu glavicu, a drugu ruku na stomak. Tako i završite masažu.
 • Masirajte bebu na adekvatnoj sobnoj temperaturi s toplim dlanovima. Zagrijte i ulje.

Tehnike masaže:

 • Masaža stopala: sa palce masirajte stopala u malim kružnim pokretima.
 • Masaža ruka: masirajte bebin dlan s malim kružnim pokretima palca.
 • Masaža glave: nježno dodirujte, s malo pritiska, fontanelu pa sve do brade, a zatim nekoliko puta od čela prema zatiljku.
 • Masaža prsa: masirajte od sredine prsa prema van, kao da želite poravnati zgužvane stranice otvorene knjige.
 • Masaža stomaka: naizmjenično desnom i lijevom rukom pravite krugove oko bebinog pupka.
 • Masaža ruka: Jednom rukom ispravite bebinu (ali ne smijete jako vući), sa dva prsta druge ruke masirajte bebinu. Ako želite aktivirati bebu masirajte ruke samo prema tijelu (najbolje ujutro), ili ukoliko želite da masaža smiri vašu bebu, onda masirajte ruke od tijela prema vrhovima prstiju (navečer).

 

 • Masaža noga: isto kao i ruke.
 • Masaža ramena: Stavite bebu na trbuh, a zatim masirajte ramena, tako što ćete dlanovima rolati ramena.
 • Masaža leđa: Naizmjenično, rukama milujte leđa prema dole.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave