Prednosti dojenja

 Svaka majka ima mlijeko. Rečenica toliko jednostavna, a sama situacija često komplikovana. Da li je to zaista tako? Činjenica jeste da se u trudnoći naše tijelo priprema za dojenje, jer priroda je sve savršeno napravila.

 

Piše: Selma Kapetanović, Bachelor primaljstva

 

Svaka majka proizvodi mlijeko, i samim rođenjem djeteta imamo pri ruci savršenu hranu, odnosno hranu koja u potpunosti odgovara djetetovim potrebama, i koja je prilagođena njegovom organizmu. Dojenje vašem djetetu daje kalorije, vitamine, minerale i hranjiva esencijalna ulja za rast, zdravlje i optički razvoj. Dojenje koristi i majci i djetetu, a također pruža važnu priliku za jačanje emocionalnih veza između njih dvoje.

Mnoge majke cijelu trudnoću posvete razmišljanju o porodu, često zapostavljajući dojenje. Danas se radi na tome da se majke tokom trudnoće što više educiraju o dojenju, da budu spremne i što lakše krenu u taj proces.

Prednosti dojenja

Znamo da samo dojenje ima beskonačno mnogo prednosti kako  za bebu i majku. Mnoge od tih prednosti i učinaka dojenja ni dan danas nisu detaljno istražene.

Jedna od prednosti je da se dojenjem oslobađa  hormon oksitocin, koji pomaže maternici da se vrati u normalnu veličinu prije trudnoće i može smanjiti krvarenje iz maternice nakon rođenja. Dojenje također smanjuje rizik od raka dojke i jajnika.

Dojenje štiti vašu bebu od alergija i ekcema, sadrži antitijela za jačanje imuniteta, uzrokuje manje uznemirenosti želuca, proljev i zatvor. To je zato što se majčino mlijeko tako lahko razgrađuje u tijelu vaše bebe.

Smanjuje rizik od virusa, infekcija mokraćnog sistema, upalne bolesti crijeva, gastroenteritisa, infekcija uha i respiratornih infekcija. Uz to, nedavne studije su pokazale da dojenčad koja su hranjena mlijekom u formulama imaju tri puta veću vjerovatnost da će obolijevati od upale uha od dojene djece, a do pet puta je veća vjerojatnost da će oboljeti od upale pluća i infekcija donjih dišnih putova. Dojenje štiti od bolesti poput spinalnog meningitisa, dijabetesa tipa 1 i Hodgkinovog limfoma.

Majka dojenjem prenosi svoje imunološke čimbenike i bijela krvna zrnca kroz majčino mlijeko.

 

Pravilno dojenje

Dojenje, iako samo po sebi prirodno, zahtjeva ipak određenu vještinu. Dodir kože na kožu djeluje izuzetno umirujuće na novorođenče.

Ali možda ćete se morati suočiti s nekim neugodnim ili čak bolnim problemima uobičajenim s dojenjem. Uključuju stvari poput mastitisa, začepljene mliječne kanale i upaljene bradavice. Najčešće greške su zbog nepravilnog hvata dojke.

Kad kažemo “ispravan položaj pri dojenju”, misli se na dvije stvari:

  • kako majka drži dijete,
  • kako su djetetova usta postavljena na dojci.

Pri samom dojenju je bitno da se udobno smjestite i da nađete položaj koji vam u tom trenutku najviše odgovara. To su najčešće ležeći položaj (načešće kod epiziotomije) i kolijevka položaj (kad dijete malo ojača i poraste). Ukoliko imate oštećenje bradavica poželjno je često mijenjati položaje, tako da djetetove desni ne pritišću mjesto oštećenja.

Isto vrijedi i kod začepljenja kanalića i mastitisa, tako da je djetetova brada okrenuta prema mjestu začepljenja jer tako najbolje isprazni taj dio, odnosno potakne mlijeko.  Samo masiranje dojki, kao i tuširanje toplom vodom pomaže pri opuštanju mlijeka i to je također jedan od načina da spriječite upalna stanja.

Koliko dugo treba dojiti?

Često pitanje majki jeste koliko dugo treba dojiti. Ne postoji tačan i koncizan odgovor na ovo pitanje ali svakako da je poželjno dojiti što duže možete. Žene koje nemaju zdravstvenih problema trebaju isključivo dojiti svoje bebe (tj. da majčino mlijeko bude jedina hrana) barem prvih 6 mjeseci života.

 

Naravno, preporučuje se dojenje i dalje, ali nakon šest mjeseci potrebno je početi postepeno uvoditi i ostalu, krutu hranu. Neke majke odluče dojiti godinu dana jer smatraju da dalje dojenje nema svrhu. Nažalost, riječ je o pogrešnom razmišljanju.

Danas se sve više zagovara produženo dojenje, odnosno dojenje barem dvije  ili više godina. Dokazano je da produženo dojenje ima jako dobar učinak na psihološki razvoj djeteta i majke, a osim toga majčino mlijeko je visokovrijedan izvor nutrijenata i zaštita od bolesti tokom cijelog perioda dojenja bez obzira na dužinu njegovog trajanja. Prema nedavnom istraživanju, mlijeko majke koja doji preko godinu dana ima značajno veći udio masnoća i energije od mlijeka majke koja doji tek nekoliko mjeseci.

 

Uživajte u dojenju

Dojenje nikako ne smije postati naporno ni za majku niti za bebu jer je to posve prirodan proces i majke bi trebale prvenstveno da uživaju u dojenju. Stoga je potrebna stalna edukacija i nadograđivanje svog znanja o dojenju. Danas postoje mnoge savjetnice za dojenje koje vam mogu pomoći, kao i besplatne radionice kao pomoć pri dojenju. Svakako savjetujemo majkama da još za vrijeme trudnoće razmišljaju o dojenju i da se pravovremeno pripreme ukoliko žele svojoj djeci pružiti najbolje što nam priroda dala.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave