Prednosti dojenja

Smanjena mogućnost upale uha? Da. Niži rizik od astme? Da. Povećan IQ? Naravno. Dojenje vaše bebe donosi sve ove prednosti – i još puno više.

Prednosti dojenja za bebu

Majčino mlijeko je savršena dječija hrana. Sadrži antitijela za jačanje imuniteta i zdrave enzime koje naučnici još nisu u stanju replicirati. Evo nekoliko prednosti majčinog mlijeka za bebe:

Štiti od alergija i ekcema. Ako postoji historija alergija u vašoj porodice, možda će vam dojenje biti posebno korisno. Proteini u kravljem mlijeku i formulama od sojinog mlijeka mogu potaknuti alergijsku reakciju, dok se proteini u majčinom mlijeku lakše probavljaju.

Uzrokuje manje želučanih smetnji, proljev i zatvor u odnosu na formulu. To je i zbog toga što se majčino mlijeko tako lako razgrađuje u bebinom tijelu.

Smanjuje rizik od virusa, infekcija mokraćnog sistema, upalnih bolesti crijeva, gastroenteritisa, upala uha i respiratornih infekcija. Incidencija upale pluća, prehlade i virusa smanjena je među djecom koja doje. Uz to, dojenčad hranjena adaptiranim mlijekom ima tri puta veću vjerovatnoću da pati od upala uha od djece koja doje, a do pet puta je veća vjerovatnoća da će patiti od upale pluća i infekcija donjih dišnih puteva.

Smanjuje rizik od SIDS-a. Iako je veza nejasna, dojena djeca predstavljaju upola manje slučajeva SIDS-a nego djeca hranjena adaptiranim mlijekom.

Čini vakcine efikasnijim. Istraživanja pokazuju da bebe koje doje imaju bolji odgovor na vakcine od beba hranjenih adaptiranim mlijekom.

Štiti od bolesti poput meningitisa, dijabetesa tipa 1 i Hodgkinovog limfoma. Prenosite bebin imuni faktor i bijela krvna zrnca kroz majčino mlijeko.

Vaša beba će biti pametnija. Studije ukazuju na to da dojenčad imaju viši IQ kasnije u životu, čak i kada se uzmu u obzir socioekonomski faktori. Smatra se da su masne kiseline u majčinom mlijeku pojačivači mozga.

Može pomoći u prevenciji gojaznosti. Neke studije pokazuju da je manje vjerojatno da će dojenčad biti gojazna kasnije u životu. Teorija kaže da se dojilje usklade sa signalima da je njihova beba sita i da ih ne hrane previše. Morate malo bolje pročitati djetetove ‘natuknice’, jer za razliku od bočice, ne možete vidjeti koliko je pojelo. Morate se osloniti na vlastite instinkte i djetetovo ponašanje kako biste znali kada je beba sita.

Stvara vezu između vas i vaše bebe. Sve bebe se povezuju sa svojim roditeljima, ali kontakt kože s kožom tokom dojenja je smirujući za novorođenče.

Prednosti dojenja za mamu

Blagodati dojenja nisu samo za vašu bebu. Ispostavilo se da dojenje može poboljšati i vaše zdravlje, jer:

Smanjuje rizik od raka dojke i jajnika. Studije pokazuju da žene koje doje imaju manje rizika od ovih karcinoma kasnije u životu.

Pomaže vam u gubitku težine. Budući da proizvodnja mlijeka sagorijeva oko 300 do 500 kalorija dnevno, dojilje imaju tendenciju lakšeg gubitka kilograma u trudnoći na zdrav način – to jest polako i bez dijeta.

Pokreće smanjenje maternice na prijašnju veličinu. U stvari, u prvih nekoliko sedmica mogli biste osjetiti blage kontrakcije dok dojite.

Može smanjiti rizik od osteoporoze. Žene koje doje imaju niži rizik od postmenopauzalne osteoporoze. Kada je žena trudna i doji, njeno tijelo apsorbuje kalcij mnogo efikasnije. Dakle, iako neke kosti, posebno one u kičmi i bokovima, mogu biti malo manje guste pri odvikavanju od dojenja, šest mjeseci kasnije postaju gušće nego prije trudnoće.

Zacjeljuje vaše tijelo nakon porođaja. Oksitocin koji se oslobađa kada dojite pomaže u stezanju maternice, smanjujući gubitak krvi nakon porođaja. Uz to, dojenje će vam pomoći da se maternica brže vrati u normalnu veličinu – otprilike šest sedmica nakon porođaja, u usporedbi s 10 sedmica ako ne dojite.

Odgađa menstruaciju. Dojenje djeteta danonoćno – bez bočica ili adaptiranog mlijeka – odgodit će ovulaciju, što znači kašnjenje menstruacije. Dojenje uzrokuje oslobađanje prolaktina, koji zadržava estrogen i progesteron na oku, tako da ovulacija nije pokrenuta. Kada vam razina prolaktina opadne, ta se dva hormona mogu vratiti, što znači ovulaciju – i, prema tome, menstruaciju.

Može vam pružiti neku prirodnu kontracepciju. Doduše, nije toliko pouzdano kao pilula ili većina drugih oblika kontracepcije, ali dojenje vam može spriječiti ovulaciju ako se pridržavate ovih smjernica: Vaša menstruacija nije se još vratila, morate dojiti najmanje svaka četiri sata, ne smijete dati svojoj bebi cuclu, bočice ili adaptirane mliječne namirnice i mora proći manje od šest mjeseci nakon porođaja. Noćno hranjenje je najvažnije za “metodu laktacijske amenoreje”, zato ne dopustite bebi da spava tokom hranjenja. Prijevremeno spavanje bebe također može ubrzati ovulaciju.

Pruža vam bliskost sa vašom bebom. Većina mama to navodi kao najveću dobrobit dojenja. Dojenje je nešto posebno što vas dvoje dijelite. Vi i beba razmjenjujete poglede i maženje tokom dojenja i međusobno komunicirate jezikom ljubavi.  

Štedi novac. Dojenje je besplatno. Čak i ako odlučite kupiti električnu pumpu, jastuk za dojenje i nekoliko grudnjaka za dojenje, i dalje ćete potrošiti samo oko polovine troškova jednogodišnje opskrbe adaptiranim mlijekom.

Daje vam više slobodnog vremena. Vaša će beba biti rjeđe bolesna, pa to za vas znači manje dana u odsustvu s posla i drugih aktivnosti.

Gaji prijateljstva. Dojenje pomaže u njegovanju odnosa s drugim majkama, jer omogućava stvaranje pozitivnih odnosa nakon porođaja.

Čini vas ekološki prihvatljivijima. Krave, koje se dijelom uzgajaju za proizvodnju adaptiranog mlijeka, značajno doprinose globalnom zagrijavanja, jer njihove aktivnosti izbacuju ogromne količine metana, štetnog stakleničkog plina, u atmosferu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave