Pravilna njega bebe 

Aleksandra Filipović, pedijatrijska i patronažna sestra JZU Bolnice Sveti apostol Luka, Doboj

Uvijek aktuelna tema vezana za prve dane sa Vašom novorođenom bebom bila je motiv ovog teksta te ću se potruditi da Vam pomognem u savladavanju zadataka koji Vas čekaju, ujedno i osnažim kao buduće roditelje. Dolazak kući iz porodilišta je radostan događaj koji istovremeno može biti i vrlo stresan jer za zadatak imate brigu o maloj bebi i praktično ste bez stručne pomoći koju ste do tada imali tokom boravka u porodilištu. Briga i nesigurnost su normalna pojava gotovo kod svih roditelja , a najčešće sa prvom bebom. Iz našeg iskustva u radu sa roditeljima i bebama izdvojili smo nekoliko situacija koje kod roditelja izazivaju nervozu i strah te gdje su roditelji najčešće nesigurni.

Briga o pupčanom batrljku, ranici 

Nakon rođenja bebe presjeca se pupčana vrpca kojom je beba tokom cijele trudnoće bila povezana sa   majkom. Na pupčani btrljak stavlja se klema koja će prekinuti cirkulaciju te učiniti da batrljak kroz 7 do 14 dana otpadne. Nekada i ranije. Cilj je držati batrljak, nabore i okolnu kožu čistim i suhim. Ovu proceduru je potrebno izvoditi svakodnevno. Prije svake procedure čišćenja i dezinfekcije potrebno je oprati ruke. Pravilnom dezinfekcijom i korištenjem sterilnih gaza pažljivo dezinfikujemo nabore i okolnu kožu te nakon toga batrljak umotamo sterilnim tuferom. Ukoliko se iz nekog razloga tufer zaprlja ili bude vlažan potrebno je ponoviti postupak. Pravilan tretman će dovesti do otpadanja batrljka . Dezinfekcija se nastavlja  sve dok pupčana ranica potpuno ne zacijeli. Stanja kao sto su neugodan miris, gnoj ili pojačano krvarenje iz pupka su razlozi da se javite svom pedijatru. 

Nježna bebina koža i njena njega 

Kako okupati bebu?

Hvata vas nervoza i strah jer kupanje klizave bebe za vas može biti vrlo zastrašujuće.

Idemo od početka… Prvih dana ćete se možda odlučiti i ne kupati bebu, možete početi  i brisanjem bebe pamučnom krpicom i toplom vodom što je također u redu. Potrebno je posebno obratiti pažnju na pregibe vrata, pazuha i prepona.  Ako se ipak odlučite za kupanje slijedite ovih nekoliko savjeta: Ukoliko je vani hladno, ugrijte prostoriju u kojoj ćete kupati bebu .  Prije kupanja pripremite sve sto Vam je potrebno: kadicu, pelene, kozmetiku, odjeću, bokal sa toplom vodom. Važno je da vam sve bude na dohvat ruke. Temperatura  vode bi trebala biti oko 38C.

Za provjeru možete koristiti unutrašnju stranu podlaktice ili mali termometar.

Kupanje započnite kvašenjem bebine glave, a zatim tijela. Nakon toga nježno umasirajte šampon, operite bebinu kosicu, posebnu pažnju obratite na pregibe ispod vrata, pazuha i prepona gdje se vlaga i nešistoće najčešće zadržavaju te kako biste izbjegli iritaciju tog područja. Važno ih je držati suhim i čistim. Kada ste završili sa šamponom možete isprati kožu bebe istim redoslijedom. Umijte bebino lice. Nakon kupanja posušite bebinu kožu, učinite to u kratkom vremenskom intervalu. Bebe se lako rashlade pa bi taj postupak trebao trajati sto kraće. Obično u početku nakon kupanja nije potrebno koristiti losione i kreme  što opet zavisi od procjene stanja bebine kože. Kupanje male bebe  je dovoljno izvoditi dva do tri puta sedmično jer je bebina koža jako tanka i osjetljiva, a kako biste izbjegli njeno dodatno isušivanje. Savjetujemo da birate kozmetiku sa prirodnim sastojcima, bez mirisa koja je prilagođena nježnoj bebinoj koži.  

Dodatno, od procjene stanja kože birate i kozmetiku koja ce Vašoj bebi najbolje odgovarati.  Suha perutava koža će možda zahtjevati uljanu kupku i hidratantni losion . Za razliku od kupanja njega pelenske regije treba da bude svakodnevna rutina i od izuzetne je važnosti. Mokre pelene su dobra podloga za iritaciju kože te je treba svakodnevno tretirati pranjem nakon stolice, a nakon toga i nanošenjem  kreme za njegu pelenskog područja. 

Često mijenjajte pelene 

Upotrebu vlažnih maramica svesti na minimum, praktično izbjegavati. Koristiti ih kad nema drugog načina da očistite bebinu kožu. U svakom drugom slučaju je bolje oprati pelensku regiju toplom vodom i dječijim sapunom ili šamponom. 

Šta je tjemenjača, kako je spriječiti i tretirati ako se pojavi?

Tjemenjača je promjena epitelnih ćelija na bebinom tjemenu koja nastaje usljed pojačanog lučenja lojnih žlijezda. Zbog straha da ne povrijede bebinu glavu roditelji najčešće ne njeguju pravilno.

Savjeti:

Redovno perite bebinu kosu . Prilikom pranja kose nježnim pokretima nanesite šampon nakon čega ga je potrebno temeljito isprati. Ne brinite, nećete povrijediti fontanelu ,samo budite nježni. Nakon ispiranja, kosicu posušite mekim peškirom. Ukoliko beba nema kosu bice dovoljno posušivanje  tapkanjem. Kada ste oprali i posušili bebinu kosu upotrijebite četku od prirodne dlake namjenjenu bebama te nježno pređite preko bebinog tjemena u svim pravcima. 

Ako se ipak pojavi tjemenjača…

Nekoliko sati prije kupanja bebe na tjeme zahvaćeno tjemenjačom nanesite bebi ulje ili neki  od proizvoda pripravljenih za tu namjenu. U ponudi su i na našem tržištu.   Neposredno pred kupanje gustim bebi češljićem lagano isčešljati ljuspice pazeći da se ne ošteti koža tjemena.  Nakon isčešljavanja ljuspica nastavite tako sto ćete okupati bebu odnosno oprati njenu kosu te posušiti frotirom.  Tjemenjača nije bolna niti sprečava rast kose ali je pogodna podloga za razvoj bakterija i gljivica zbog čega je važno preventivno djelovati. Ukoliko ste i dalje nesigurni pozovite u pomoć patronažnu sestru ili neku blisku osobu koja ima iskustva sa kupanjem i brigom oko bebe kako  bi vam pomogli da savladate  potrebne  vještine oko njege bebe. Nadam se da ću Vam djelomično pomoći savjetima. Sretno u novim izazovima roditeljstva!

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave