Pozicije dojenja

Pozicije dojenja

Prije nego počnete s dojenjem, pogledajte svoju okolinu. Mnoge majke vole sjediti u udobnoj stolici s naslonima za ruke. Stolice i jastuci mogu pružiti dodatnu potporu, isprobajte jastučiće za dojenje.

Također je važno pronaći udobnu poziciju za vas i vašu bebu. Evo nekih uobičajenih pozicija.

Držanje uz podlogu

Ovo je prvi način koji će mnoge majke pokušati, često ubrzo nakon rođenja njihove bebe. Za početak, držite glavu vaše bebe u krilu vaše ruke s djetetovim nosom nasuprot bradavice. Koristite tu ruku kako biste podržali dno vaše bebe. Okrenite bebu na svoju stranu, tako da je vaša bebin trbuh uz vaš trbuh. Zatim podignite bebu na prsa. S drugom rukom možete poduprijeti vašu dojku.

Položaj poprečnog ležišta

Ovo držanje je slično kao držanje uz podlogu, ali su vam ruke na drugom mjestu. Umjesto da podupirete bebinu glavu u krilu vaše ruke, upotrijebite ruku te ruke da poduprijete svoju dojku. Vaša suprotna ruka bi trebala doći oko stražnjeg dijela bebe. Držite glavu, vrat i rame svoje bebe tako da stavite svoju ruku u podnožje djetetove glave palcem i prstom na razini vašeg djeteta. Beba će biti trbuhom uz vaš trbuh. Možda ćete morati koristiti jastuk na krilu kako biste podigli dijete na bradavicu.

Bočni ležajni položaj

Ova pozicija je ugodna za majke koje su imale carski rez jer beba ne stavlja pritisak na majčin trbuh. Morate biti sigurni da vratite bebu na krevetić prije spavanja. Počnite s bočnim ležanjem tako da vaša beba bude licem okrenuta prema vama. Vaša beba bi trebala biti pozicionirana tako da je bebin nos nasuprot bradavice.

Držanje u naručju

Ovo je također dobar položaj za mamu koja je imala porod na carski rez, a također i za majke s velikim grudima ili malim bebama. Majke s blizancima koji žele hraniti bebe u isto vrijeme također mogu odabrati ovu poziciju. Ovaj položaj omogućava bebama lakše uzimanje mlijeka – što je također dobro za majke s jakim refleksom izbacivanja mlijeka. Držite jastuk pored vas. Držite svoju bebu – okrenutu prema gore – u ruci. Koristite dlan svoje ruke na istoj ruci kako biste podupirali njezin vrat, i približite bebu prema sebi. Noge i stopala vašeg djeteta trebale bi se nalaziti pod vašom rukom. Zatim podignite bebu na prsa.

Zaustavljanje

  1. Uvjerite se da su usta vašeg djeteta otvorena i da je njegov jezik spušten kada završi.
  2. Držite dojku rukom, postavljanjem palca na vrh i prste na donji dio dojke, držeći prste daleko od areole i bradavice tako da beba ima dovoljno bradavice i areola (tamni krug kože oko bradavice) zaustaviti se.
  3. Nježno klizite bradavicu od sredine djetetove donje usne dolje do brade kako biste potaknuli bebu da otvori usta.
  4. Kada beba otvori usta i jezik se spusti, brzo približite bebu na dojku (a ne dojku na bebu). Vaša beba treba uzeti što veći dio areole u usta što je više moguće.
  5. Pobrinite se da nos vašeg djeteta gotovo dodiruje vašu dojku, vidite i čujete da dijete guta.

Kada se dijete zaustavi, možda imate 30 do 60 sekundi zatajenja boli, a zatim bi se bol trebala povlačiti. Ako i dalje osjećate bol, prestanite s dojenjem i stavite dijete na prsa.

Vaša beba treba četiri do pet puta uzastopnog sisanja, nakon čega slijedi stanka od 5 do 10 sekundi. Broj sisanja će se povećati prilokom povećanja količine mlijeka