Povratak u svoje tijelo: 7 savjeta za brži oporavak nakon poroda

 Imati bebu znači imati veliku odgovornost. Trudnoća ima utjecaja i na vaše tijelo i na um.

Trudnoća nije uvijek lijepa i to je sasvim uredu. Prvi korak pri vraćanju u formu je da prihvatite da ste tu gdje jeste, jer zašto biste se toga stidjeli? Postporođajno tijelo i stanje uma nije nešto čega se treba stidjeti već ponositi. Donijeli ste novo biće na svijet, vaša beba je rođena a sad je vrijeme da radite na sebi. 

Idite korak po korak 

Vjerovatno ćete htjeti odjednom primijeniti sve savjete preko noći. Uradite i sebi i svom djetetu uslugu, i čak ni ne pomišljajte na to. Postporođajno zacjeljivanje, baš kao i trudnoća, treba potrajati. 

Dok ste na putu zacjeljivanja, slavite i najmanji napredak, i ne zaboravite da je ovaj put dug. Svaki dan slavite kao pobjedu i ne budite oštri prema sbei. 

Neka san bude prioritet

Beba postaje cijeli vaš svijet kad se rodi. Iako je to sigurno jedna od najljepših stvari u životu, beba će zahtijevati cijeli asortiman stvari. Morat ćete napraviti listu svega, odraditi sve obaveze i na kraju dana ćete pasti s noga. 

Vaše je zdravlje također veoma bitno!

Neka san bude vaš prioritet. Ako bude noći kad ne možete ugurati punih 8 sati sna, ‘zakažite’ dnevno drijemanje. Tražite pomoć od partnera, prijatelja ili porodičnog člana da preuzmu noćnu smjenu za vas. 

Ako ne budete mogli zaspati, uvedite praksu smirivanja uma. Počnite i završite dan meditiranjem. Na mobitelu postoje brojne besplatne aplikacije koje vam u tome mogu pomoći. 

Postanite aktivniji 

Razumijemo vas, osjećate iznemoglost pa ideja o treniranju ne zvuči zabavno, pogotovo kad pomislite o tome koliko vam truda treba samo da ustanete. 

Ne morate trenirati za maraton, bitno je samo da pokrenete krv i tijelo. Dodajte nešto više fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu. To će poboljšati vaš san, raspoloženje i povećati nivoe energije. Otkrijte postporođajne joga poze i lagane vježbe na internetu, ili jednostavno prošetajte s vašim mališanom. 

Njegujte zdrave odnose 

U toku trudnoće i nakon poroda, sasvim je normalno osjećati stres. Ne dopustite da vas negativni ili depresivni osjećaji odvoje od onih koje najviše volite. Ponovno se povežite s najbližim prijateljima, partnerom, članovima porodice. Provedite vrijeme s onima koji će vam pružiti podršku dok se oporavljate. Izolacija može negativno utjecati na vaše fizičko i emocionalno stanje, zato se ne zaboravite družiti. 

Naučite prepoznati kada vam je potrebna pomoć i zatražite je 

Mnogo novih majki izbjegava pitati pomoć. Vjerovatno se osjećate kao da vi morate sve sami uraditi, ali istina je da niste sami i da to nije samo vaša obaveza. Pitajte, tražite pomoć. Dogovorite se s partnerom ko će raditi šta, i zamolite ga da skine nešto tereta s vaših leđa. Dopustite prijateljima da postanu dio, čak i ako se isprva bude činilo neprirodnim. Zaslužujete pomoć, a vaša beba zaslužuje više ljudi u svom životu.

Vjerujte da možete i da ćete se oporaviti 

Dok se oporavljate, stav uma je pola bitke. Obratite pažnju na negativne misli koje bi mogle zamagliti vaš um i radite na promjeni. Promijenite „Ja to mogu“ u „Ovo je veoma teško i radim sve što mogu“. Kada se „Nikad se neću oporaviti“ pretvori u „Obeshrabruje me što je napredak spor, ali se moram sjetiti da je napredak stabilan i da ipak krećem naprijed“, vidjet ćete da će vaše negativne emocije biti lakše kontrolisati. 

Snažni ste, sposobni ste. Odlična ste majka i vi to možete! 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave