Povratak na posao i dojenje, ma možete vi to!

Danas nije nikakva rijetkost da se mama mora vratiti na posao dok još uvijek doji svoje zlato. Nije to nimalo lagan period ni za jednu ženu. Kao da razdvajanje od djeteta nije dovoljan stres sam po sebi, pa mu trebalo dodati i dodatne organizacione probleme.

4

Uz nekoliko savjeta pokušajte sebi olakšati ovaj period kada se povratak na posao i dojenje preklapaju u životima vas i vaše bebe. Pa krenimo

  1. Kupite kvalitetnu pumpicu.

Iako kod nas pumpice za izdajanje mlijeka nisu popularne, vi budite pametniji. Kvalitetna pumpica može izdojiti više mlijeka, a ono u zamrzivaču može da stoji i do tri mjeseca. Najbolje je da svaki dan u isto vrijeme koristite pumpicu jer ćete na taj način izdojiti najviše mlijeka.

  1. Upoznajte bebu sa flašicom.

Ako od samog rođenja bebe znate da nećete kod kuće provesti cijelu prvu godinu ili čak šest mjeseci, na vrijeme naučite dijete da jede iz flašice, jer će mu odvajanje puno lakše pasti. Ne brinite, ne savjetujemo vam da ne dojite već da izdojeno mlijeko date djetetu iz flašice i to po mogućnosti da ga hrani tata, baka ili neko treći.

3

  1. Naučite bebu rasporedu.

Ako se dobro organizujete i naučite bebu na ustaljeni raspored moći ćete bebu dojiti ujutro prije posla i još jednom čim se vratite, a ako ne živite predaleko od posla na pauzi za ručak možete skoknuti kući da nahranite bebu. Vaša beba će biti sretna kad god stignete da je podojite. Da biste ovako organizovali dan morate paziti kad treba da ustanete, da biste stigli na vrijeme na posao. Na kraju se sve svodi na vaše sposobnosti organizacije.

  1. Osigurajte si dovoljno sna.

Što manje sna i odmora – to manje mlijeka, posebno kad se vratite na posao. Ako i vi i vaš suprug radite, nikako nemojte odgovornost ustajanja po noći preuzeti samo na sebe čak i ako dojite, podjelite obaveze i priuštite sebi vrijeme za opuštanje.

1

  1. Navečer pripremite sve za sutra.

Sve flašice sa mlijekom neka budu spremne u frižideru, spremite sebi ručak, garderobu tako da što više rasteretite jutro. Neka vam pumpica za izdajanje bude čista i spremna da je ujutro upotrijebite.

  1. Jutarnju vježbu zaboravite.

Iako je ovo veoma dobro za skidanje trudničkih kilograma nikako nje dobro za zalihe mlijeka. Pored toga što ćete izgubiti dragocijeno vrijeme za odmor možete i smanjiti stvaranje mlijeka. Ne zamarajte se kilogramima bar dok beba ne prestane sisati.

  1. Podjela kućanskih poslova

Povratak na posao i dojenje bi trebalo da bude porodična odluka i zato budite sigurni da će vas muž podržati u toj odluci ne samo riječima već i djelima. Podijelite kućanske poslove, nemojte da to bude samo vaša obaveza.

2

  1. Ne budite prestrogi prema sebi.

Ako radite sve što je u vašoj moći da sve postignete i da održite dovoljne količine mlijeka za vašu bebu, ali ipak to ne postižete, nemojte biti prestrogi prema sebi. Ponekad je dohrana vještačkim mlijekom jednostavno potrebna, a vaše dijete će vas voljeti u svakom slučaju.

lifepressmagazin.com