Povišen TSH u trudnoći – simptom hipotireoze!

Hormoni štitne žlijezde trudnice nisu vitalni samo za nju već i za razvoj njene bebe.

Piše: dr. Boris Ilić, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije

Biografija: dr. Boris Ilić rođen je 05.08.1979 godine. Medicinski fakultet završio je 2007 godine u Tuzli, specijalizaciju iz interventne medicine 2013 godine, te specijalizaciju iz interne medicine 2017 godine. Stručno usavršavanje upotpunio je edukacijama iz oblasti ultrazvučne dijagnostike (ehokardiografija, ultrazvuk abdomena i ultrazvuk štitne žlijezde). Subspecijalistički ispit iz oblasti endokrinologije i dijabetologije položio je 2021 godine. Od 2017 godine dio je stručnog tima PZU Plave Poliklinike u Tuzli.

Štitna žlijezda stvara hormone čija je glavna uloga kontrola metabolizma. To su hormon T3 i T4. Za vrijeme same trudnoće dostatna razina hormona štitnjače jako je važna za razvoj ploda i za sprečavanje prijevremenog poroda. Dr. Boris Ilić, subspecijalista endokrinologije i dijabetologije za časops Roditelje piše o temi povišenog THS u trudnoći.

Štitna žlijezda stvara hormone T3 i T4 čija je glavna uloga da kontroliraju naš metabolizam. Radom štitne žlijezde upravljaju hipotalamus i hipofiza lučeći hormone TRH i TSH kao i sama štitna žlijezda i imunološki sistem.

Hormoni štitne žlijezde trudnice nisu vitalni samo za nju već i za razvoj njene bebe. Za vrijeme same trudnoće dostatna razina hormona štitnjače jako je važna za razvoj ploda i za sprečavanje prijevremenog poroda, a neka istraživanja upućuju da bi mogla imati utjecaj na kasniji razvoj djeteta, posebno intelektualne sposobnosti. Razlog tome je što štitnjača ploda nije još razvijena pa tako dijete u prvom tromjesečju trudnoće u potpunosti ovisi o majčinim hormonima.

Kako bi se mogli pokriti zahtjevi i majke i djeteta, potreba za hormonima štitnjače u trudnoći raste za oko 50 posto. U istom postotku raste i potreba za dostatnim unosom joda jer je taj element neophodan za proizvodnju hormona štitnjače.  U zemljama koje imaju dostatan unos joda poput europskih, poremećaji funkcije štitnjače kod mlađih osoba najčešće su posljedica autoimunih mehanizama, stvaranja protutijela na vlastito tkivo štitnjače.

Dijagnoza primarnog hipotireoidizma tokom trudnoće temelji se na nalazu povišene serumske koncentracije TSH (definirane pomoću referentnih vrijednosti TSH za trudnice u populaciji i specifičnih za dato tromjesečje) te sniženih vrijednosti FT4 za dato tromjesečje.

Simptomi  hipotireoze kao što su umor, debljanje, otoci mogu oponašati normalne hormonalne promjene trudnoće tako da vrlo često ostanu neprepoznati, zbog čega ih ne treba zanemarivati.

Za žene u prvom tromjesečju trudnoće s TSH-om iznad vrijednosti predviđenih za tu populaciju i za dato tromjesečje ili iznad 4,0 mU/L  kada lokalne referentne vrijednosti nisu dostupne, mjerimo i slobodni T4 ili ukupni T4. Preporuke su Američkog udruženja za štitnjaču (ATA) za mjerenje protutijela na peroksidazu štitnjače (TPO) kod trudnica s TSH>2,5 mU/L.

  • Primarni hipotireoidizam definira se kao povišena koncentracija TSH specifična za tromjesečje u kombinaciji sa smanjenom koncentracijom slobodnog T4 (koristeći referenti raspon za trudnice).
  • Subklinička hipotireoza definira se kao povišena koncentracija TSH-a u serumu specifična za tromjesečje i normalna koncentracija slobodnog T4.

Liječenje:

Terapija levotiroksinom se preporučuje za:

  • Trudnice kod kojih je TSH veći od 4, antiTPO antitijela pozitivna ili negativna, FT4 ispod referentnih vrijednosti za trudnice u datom trimestru
  • Trudnice kod kojih je TSH veći od 4, antiTPO antitijela pozitivna ili negativna, FT4 iznad referentnih vrijednosti za trudnice u datom trimestru
  • Trudnice kod kojih je TSH 2,6-4 mU/L sa pozitivnim antiTPO antitijelima i od ranije pobačajima preporučuje se uvesti terapija

Terapija levotiroksinom se ne preporučuje za trudnice kod kojih je TSH 2,6-4 mU/l, antiTPO antitijela negativna, FT4 uredan.  Za te pacijentice preporučljivo je praćenje svaki mjesec u prvom trimestru a jednom u drugom i trećem trimestru.

Za trudnice sa vrijednostima TSH ispod 2,5 a iznad najniže referentne vrijednosti za dati trimestar, uz uredan FT4, negativna antiTPO antitijela, ne preporučuje se terapija.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave