Povijanje bebe

Kada su vašu beba nakon poroda obukle medicinske sestre, vjerojatno se vratila umotana u uredan mali paket, a samo joj je glava virila. To je zato što sestre znaju jednu od tajni sretne, mirne bebe: povijanje.

Povijanje je stara metoda zamotavanja novorođenčadi u tanku deku ili krpu. Svrha zamotavanja je da pomogne bebi da ostane mirna i mirnije spava. Evo kako:

  • Povoj pomaže vašoj bebi da se osjeća sigurno i sigurno dok se prilagođava životu izvan maternice.
  • Povijanje joj pomaže spriječiti da mlati rukama i nogama, što može pokrenuti njen refleks zaprepaštenja i potencijalno prouzrokovati buđenje.
  • Povoj osigurava da je bebi ugodno i toplo dok se njen unutrašnji termostat ne pokrene.

Ukratko, postoji puno dobrih razloga da isprobate ovu staru metodu, ali otkrivanje kako da to sami učinite može biti pomalo zastrašujuće.

Evo detaljnog vodiča za previjanje novorođenčeta poput profesionalca, tehnika sigurnog povijanja i kada je vrijeme da se obratite pedijatru za pomoć.

Kako previti, korak po korak

Proces povijanja može izgledati pomalo zastrašujuće, ali za umotavanje vaše bebe treba samo nekoliko koraka.

Korak 1: Pronađite ravnu površinu.

Raširite pokrivač za bebe u oblik dijamanta s jednim uglom okrenutim prema gore na ravnoj površini (poput sredine vašeg kreveta). Preklopite gornji ugao za oko 15 centimetara.

Korak 2: Postavite bebu licem prema gore na pokrivač.

Glava bi joj trebala biti iznad preklopljenog ruba pokrivača, a tijelo bi se moralo pružati ravno prema donjem uglu.

Korak 3: Ispravite bebinu lijevu ruku.

Zatim uzmite lijevu stranu pokrivača i omotajte preko njene lijeve ruke i prsa. Stavite joj pokrivač ispod desne ruke i leđa. U ovom trenutku lijeva ruka vaše bebe bit će pokrivena, ali njena desna ruka će biti slobodna.

Korak 4: Podignite dno.

Preklopite donji ugao pokrivača preko tijela vaše bebe i stavite ga ispod prvog nabora, ispod njene brade. Ispravite bebinu desnu ruku i povucite desnu stranu pokrivača preko bebinog tijela i uvucite je ispod njene lijeve strane.

Korak 5: Osigurajte pokrivač.

Lagano zavrnite dno pokrivača i stavite ga ispod svoje bebe.

Nekoliko važnih stvari koje morate imati na umu: Povoj treba biti čvrst, ali ne preuzak. Trebali biste moći staviti dva do tri prsta između djetetovih grudi i pokrivača, a pokrivač bi trebao biti labav oko bebinih bokova kako bi mogla slobodno pomicati noge.

Ako se čini da vaša beba više voli imati slobodne ruke, u redu je ostaviti jednu ili obje ruke izvan pelena.

Ako je vaša beba previše nemirna da biste je mogli poviti, napravite pauzu i dajte djetetu nekoliko minuta da se smiri prije nego što pokušate ponovo. Ako vam se čini da se vaša beba uvijek pokušava izvući iz svog povoja, ona jednostavno možda nije obožavatelj povijanja ili postaje previše aktivna za povijanje.

U oba slučaja, bilo bi dobro razmisliti o pokušaju alternativnog povijanja (poput deke za povijanje koja ima čičak trake ili rajferšluse) ili o potpunom odustajanju od njega, jer skinut pokrivač dok beba spava može predstavljati rizik od gušenja ili davljenja.

Da li se metoda za povijanje prerano rođenih beba razlikuje? Povijanje je jednako umirujuće za prerano rođene bebe, kao i za sve ostale bebe. Ipak, razmislite o tome da im ruke stavite na prsa, umjesto da ih ispravite uz bok, što može biti ugodnije za bebu.

Velike su šanse da ćete začas postati stručnjak za povijanje. Ipak, ako se osjećate nesigurno, pitajte dječjeg pedijatra za savjet. Oni mogu provjeriti vaše vještine povijanja i podijeliti sa vama neke korisne upute ako još uvijek ne uspijevate ispravno poviti bebu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave