Potvrđivanje trudnoće

Trudnoća se može potvrditi pomoću jednostavnog testa koji mjeri nivo trudničkog hormona humanog korionskog gonadotropina (HCG) koji je prisutan u vašem urinu. Test se može uraditi čim dođe dan kada bi trebao početi vaš novi menstrualni ciklus. I ako mnogi moderni kućni testovi omogućuju da testirate svoj urin u bilo koje vrijeme, možda ćete željeti upotrijebiti prvi jutarnji uzorak zato jer će taj urin sadržati najvišu koncentraciju HCG-a.

Ako je rezultat pozitivan, možete zakazati pregled kod svog ljekara kako bi mogao za vas dogovoriti prenatalnu njegu sve do porođaja.

Neke žene iskuse sve prve simptome trudnoće, dok druge prođu kroz prvih nekoliko nedjelja neosjećajući nikakve tegobe.

-Vaše tijelo  počinje snažno raditi kako bi se prilagodilo raznim zahtijevima trudnoće, tako da se možete osjećati jako umorno. Pokušajte se odmarati što je moguće više. Uvjerićete se da će vam pomoći barem pola sata sjedenja uzdignutih nogu.

-Vaše grudi mogu biti bolne i osjetljive kao prije menstrualnog ciklusa, bradavice će postati tamnije i izrazitije, a vene će biti uočljivije. Od sad pa sve dok se ne rodi vaše dijete, morat ćete nositi dobar grudnjak..

-Osećaj mučnine ili čak tjelesnog bola ujutru ili u bilo koje doba dana, gotovo je uobičajno. Čak je i gore ako vam je želudac prazan, zato pojedite nekoliko krekera i popijte čaj odmah nakon što ustanete. Tokom dana pokušajte jesti šest obroka bogatih ugljenohidratima, kao što su testenina, krompir i hleb. Izbegavajte začinjenu i masnu hranu.

mamaibeba.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave