Poskakuje vam trbuh? Beba štuca!

Poskakuje vam trbuh? Beba štuca!

trudnica, trbuh

Štucanje fetusa normalan je fenomen koji osjećaju mnoge trudnice, a bebe počinju štucati već krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja. Neke trudnice mogu osjećati štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osjećaju samo povremeno

Je li vam se ikad učinilo da vam trbuh poskakuje? To vjerojatno vaša beba štuca!  Štucanje fetusa normalan je fenomen koji osjećaju mnoge trudnice, a bebe počinju štucati već krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja. Neke trudnice mogu osjećati štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osjećaju samo povremeno. Dio je normalnog sazrijevanje pluća djeteta i najintenzivnije je u zadnjem tromjesečju.
“Svrha štucanja je ‘ispiranje’ pluća plodovom vodom u koju dijete mokri, a bubrezi stvaraju vrlo važnu tvar koja potiče sazrijevanja pluća. Dakle, mokrenjem se tvar izlučuje u amnijsku tekućinu, ona ispunjava pluća i štucanjem  koji se još zovu ‘pokreti fetalnog disanja’, se zapravo izmjenjuje s novom amnijskom tekućinom u kojoj su potrebne tvari za sazrijevanje pluća”, objašnjava ginekolog dr.sc. Erden Radončić.

U trbuhu pije svoj urin

Time je objasnio i još jednu neobičnu stvar: bebe već u trbuhu mokre. Amnionsku tekućinu radi majčino tijelo, dok bebi ne počnu raditi bubrezi u 4. mjesecu trudnoće. Nakon toga, beba počinju pridonositi stvaranju amnionske tekućine na ovaj čudan način. Beba guta plodnu vodu koja potom prolazi kroz probavni sustav u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Na taj način, vježbaju svoje probavne i urinarne sustave prije rođenja.

klokanica.24sata.hr