Porod je počeo: Šta sada?

Porod je počeo: Šta sada?

Donosimo 10 znakova početka rađanja i kako da se nosite sa time

To je događaj koji ste srećno (i nervozno) predviđali mjesecima: rođenje vaše bebe! Evo 10 znakova da je trud blizu, a rođendan vaše bebe je skoro tu.

Mnoge trudne mame pitale su se kako će osjećati trudove, koliko će trajati i kako će znati da li je su to pravi trudovi ili samo lažna uzbuna. Teško je dati odgovore na sva ta pitanja, jer je svako rođenje drugačije ali znajući šta je porođaj i na koje znakove treba paziti pomoći će vam da znate da je skoro vrijeme da upoznate svoju bebu!

Šta je porod?

Porod je proces porođaja, počevši sa kontrakcijama materice i završavanjem porođaja.

Ako ste kao većina trudnih majki, vjerovatno se pitate kako ćete sigurno znati da rađate. Obratite pažnju na ovih 10 znakova rada koji vam govore da je beba na putu:

 1. Vaša beba „je ispala“

Ako ste prvi put mama, beba će obično početi da pada ili se spušta u vašu karlicu, nekoliko sedmica prije početka porođaja (obično oko dvije do četiri sedmice ranije, ali može da varira). U kasnijim rođenjima, ovo “osvjetljenje” se često ne dešava sve dok ne budete zaista u procesu rađanja. Vaša beba je u poziciji da izađe, idealno sa glavom nadole i nisko. Možda ćete se osjećati pritisak čak i više nego što ste osjećali do sad – i još uvijek često morate u toalet, kao što je vjerovatno bilo u trećem tromjesečju, zato što bebina glava sada gura vašu bešiku. Dobra vijest je da imate malo više prostora za dosanje jer se vaš mališa udaljava od pluća.

 1.   Širite se

Vaš grlić maternice također počinje da se priprema za rođenje: počinje da se širi (otvara) i smanjuje u danima ili sedmicama prije poroda. Na vašoj sedmičnoj provjeri vaše trudnoće, vaš ginekolog može mjeriti i pratiti dilataciju i uklanjanje putem internog pregleda. Ali svi napreduju drugačije, zato nemojte biti obeshrabreni ako se još polako ili uopšte ne širite.

 1. Osjećate više grčeva i povećanog bola u leđima

Pogotovo ako ovo nije vaša prva trudnoća, možete osjetiti grčevitost i bol u donjem dijelu leđa i prepona dok se trudovi približavaju. Vaši mišići i zglobovi se istežu i mijenjaju u pripremi za rođenje.

 1. Vaši zglobovi se osjećaju labavije

Tokom trudnoće, relaksin hormona učinio je da se vaši ligamenti malo opuste. Prije nego što počnete da rađate, možete primjetiti da se zglobovi po cijelom tijelu osjećaju malo manje zategnuto i opuštenije. To je samo način na koji priroda otvara vašu zdjelicu za vašeg malog putnika da se probije u svijet.

 1. Imate dijareju

Baš kao što se mišići u vašoj materici opuštaju u pripremi za rođenje, tako i drugi mišići u vašem tijelu – uključujući i one u rektumu. A to može dovesti do dijareje, tog nezgodnog simptoma porooda koji ste možda iskusili u drugim trenucima tokom trudnoće. Iako je dosadna, potpuno je normalno; ostanite hidrirani i zapamtite da je to dobar znak!

 1. Prestajete da dobijate na težini (ili gubite kilograme)

Dobitak na težini često se smanjuje na samom kraju trudnoće. Neke mame će čak izgubiti nekoliko kilograma! To je normalno i ne utiče na težinu bebe pri rođenju. Beba je uredu i ima sve što joj je potrebno, ali gubite zbog nižih nivoa amnionske tečnosti, više odlazaka u toalet, a možda čak i povećane aktivnosti.

 1. Osjećate se posebno umorni i imate potrebu da legnete

Samo malo, da li je ovo treći trimestar ili prvi? Između aktivnog mokraćnog mjehura i iscrpljenosti, ponekad se osjećate kao da ste putovali nazad u vrijeme. Ta veličina stomaka, zajedno s punom mokraćnom bešikom, može otežati dobar noćni san tokom poslednjih dana i sedmica trudnoće. Gomilajte te jastuke i odmarajte se tokom dana ako možete! To jest, osim ako ne osjećate suprotno od umora: Neke mame dobijaju energiju kako se dan rođenja približava i ne mogu odoljeti snažnom porivu da sve očiste i organiziraju na vidiku. To je u redu, sve dok ne pretjerujete!

Rađanje: dani i sati prije porođaja

 1. Gubite sluz i vaginalni iscjedak mijenja boju i konzistenciju

Možda ćete primijetiti i gubitak sluzokože – čep koji zatvara vašu matericu. Može se pojaviti u jednom velikom komadu (izgleda slično sluzi u nosu) ili puno malih, mada to uopšte ne morate imati, a neke žene ga ne gube prije porođaja. Posljednjih dana prije porođaja, vjerovatno ćete vidjeti povećan i / ili zadebljani vaginalni iscjedak. Ovaj zadebljani, rozi iscjedak naziva se krvavim pokazateljem i dobar je pokazatelj da je trud neizbježan, ali bez kontrakcija ili dilatacija od tri do četiri centimetra, porod bi mogao biti udaljen još nekoliko dana.

 1. Osjećate jače, češće trudove

Kontrakcije su rani znak poroda – osim kada nisu. Braxton Hicks kontrakcije (ili “testni trudovi“) možete doživjeti sedmicama, pa čak i mjesecima prije porođaja. Osjećet ćete kako se mišići u materici zategnu u pripremi za njihov veliki trenutak: guranje bebe. Kako možete napraviti razliku između stvarnih i lažnih trudova? Potražite ove znakove pravog poroda:

 • Aktivni ste i trudovi su jači umjesto da se opuste
 • Ako promijenite položaj, trudovi ne prestaju

Trudovi napreduju: postaju češći i bolniji, a ponekad  postanu učestali. Svaki od njih ne mora nužno biti bolniji ili duži od onog prije njega, ali njihov intenzitet teži da se vremenom gradi kako napreduje porod. Frekvencija se ne povećava uvijek regularno, ali se postepeno povećava.

Rani trudovi pri porodu mogu da se osjećaju kao snažni menstrualni grčevi, stomačni poremećaj ili niži pritisak u stomaku. Bol bi mogao biti u donjem dijelu trbuha ili u oba dijela leđa i donji dio leđa, a mogao bi se udarati i u noge. Mjesto bola nije tako pouzdan pokazatelj istinskih trudova, jer se kontrakcije Braxton Hicks-a mogu osjetiti na svim tim mjestima.

 1. Vaš vodenjak je pukao

Dok biste zbog filmova mislili da znate kad vam je pukao vodenjak (usred romantične večeri u restoranu, naravno), to se vjerovatno neće desiti. To je zapravo jedan od posljednjih znakova rađanja koje većina žena doživljava – a događa se samo u oko 15 posto poroda ili manje. Zato nemojte računati na to kao na vaš jedini znak porođaja!

I dalje se osjećate kao da ne znate kada treba da kažete  “Vrijeme je!” I da se pripremite da upoznate svoju bebu? Pokušajte da to ne naglasite. Sada ćete se često viđati sa svojim doktorom ili babicom, a ona će vam pomoći da uočite sve važne dokaze.

Da li rađam? Da li da pozovem doktora?

Ako mislite da idete na porođaj, vaš praktikant bi trebao da vas posavjetuje o tome šta da radite kada vaši trudovi postanu regularni: “Pozovite me kada stignu oko pet minuta do najmanje jednog sata”, na primjer. Sve kontrakcije neće biti tačno raspoređene, ali ako postanu prilično učestale, bolnije i duže (obično oko 30 do 70 sekundi), vrijeme je da idete u doktora.

Ako mislite da ste u porođaju, ali niste sigurni, pozovite. Vaš provajder može da vas posavjetuje o tome šta se dešava. Ne osjećajte se neprijatno ili zabrinuto zbog poziva izvan radnog vremena (vaš doktor ili babica su znali da će se to događati).

Uvijek biste trebali pozvati ako:

Doživljavate krvarenje ili svijetlo-crveni iscjedak (ne smeđe ili roze).

Vaš vodenjak pukne – osobito ako tekućina izgleda zeleno ili smeđe; to bi mogao biti znak da je prisutan mekonij (što je prva stolica vašeg novorođenčeta; to može biti opasno ako ga dijete unese tokom porođaja).

Imate zamagljen ili dvostruki vid, jaku glavobolju ili naglo oticanje. To mogu biti simptomi preeklampsije, koju karakterizira visoki krvni pritisak uzrokovan trudnoćom i zahtijeva doktorsku pomoć.

Prirodni način da ubrzate porod

Još niste u porodu ali je termin prošao i ne možete više čekati? Postoji nekoliko prirodnih trikova koji mogu pomoći u poticanju poroda koji možete sami pokušati kod kuće, uključujući hodanje, seks, začinjenu hranu i akupunkturu. Ipak, nema mnogo istraživanja koja bi podržavala bilo koju od ovih metoda, a prvo biste trebali razgovarati sa svojim doktorom prije nego pokušate nešto što bi potaknulo rođenje djeteta.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave