Pojava hemoroida nakon poroda

Hemoroidi su otečene vene napunjene krvlju. Mnoge žene ih prvi put dobiju u trudnoći ili nakon poroda iz više razloga, uključujući nagli rast hormona, unutrašnji pritisak i konstipaciju.

Hemoroidi mogu biti iritirajući i veoma bolni, ali dobra vijest je da nisu posebno ozbiljan problem. Većine se možete riješiti kućnim liječenjem.

Vrste hemoroida i simptomi

Ova natečena tkiva pojavljuje se u rektalnim predjelima i njihova veličina može varirati od graška do grožđa. Postoje unutrašnji i vanjski hemoroidi.

Mogu biti samo iritirajući, svrbiti ali i biti bolni. U nekim slučajevima, mogu uzrokovati rektalno krvarenje. Ako ste imali hemoroide prije trudnoće, velike su šanse da će se vratiti nakon poroda.

Šta uzrokuje hemoroide?

U toku i nakon trudnoće, hemoroidi su često rezultat stresa na perineumu, mjesecima prije i poslije poroda. Vene služe kao ventili koji pumpaju krv nazad do srca, i kad ti ventili oslabe, otiču zbog krvi.

Svi hormoni koji prolaze kroz tijelo u toku i nakon trudnoće utječu na rad ovih vena. Trudnice imaju povećanu proizvodnju progesterona, koji također uzrokuje opuštanje vena.

Konstipacija je česta nakon poroda, koja također stvara hemoroide zbog napora.

Kućno liječenje hemoroida

  • Stavljajte led, zamotajte ga u tkaninu i stavite 10 minuta.
  • Pitajte doktora da vam prepiše lijek. Pitajte ga koliko je dugo moguće koristiti lijek (jer se većina ne preporučuje duže od sedmice dana).
  • Očistite predio nježno, ali detaljno. Koristite pumpicu s toplom vodom. Umjesto suhog toaletnog papira, tapkajte predio vlažnim maramicama.
  • Ležite koliko je god moguće, da biste skinuli pritisak sa stražnjeg dijela.
  • Uzimajte ibuprofen ili tylenol. Oba su sigurna lijeka za bolove i u određenim dozama su dozvoljeni majkama koje su se tek porodile.
  • Koristite proizvode bez mirisa i boja. Isto vrijedi i za toaletni papir, uloške i slično.
  • Ubacite vlakna u ishranu. Jedite mnogo voća, povrća i drugu hranu bogatu vlaknima. Oni pomažu kod probave.

Ako želite ubrzati proces, postoji nekoliko drugih stvari koje možete uraditi:

  • Izbjegavajte ili liječite konstipaciju
  • Radite Kegel vježbe
  • Uvijek koristite toalet kad osjetite potrebu, nemojte ‘zadržavati’ u sebi.

Kada treba otići u doktora?

Ako se držite pravilnog kućnog liječenja, trebali biste primijetiti postepeno poboljšanje u nekoliko sedmica nakon poroda. Ali ako su hemoroidi uporni ili imate rektalno krvarenje, trebate otići u doktora. U ekstremnim slučajevima će trebati operacija.

U svakom slučaju, hemoroidi su normalna pojava kod majki. Mogu biti veoma neugodni, ali uz malo truda i strpljenja, možete ih se riješiti u kratkom periodu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave