Početak rasta zubi kod beba

Početak rasta zubi kod beba

Zubi započinju svoj razvoj dok je još vaša beba u utrobi. Dok ste trudni dijete razvija svoje temelje za mliječne zube.

Vrlo je rijetko da se beba rodi s jednim ili dva zuba ili da joj zub raste u nekoliko prvih tjedana života. Najčešće zubi počnu rasti između 4. i 7. Mjeseca života. Ako se kod vaše bebe u prva tri mjeseca života pojavi prvi zub, to obično bude srednji zub na donjoj strain vilice. No ako vašoj bebi usporeno rastu zubi možda ćete morati sačekati i do jedne godine života ili duže.

Posljednji zub koji se pojavi kod vašeg djeteta je kutnjak, on obično počne rasti oko trećeg rođendana djeteta. Ubrzo nakon toga, vaše dijete bi trebalo imati svih 20 mliječnih zuba.

KOJI SU ZNAKOVI RASTA ZUBA ?

Prilikom rasta zuba ovo su neki simptomi koje morate primijetiti:

  • Slinjenje (što može dovesti do osipa na licu)
  • Oticanje i osjetljivost
  • Razdražljivost ili nelagodnost
  • Odbijanje hrane
  • Problemi sa spavanjem

Rast zuba ne uzrokuje vrućicu, povraćanje ili proljev. Ako vaša beba ima ove ili bilo koje druge zabrinjavajuće simptome, odmah se obratite svoj liječniku.

Većina beba dobiva nove zube u ovom redoslijedu: prva dva srednja na dnu zatim dva gornja, zatim oni uz strane i na kraju oni koji se nalaze natrag.

SAVJETI ZA POMOĆ BEBI

Ne možete učiniti ništa kako bi se zubi pojavili, ali možete pomoći svojoj bebi ako mislite da joj proces smeta. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

  • Dajte joj nešto da zvače
  • Dajte joj hladniju hranu
  • Lagano joj masirajte desne
  • Pokušajte ublažiti bol

Ako lijekove ne koristite na preporuku djetetovog liječnika, najbolje je izbjegavati lijekove koji se primjenjuju bez recepta, poput gelova i kreme, za djecu mlađu od 2. god.

KAKO PRATI ZUBE BEBI

Kada zubi vaše bebe narastu, trebate ih pravilno prati i čistiti. Čim se pojave zubi, četkajte ih dva puta dnevno pomoću četkice veličinom prikladnom za zube bebe, s pastom namijenjenom za bebine zube. Pitajte svog liječnika da li smijete koristiti fluoridiranu pastu za zube. Kada vaša beba napuni dvije godine povećajte količinu paste na zubnoj četkici na veličinu graška.

Ako ne možete dosegnuti čitavu zubnu površinu četkicom za zube, vrijeme je da počnete koristiti konac za čišćenje zuba. Prilikom čišćenja zuba koncem, koristite konac s raznim dječjim motivima kako bi se osjećali ugodnije i na taj način će im biti lakše.

OSTALI NAČINI DA SE BRINETE O ZUBIMA VAŠE BEBE

Ne stavljajte svoju bebu u krevetac s bocom osim ako je punjena s vodom. Šećer I majčinom mlijeko će ostajati na zubima djeteta cijelu noć I to može izazvati karijes.

Drugi način da se izbjegne ovo stanje i smanji rizik od karijesa je prijelaz djeteta iz bočice na čašu negdje oko svog prvog rođendana, kada je se razvio dovoljno za to.

Ako vaša beba ima 6 mjeseci ili više, vrijeme je da pitate liječnika da li bebi trebaju dodatak flourida u svojoj prehrani. Također možete reći liječniku da pregleda zube vaše bebe.

Prvi posjet zubaru će se dogoditi oko prvog rođendana vaše bebe. Ako vaš liječnik sumnja da postoji mogućnost da beba dobije karijes, posjetit ćete zubara nešto ranije, točnije 6 mjeseci poslije nakon što izbije prvi zub.

S oko prilike 18 mjeseci života vaše dijete će biti spremno da samo pere zube. Trebat ćete puno pažnje I strpljenja kako biste ga naučili kako da pravilno pere zube i koristi četkicu.

Zube ne morate četkati u određenom smjeru, samo pokušajte izbaciti hranu koja se nalazi oko zuba vašeg djeteta van usta. Ako se djetetu ne sviđa pasta za zube, pokušajte s drugom markom paste.

Pokušajte da ne dajete djetetu puno slatkiša, osim u situacijama kao što je rođendan. Ali nakon toga pazite da što prije operete zube djetetu.