Po sedmicama trudnoće: Šta sve beba radi u maminom trbuščiću?

Vjerojatno ćeš postati svjesna nekih pokreta od 18. do 20. sedmice trudnoće. Ako je ovo tvoja prva trudnoća, možda će ti trebati neko vrijeme da shvatiš da su ti nježni lepršavi (ubrzani) pokreti u tvom trbuhu zapravo bebini pokreti. Biti svjestan tih prvih sitnih pokreta posebno je uzbudljiv trenutak za mamu. Ako si već bila trudna, znat ćeš prepoznati te znakove i možda ćeš ih već primijetiti i ranije oko 16. sedmice.

Ako nisi osjetila ni jedan pokret do 24. sedmice trebaš razgovarati sa svojim liječnikom. On će poslušati otkucaje srce i napraviti ultrazvučni pregled te obaviti sve pretrage koje je potrebno. MOŽDA TE ZANIMA… 6 neobičnih stvari koje radi beba u trbuhu TRUDNOĆA

Šta tvoja beba radi u trbuhu? Ultrazvučni pregledi mogu ti pokazati što i kada beba radi, iako većina pokreta počinje prije nego što ih postaneš svjesna. Ako imaš sreće, tvoja beba može biti budna tokom snimanja i moći ćeš vidjeti kako se kreće. Od sedme do osme sedmice tvoja beba se počinje gibati, savija se na stranu. Oko devete sedmice počinje štucati, pomicati ruke i noge, sisati i gutati. Oko jedanaestog tjedna može zijevati. Oko četrnaestog tjedna može pomicati očima. Postepeno pokreti tvoje bebe postaju dovoljno jaki da ih osjetiš. Uskoro ćeš se naviknuti na udarce ili na bebino istezanje dok pruža ručice. Tvoja beba neće stalno biti u pokretu. Bit će trenutaka kada će se samo odmarati i spavati. Ne brini se ako ne primijetiš bebino gibanje tokom ultrazvučnog pregleda jer će beba možda spavati.

Kako ćeš osjećati bebine pokrete iz sedmice u sedmicu? Nećeš biti svjesna svih bebinih pokreta, a neki neće trajati dovoljno dugo da ih osjećaš. Osjetit ćeš većinu pokreta koji traju više od nekoliko sekundi. Evo što možeš očekivati i kada:

Od 20. do 24. sedmice – Kako sedmice prolaze aktivnost tvoje bebe postupno će se povećavati. Možda ćeš primijetiti da je živahnija tokom dana ili da u večernjim satima izvodi udarce i salto. Uskoro ćeš shvatiti obrazac njezinih pokreta.

Od 24. do 28. sedmice – Možeš početi primjećivati kad tvoja beba počinje štucati, što ćeš osjetiti kao ritmičko kretanje. Amnionska vrećica sada sadrži do 750 ml tekućine što bebi daje dovoljno prostora za slobodno kretanje. Možda ćeš početi osjećati kako skače na iznenadne zvukove.

MOŽDA TE ZANIMA… Što se događa s bebom u trbuhu kad spavaš na leđima? TRUDNOĆA 29. sedmica – Tvoja beba će imati jasnije pokrete jer joj maternica postaje sve skučenija.

  1. sedmica – Vjerojatno ćeš primijetiti kako pokreti postaju drukčiji. Beba se neće kretati manje, ali će se više rastezati i kretati na jednom mjestu, a ne po cijelom trbuhu. To je sasvim normalno jer beba ima manje prostora za kretanje.
  2. sedmica – Beba može zauzeti svoj zadnji položaj u trbuhu. Vjerojatno će se ovo dogoditi u ovoj fazi ako je to tvoje prvo dijete. Čvrsti mišići maternice i trbuha pomoći će joj da ostane na mjestu. Glavni pokreti koje ćeš vjerojatno osjetiti sada su udarci ruku i nogu, a možda i bolni udarci u rebra. Ako ti ovo nije prvo dijete onda su tvoji mišići slabiji. Beba u trbuhu može mijenjati svoj položaj sve do porođaja.

Od 36. do 40. sedmice – Tvoja beba je sve veća i veća i neće se okretati toliko često. Umjesto toga, možda ćeš primijetiti uporan udarac ispod svojih rebara na obje strane. Do sad je tvoja beba možda naučila sisati palac. Ako joj palac ispadne iz usta, možeš osjetiti kako joj glava ide s jedne na drugu stranu dok ponovno pokušava pronaći palac.  Premda pokreti tvoje bebe postaju lokalizirani ispod tvojih rebara ili u donjem dijelu trbuha i zdjelice, trebala bi osjećati da se redovito kreće u tjednima prije porođaja i tijekom poroda. Najbolji vodič je bebino uobičajeno kretanje, ako se to promijeni trebaš se javiti liječniku.  Do sada bi beba trebala biti smještena u zdjelici, spremna za izlazak van. Možda ćeš osjetiti pritisak bebine glave na zdjelicu. Ako se beba još nije okrenula, saznaj je li ju moguće dovesti u taj položaj. Bit će trenutaka kad beba spava, ali i vrijeme za njezinu aktivnost. Može biti jako aktivna navečer dok ne nauči razliku između dana i noći.

Više na: klokanica.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave