Plastično-rekonstruktivna hirurgija

Otoplastika

 

 Za dobivanje dobrog i dugotrajnog rezultata od najveće važnosti je da se izanaliziraju nedostaci na klempavim ušima prije same operacije. Ovo dozvoljava hirurgu da prilagodi operativnu tehniku prema konkretnom slučaju i izabere adekvatnu  prema svojim sposobnostima

 

piše: doc.dr.sci primarijus dr. Reuf Karabeg

 

Ispravlja se greška prirode i fine strukture uha se moraju „napraviti“

 

 Djeca sa klempavim ušima daleko teže prolaze period puberteta

 

Odstojeće (klempave) uši

 

Poremećaj koji rezultira klempavim ušima, sa povećanjem ugla preko 90 stepeni između glave i uha, dešava se u 6. mjesecu embrionalnog (intrauterinog) života.

Deformitet se manifestira u 2 oblika:

– lakši; kada je ugao između glave i uha veći od 25 stepeni, uz normalnu konfiguraciju ušiju.

– teži stepen je prisutan  kada, osim povećanoga ugla između glave i uha, nisu definirane i formirane strukture uha (helix, anthelix itd.)

 

Prva operacija odstojećih ušiju urađena je 1845. godine  u Njemačkoj. Nakon toga slijede mnoge metode,  i autori uglavnom svoju smatraju najboljom.

 

Za dobivanje dobrog i dugotrajnog rezultata od najveće važnosti je da se izanaliziraju nedostaci na klempavim ušima prije same operacije. Ovo dozvoljava hirurgu da prilagodi operativnu tehniku prema konkretnom slučaju i izabere adekvatnu  prema svojim sposobnostima.

Zabluda je kod mnogih roditelja  koji dovedu djecu na operativni zahvat da se problem rješava samo odstranjivanjem kože. To niti približno nije tačno. Istina je da se odstranjuje višak kože, ali se hrskavica uvijek modelira, rijetko samo dio odstranjuje (conha). Drugim riječima, ispravlja se greška prirode i fine strukture uha se moraju „napraviti“.

 

Operativni zahvat

 

Operativni pristup (hirurški rez) je iza uha, ožiljak koji preostane je minimalan i teško se uočava. Operacija se radi kod djece iznad 10 godina i odraslih u lokalnoj anesteziji, a kod mlađih od 10 godina u općoj anesteziji. Može se koristiti i analgosedacija (light anestezija)  kada je pacijent svjestan, ali jako pospan i nema bolove za vrijeme operacije. Operacija traje 60-75 minuta. Pacijent isti dan po operaciji napušta polikliniku; hospitalizacija nije potrebna.

Najneugodnija  komplikacija jeste rezidualni deformitet. Drugim riječima, vraćanje – kompletno ili djelomično – u ranije prijeoperativno stanje.

Problem je u tome što hrskavica ima svoju genetsku šifru sa svojim deformitetom i ona se nastoji vratiti u taj deformitet. Rezidualni deformitet je  više ovisan o vještini hirurga, nego o tehnici koju koristi. U našim iskustvima, kod  1-2 % pacijenata potrebna je manja dodatna korekcija radi “perfektne simetrizacije“.

 

Psihološka pozadina

 

Zbog zadirkivanja okoline, frustracijama koju djeca  prolaze, moramo ipak misliti njihovom glavicom: „Operirajte me, ma koliko boljelo. Ne želim da me zovu Mickey Mouse.“ Istina je ipak drugačija: bol je minimalna ili je nema.

Djeca sa klempavim ušima daleko teže prolaze period puberteta. Prepoznat ćete ih što djevojčice ni  po kakvu cijenu kosu ne dižu u “visoki rep“, a dječaci drže kosu dužom i svako šišanje je za njih dodatna trauma.

 

Kada uraditi operaciju?

 

Operaciju treba uraditi što prije. Najranije sa 5 i pol godina; najbolje vrijeme je prije polaska u školu. Ipak, nije nikada kasno. Operaciji se podvrgavaju adolescenti i odrasli. Podjednako oba spola.  Naš najstariji pacijent je bio 60-godišnjak do ove sedmice. Sada „rekord“ drži 63-godišnja žena. Odgovor na postavljeno pitanje zašto operaciju radi  u 63. godini bio je da svaka dob ima svoju ljepotu i da „želi kosu vezati u rep“ jer joj sada najbolje pristaje.

Zavoji 10 dana, sportska traka narednih 10 dana i to je sve. Novi život.5985189905Ear